“Cinsel saldırı tek seferlik değil, sistematik bir sorun”
Unite sendikasının yürüttüğü ve 30 binden fazla kadın çalışanın katıldığı ankette, cinsel saldırıya uğradığını söyleyen kadınların büyük bir kısmı, bu durumun bir defaya mahsus olmadığını ifade etti. Katılımcıların yüzde 47’si iki kezden fazla, yüzde 34’ü ise defalarca cinsel tacize maruz kaldığını belirtti.
Anket, saldırıların yalnızca iş saatleriyle sınırlı olmadığını da ortaya koydu. Kadınlar, işe gidiş-geliş sırasında ya da iş dışında da çalışma arkadaşları tarafından taciz edildiklerini aktardı.
Taciz her yerde: Uçakta, ofiste, istasyonda...
Kadınların yüzde 67’si istemedikleri şekilde sözlü ya da fiziksel yakınlaşma girişimleriyle karşılaştıklarını, yüzde 65’i ise cinsel içerikli rahatsız edici şakalara maruz kaldıklarını söyledi. Her iki kadından biri uygunsuz temas yaşadığını bildirirken, yüzde 40’ı ise yolcular ya da meslektaşlar tarafından kendilerine pornografik içerik gösterildiğini belirtti.
Bu ihlallerin sadece fiziksel temasla sınırlı kalmaması, iş yerinde yaratılan psikolojik şiddetin de boyutlarını gözler önüne seriyor.
“Yöneticiler bizi değil, tacizcileri koruyor”
Cinsel tacizi bildiren kadınların önemli bir kısmı, seslerini duyuramadıklarını söyledi. Unite’ın verilerine göre, şikayette bulunan kadınların yüzde 76’sı, işverenden tatmin edici bir yanıt alamadı. “Yönetim hiçbir şey yapmadı” diyen kadınlardan biri, yaşadığı saldırıya karşılık yalnızca ilgisizlik gördüğünü belirtti:
“Yolculardan cinsel tacize uğradım ve yöneticim bana, bu kişileri tekrar görme olasılığımızın düşük olduğunu söyledi. Bu, her gün işe giderken aynı riski tekrar tekrar yaşamak demek.”
Bir başka çalışan ise meslektaşı tarafından tacize uğradığını, ancak şirketin tacizciyi koruduğunu anlattı:
“Taciz geçmişi olan bir ekip arkadaşı tarafından rahatsız edildim. Yöneticiler şikayetimi küçümsedi, beni değil onu savundular.”