Elif Nur KARATAŞ/ İlaçta uygulanan düşük döviz kuru nedeniyle yabancı üreticilerin piyasadaki etkinliğini azaltması ve yerli üreticilerin sıkıntı yaşamasıyla vatandaşın ‘ilaca ulaşamama’ sıkıntısı giderek büyüdü. Kanser, insülin, organ yetmezliği, tüp bebek tedavileri başta birçok hastalığa yönelik ilacının piyasada bulunamaması vatandaşı sıkıntıya sokarken uygulanan politika bir darbeyi de eczacılara vurdu. Ürün çeşitliği ve kar marjları azalan eczaneler, tek tek kilit vurmaya başladı.
"Eczaneler borç batağında"
Eski İzmir Eczacı Odası Genel Sekreteri Levent Budak, döviz kurunun piyasa değerinin altında tutulmasının ilaç tedarik krizine yol açtığını vurguladı. Vatandaşların alım gücünün düşmesi ve raporlu ilaçlarda bile ilaç fiyat farklarının artması nedeniyle ilaçlara erişimin giderek zorlaştığını ifade eden Budak, işletme maliyetlerinin aşırı artmasının eczaneleri büyük sıkıntıya ittiğini, Türkiye Eczacılar Birliği’nin verilerine göre 30 bin eczaneden 8 bininin ‘gizli iflas’ yaşadığını söyledi. Sağlık sisteminde acil çözümler gerektiğini ifade eden Budak “Bu eczaneler, kredilerle ayakta kalmaya çalışıyor ama borç yükü her geçen gün artıyor. Krediyle borç kapatma döngüsü sürdürülemez hale geldi” dedi.
Sürdürülebilirlik mümkün değil
Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da, eczanelerin uygulanan ilaç fiyat politikaları, yükselen işletme maliyetleri nedeniyle ekonomik çıkmazda olduğunu vurgulayarak, 2024’ün zor geçtiğini, 2025’in ise daha da zor geçmesinin beklendiğini ifade etti, çok sayıda eczanenin kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Enflasyon oranlarının yüksekliğine rağmen ilaç fiyatlarına yapılan zamlara dikkat çekerek “yetersiz” kaldığını vurgulayan Sayılkan, “Enflasyonun yüzde 64 olduğu bir dönemde ilaçlara yalnızca yüzde 25 zam yapıldı. Geçen yıl ise bu oran yüzde 23,5 olarak kaldı. Eczacılar maliyetleri fiyatlara yansıtamıyor, bu koşullarda sürdürülebilirlik mümkün değil” diye konuştu.
Eczacılar da eylem planlıyor
Tuncay Sayılkan, sağlık sektöründe yaşanan bu krizden çıkış yolu bulunması gerektiğini belirterek “Ankara’da çeşitli toplantılar düzenledik ve bir eylem planı oluşturduk. Gerekirse eczanelerimizi kapatıp hizmeti durdurmaya kadar gidecek adımlar atmayı planlıyoruz” dedi.