İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen Fashion Prime - Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı, hazır giyim ve tekstilde Türkiye'nin önde gelen şehri İzmir'in gücüne güç kattı. Sektörün tüm ihtiyaçlarının aynı anda sergilendiği fuarlar, sektörü bütünleştirirken katılımcı ve ziyaretçilerin beğenisini topladı. Kumaş, hazır giyim ve konfeksiyon yan sanayi üreticileri, dünya markalarının temsilcilerinden oluşan katılımcı portföyünü yerli ve yabancı ziyaretçilerle buluşturan fuarın; sektörün ihracat rakamlarına artan bir ivme kazandırmasının beklendiği bildirildi. Ayrıca, fuar kapsamında düzenlenen keçe ustası ve tasarımcı Ayfer Güleç'in tasarladığı ürünlerden oluşan 'Meradan Podyuma - İklim Değişikliği ile Yaşanan Su Krizinde Keçe' defilesinin yanı sıra ünlü mankenlerin katılımıyla sektörün seçkin kumaş firmalarının 2024 tasarımları ile hazırlanan defileler de büyük ilgi gördü. Fashion Prime, küratörlüğünü yazar, sanatçı Nihat Özdal'ın yaptığı Uluslararası Türkiye Tekstil Bienali kapsamındaki sergiye ve 'Geçiş Derinlikleri, Düğmeler Sergisi'ne de ev sahipliği yaptı.

Fashion Prime Fuarı, toplam 4 bin 55 profesyonel ziyaretçiyi ağırlarken Türkiye'nin farklı illerinden 3 bin 620 yerli ziyaretçisinin yanı sıra Avrupa, Orta ve Kuzey Asya, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Amerika bölgelerinden olmak üzere 35 ülkeden 435 yabancı ziyaretçiye de ev sahipliği yaptı. Fuarda; dünyaca ünlü markaların temsilciliğini ya da ülkemizdeki firmalarla aracılığını yapan tekstil mümessilleri ile katılımcı firmalar arasında İZFAŞ organizasyonuyla gerçekleştirilen B2B görüşmeleri gerçekleştirildi. Görüşmeler kapsamında yabancı firmalar ve Türkiye'deki üreticiler arasında doğru ticari bağlantılar kurulması ve sonuçlandırma açısından büyük adımlar atılırken çok sayıda iş birliği anlaşmasının da temelleri atıldı.

ŞİRKETLER ARASINDA İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPILDI

Ilsan Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Sadullah Ilıcak, fuara ilk kez katıldıklarını belirti, "İZFAŞ'ı tebrik ederim, mükemmel bir organizasyon yapmışlar. Yurtdışından ziyaretçiler geldi ve hepsi de çok ilgili, etkin bir kitleydi. Beklentilerimizin üzerinde bir fuar oldu, çok memnun kaldık. Yurtdışı birkaç firma ile iş birliği yönünde görüşmelerimiz oldu. Aynı zamanda İzmir kökenli birçok firma ile de burada buluşma fırsatımız oldu. Yurtiçi ve yurtdışında birçok fuara katılıyorduk bundan sonra mutlaka İzmir'de olacağız" diye konuştu. 

B2B görüşmelere katılan Fıratteks Satış Pazarlama Müdürü Barış Yanık, “İZFAŞ organizasyonuyla gerçekleştirilen bu organizasyondan çok memnun olduk. B2B görüşmelerinde, markaların satış mümessilleri görüşmeler gerçekleştirdik. Mümessiller aracılığıyla Türkiye'deki diğer firmalarla da ile bağlantı kurma olanağı yakaladık. Dört firma ile mümessiller aracığı ile görüşme sağladık ve iş birliği için adımlar attık. Bundan sonrası için görüşme yaptığımız firmalarla ihtiyaç halinde iletişimde olacağız dedi.

Mümessil firma olarak B2B görüşmelerde yer alan Padma Tekstil Pazarlama Müdürü Özlem Ezer, ofislerinin dünyada pek çok ülkede temsilcilikleri bulunan global bir ağın parçası olduklarını belirteip, "Dünyada birçok ülkede temsilciliği, üretim birimleri bulunan, Avrupa'da tasarım ofisleri olan bir firmayız. Firma olarak tüm bu ofislerin Türkiye ayağıyız. Bu fuarda B2B görüşmelere katılıp üretici firmalarla görüşmeler yaptık" diye konuştu.

World Wide Seller'in kurucusu Ayşegül Kartal da "Gerçekleşen bu B2B görüşmeleri çok faydalı buluyorum. Bu fuara sürekli geliyorum ve dünyada hiçbir belediyenin böyle bir işe katkı sağladığını duymadım. Bugün 22 üretici firma ile çok güzel görüşmeler yaptık ve hepsi de çok başarılı geçti.  Bu fuarda görüşme yaptığımız üreticilerimizle markalarını yaratma ve dünyaya pazarlama konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Bize gelen taleplere baktığımızda bu tür etkinliklere ne kadar çok ihtiyaç olduğu da ortaya çıktı" dedi.

Özkonuş Tekstil Genel Sorumlusu Veli Başkonuş, "Fuara Kahramanmaraş'tan geliyoruz, bu yıl ikinci kez katıldık. Deprem döneminde dahi bir 20 günlük duraklamadan sonra üretime devam ettik. Örme gurubu kumaşlar üretiyoruz. Ürettiğimiz kumaşlar, kapüşonlu, sweat shirt, t-shirt, eşofman vb. birçok alanda kullanılıyor. Fuarları yeni insanlarla tanışma platformu olarak görüyorum. Bu yıl da yerli ve yabancı çok fazla ziyaretçimiz oldu, örnek alanlar, kart alanlar.  Geçen yıla oranla daha fazla bir ciro bekliyorum. Gelecek yıl da burada olacağız" diye konuştu.

Aziz Dokuma Ortağı Suat Kara, "Bursa firmasıyız. Gelinlik, abiye, bindallı, kaftan gibi kıyafetlerin kumaş üreticisiyiz. İlk fuarımız olmasına karşın çok güzel ve verimli geçti. Eski müşterilerimizle buluşma, yeni müşterilerle bir araya gelme fırsatı bulduk. Fuara özel hazırlanmıştık, yeni ürünlerimizi getirdik. Yerli ve bayancı ziyaretçilerle iş birliği anlaşmaları da yaptık. Gelecek yıl daha da büyük bir alanda olmayı planlıyoruz" dedi.

Kaynak: DHA