Hayvancılık sektörü, yem fiyatlarındaki yükseliş, desteklerin yetersizliği ve ithalat politikaları nedeniyle büyük bir krizle karşı karşıya. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, et fiyatlarının kontrolsüz bir şekilde artmasının hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur ettiğini söyledi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yem fiyatlarındaki artış, desteklerin yetersizliği ve ithalat politikaları nedeniyle hayvancılık sektörünün büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu ve et fiyatlarının kontrolsüz bir şekilde artmasının hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur ettiğini söyledi.
Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) piyasayı dengeleme görevini yerine getirmediğini, aksine ithalatla hayvancılığı bitirdiğini savundu.
Gürer, hayvancılık yapanların en büyük sorununun yem fiyatları olduğunu ve sürekli artan yem fiyatlarının hayvancılığı sürdürmeyi zorlaştırdığını belirtti.
Gürer, Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin verilerine göre 4 Ocak ile 22 Şubat tarihleri arasında dana karkas kesim fiyatının 45 TL, kuzu karkas kesim fiyatının ise 104 TL arttığını ve bu artışın her gün devam ettiğini söyledi.
Gürer, et fiyatlarının son üç yılda uygulanan yanlış hayvancılık politikalarının sonucu olduğunu ve sorunun çözümü için yem fiyatlarının sübvanse edilmesi gerektiğini ifade etti.
Et ve Süt Kurumu görevini yapmıyor
Gürer, yaptığı açıklamada, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) piyasayı dengeleme görevini yerine getirmediğini, aksine ithalatla hayvancılığı bitirdiğini savundu. Gürer, “ESK, geçmiş yıllarda yerli üreticinin maliyetinin altında kesim fiyatı belirleyerek hayvancılığı durma noktasına getirdi. Sonra da ithal hayvan ve et getirerek piyasayı bozdu. İthalat, hayvancılığı sürdürmek isteyenleri de vazgeçirdi” dedi.
Yem fiyatları hayvancılığı zorlaştırıyor
Gürer, hayvancılık yapanların en büyük sorununun yem fiyatları olduğunu belirtti. Gürer, “Hayvancılık yapanlar, kendi yemlerini üretemiyorlar. Yem fiyatları ise sürekli artıyor. Bu durumda hayvancılığı devam ettirmek çok zor. Özellikle küçük aile işletmeleri, 1-10 büyükbaş hayvanı olanlar, ahırlarını boşaltıyor. Bu da et, süt ve bunlardan elde edilen ürünlere olumsuz yansıyor” diye konuştu.
Et fiyatları her gün artıyor
Gürer, Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin verilerine göre, 4 Ocak ile 22 Şubat tarihleri arasında dana karkas kesim fiyatının 45 TL, kuzu karkas kesim fiyatının ise 104 TL arttığını söyledi. Gürer, “Bu demek oluyor ki, ortalama 50 günde dana etine 45 TL, kuzu etine ise 104 TL zam geldi. Her gün dana eti 1 TL, kuzu eti 2 TL zamlanıyor. Bu fiyatlar, üreticiden tüketiciye kadar olan zincirdeki tüm paydaşların maliyetlerini artırıyor. Eğer bu maliyetler düşürülmezse, et fiyatlarındaki sorun çözülemez” dedi.
Yanlış politikalar et fiyatlarını yükseltti
Gürer, et fiyatlarının son üç yılda uygulanan yanlış hayvancılık politikalarının sonucu olduğunu ifade etti. Gürer, “Yem başta olmak üzere girdi maliyetleri arttığı için hayvanını satmak zorunda kalan üreticinin sorununa iktidar duyarsız kaldı. Kesimlik hayvan sıkıntısı çıkınca da et fiyatlarının artacağını öngöremedi. Et fiyatları düşükken bu durumun ileride sorun yaratacağını hesaplayamadı. Sürekli fiyat istikrarı sağlayacak planlamadan uzak, çözümü ithal hayvan ve et getirmekte arayan bir anlayış, et fiyatlarını kontrol altına alamadı” şeklinde konuştu.
Gürer, hayvancılık yapanların zarar ettiği için bu işten uzaklaştığını, yem fiyatlarının sübvanse edilmediğini, sorunun giderek derinleştiğini söyledi. Gürer, “50 kg süt yemi 600 TL’ye dayandı. Kimi ürünlerde de bu fiyatın üstüne çıktı. Bu şartlarda hayvancılık yapmak imkansız hale geldi. Hayvancılık bitince de et fiyatları uçtu” dedi.
Çözüm Önerileri:
- Yem hammaddelerinin yerli üretiminin artırılması
- Devletin hayvancılara sağladığı desteklerin artırılması ve daha adil bir şekilde dağıtılması
- İthalat politikalarının yerli üreticiyi koruyacak şekilde düzenlenmesi
- Kuraklıkla mücadele için çalışmalar yapılması
- Girdi maliyetlerinin düşürülmesi
- Aracılardan kaynaklı sorunların çözümü