Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, "Hava kuvvetlerindeki turbun büyüğü" başlıklı yazısında, emekli askeri hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un, "İstanbul Yeşilyurt'taki Hava Harp Okulu'nun, İzmir'in Çiğli ilçesine bağlı Kaklıç köyüne taşınması için kurumlar arasında resmi yazışmaların başladığı" iddiasına yer verdi.
Terkoğlu, şunları yazdı:
"Anlattıklarını TSK’nin dönüşümüne bağladıktan sonra, (Ahmet Zeki Üçok) 'turbun büyüğü' dediği detaya geldi: '17 Aralık 2024 tarihinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı kurmay başkan vekili imzasıyla, İstanbul Yeşilyurt’ta kurulu bulunan Hava Harp Okulu’nun, İzmir’in Çiğli ilçesine bağlı Kaklıç köyüne taşınması için; Milli Savunma Bakanlığı’na, bilgi için Milli Savunma Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve Eskişehir’deki Uçucu Sağlığı Araştırma Eğitim Merkez Başkanlığı’na resmi yazı yazılmış.'
Söylediğine göre bu konuda herkes hemfikir değildi: 'Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Erhan Afyoncu, bu duruma çok sinirlenmiş. 26 Aralık 2024 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı’na ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na, ‘Benimle koordine edilmeden bana bağlı bir yer ile ilgili nasıl karar alırsınız, buraya halen yeni bina ve tesisler yapılırken nereden çıktı bu taşınma işleri’ minvalinde bir yazı yazmış.'
Resmi yazışmalar ve tartışmalar
Üçok’un aktardığına göre, 17 Aralık 2024’te Hava Kuvvetleri Komutanlığı kurmay başkan vekili imzasıyla, Hava Harp Okulu’nun taşınması için Milli Savunma Bakanlığı’na, Milli Savunma Üniversitesi’ne ve Eskişehir’deki ilgili başkanlığa resmi yazı gönderildi. Ancak bu taşınma kararı Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu başta olmak üzere bazı üst düzey isimlerin tepkisiyle karşılandı. Okul için son yıllarda yapılan devasa yatırımlara, yeni binalara, yatakhanelere, sosyal tesislere ve spor salonlarına dikkat çekildi.
Arazi ve rant iddiaları
İddiaların en çarpıcı noktası ise İstanbul’un en değerli bölgelerinden biri olan Yeşilyurt’taki Hava Harp Okulu arazisinin ranta ve satışa açılacağı, böylece elde edilecek gelirin bir kısmı ile İzmir’de yeni okul inşa edilirken, üçte ikisinin F-16 savaş uçağı alımında kullanılacağı yönündeydi. Ancak bu iddialar hem askeri çevrelerde hem de kamuoyunda büyük soru işaretleri yarattı.
DMM’den net yalanlama ve açıklama
Tartışmalar medya ve sosyal medya üzerinden hızla yayılırken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) iddialara kısa süre sonra resmi bir yanıt verdi:
-
“Hava Harp Okulu’nun İzmir’e taşınmasına yönelik alınmış herhangi bir karar bulunmamaktadır.”
-
“Arazinin ranta açılacağı ve gelirinin F-16 alımında kullanılacağı yönündeki iddialar doğru değildir.”
-
“Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından olası bir İstanbul depremine karşı risklerin azaltılması ve afet sonrası eğitim faaliyetlerinin kesintisiz sürdürülebilmesi amacıyla alternatif bir yer için fizibilite çalışması yapılması talep edilmiştir. Bu teknik değerlendirme yazısı bağlamından koparılarak kamuoyuna servis edilmiştir.”
-
“Yeşilyurt yerleşkesinde deprem riski sebebiyle başlatılan güçlendirme ve kapasite artırımı çalışmaları devam etmektedir.”
DMM, kamuoyunu manipüle etmeye yönelik asılsız iddialara itibar edilmemesi uyarısında bulundu.
Gerçek ne? Taşınma kararı var mı?
Mevcut resmi bilgilere göre, Hava Harp Okulu’nun İzmir’e taşınmasına dair kesinleşmiş bir karar yok. Sadece, İstanbul’daki deprem riskine karşı alternatif çözümler amacıyla ön fizibilite çalışması yürütülüyor. Arazinin ranta açılması veya gelirinin savunma sanayisine aktarılması gibi iddialar ise dezenformasyon kapsamında değerlendiriliyor.
Kamuoyunda konuşulan bir diğer detay ise İzmir Çiğli bölgesinin askeri altyapı bakımından elverişli olması. Ancak, şu an için sadece alternatif konum arayışının teknik bir ön çalışma olduğu vurgulanıyor.