Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Teklifin 5. maddesi, sokak köpeklerinin öldürülmesinin yolunu açıyor. 17 maddenin tamamının kabul edilmesinin ardından son olarak teklifin tümü oylandı. Oylamaya 594 milletvekilinin 500'ü katıldı. 275 milletvekili kabul, 224 milletvekili ret oyu verdi. Bir milletvekili ise çekimser kaldı.
MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Hayvan Hakları Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder ise bu yasanın çıkmasından sonra da mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Önder, “Mücadelemiz devam edecek. Zaten eylemler yapılıyor. Partiler muhtemelen anayasa mahkemesine başvuracaklar. Bizim şehrimiz için sorun yok ama AKP’li ve başka partili belediyelerden şüphelerimiz var.” dedi.
“BİZ KÖPEKLERİMİZİ TOPLATMAYIZ”
Köpeklerin toplatılmasına karşı çıkacaklarını söyleyen Önder “İzmir Şanslı bir il biz köpeklerimizi toplatmayız. Zaten parti başkanımız da kesinlikle köpeklerimizi vermeyiz diye belirtti. Konak belediyesinde bugün toplantımız var. 5 senelik programı ve yasayı konuşacağız. Çoktan öldürmeye ve toplamaya başladılar ama biliyorsunuz ki yeterli barınak sayımız yok. Toplasalar hayvanları nereye koyacaklar. Öldürecekler tabi ki. Öldürme kelimesini kaldırdılar ama bu toplatma öldürme anlamına geliyor.” diye konuştu.
“ASIL SORUN İKİ AYAKLILAR”
İnsanların hayvanlara oranla daha tehlikeli olduğunu belirten Önder “Bütün insanların sorunu yüzde altmış dört pahalılık, açlık, geçinemezken hayvanlarla ilgili sorun yüzde 1 den az. Güvensiz sokaklara neden olan dört ayaklılar değil iki ayaklılar. Her gün kaç tane kadın öldürülüyor. Bırakmadık Mücadeleye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Mülkiyeler Birliği Hayvan Hakları Komisyonu Sözcüsü Mustafa Aydın, bu yasanın uygulanmasının zor olacağını savundu. 9 Eylül Gazetesi’ne görüşlerini açıklayan Mustafa Aydın şunları söyledi:
“TOPLUMU GERDİLER”
“Bundan sonraki süreç sıkıntılı olacak. Toplumun, hayvan hakları savunucularının, yaşam hakları savunucularının konuyla ilgili tepkisi olacak. Bizler bu tepkileri ortaya koyacağız sokaklarda olacağız. Hükümet belediyelerden bu sürecin uygulanmasını isteyecek. Ben uygulama sürecinin siyasilerin istediği seviyede olacağını düşünmüyorum. Uygulamak çok güç. Veteriner hekimin ötenazi kararı vermesi çok güç. İyi ve kötü uygulamalar mutlaka göreceğiz, duyacağız. Ona göre de olaylar kendini şekillendirecek. Bugünden şöyle olur demek doğru değil. Belki bir veterinerlik birimi dün yaptığı uygulamayı yanlış bulacak. Böyle bir çekişme içerisinde sancılı bir dönem bence. Toplumda gerildi maalesef.”