Suriye’de 13 yılı aşan iç savaşın ardından, Beşar Esad rejiminin düşmesiyle birlikte yeni bir döneme giriliyor. Ülkenin sınırları yeniden belirlenirken, ABD destekli Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ve diğer silahlı gruplar başkent Şam’a girdi. Beşar Esad ise başkenti terk etti.

HTŞ'nin yükselişi ve PKK'nin yayılması

Güney Kore'de sıkıyönetim komutanı Park görevden alındı Güney Kore'de sıkıyönetim komutanı Park görevden alındı

Esad rejiminin düşmesinin ardından, HTŞ ele geçirdiği topraklarla gündeme oturdu. Ancak haritada PKK/YPG/PYD'nin yayılma alanları da dikkat çekti. PKK, elindeki toprakları katladı ve Suriye'de büyük bir alanı kontrol altına aldı.

Suriye ordusunun geri çekilmesi

Suriye ordusu, 27 Kasım'dan itibaren Halep, İdlib, Hama ve Humus’ta alan kaybı yaşadı ve Irak sınırındaki Deyrizor’daki güçlerini geri çekmeye başladı. Deyrizor il merkezi, havaalanı ve birçok stratejik nokta PKK/YPG'ye devredildi.

PKK/YPG'nin genişlemesi

Suriye ordusunun çekilmesiyle eş zamanlı olarak, PKK/YPG terör örgütü Fırat Nehri’nin doğusuna yayıldı. Daha önce Münbiç’ten Irak sınırına kadar büyük ölçüde doğusunda bulunan PKK/YPG, şimdi ülkenin güneyine doğru yayıldı.

PKK'nin Haseke ve Kamışlı'daki varlığı

Suriye’nin kuzeydoğusunda PKK/YPG ile işbirliği yapan Suriye ordusu, Haseke il merkezi ve Kamışlı ilçesindeki kontrolü PKK'ya devretti. Esad karşıtı silahlı gruplar ise sabah saatleri itibarıyla Deyrizor’a giriş yaptı.

PKK/SDG'nin açıklamaları ve HTŞ ile uzlaşma süreci

PKK/SDG’nin sözde askeri konseyi Deyrizor Askeri Meclisi, Deyrizor’dan çekildiklerine dair haberlerin asılsız olduğunu belirtti. PKK/SDG, 6 Aralık’ta Fırat’ın batısına geçildiği ve Deyrizor merkezinde kontrolün sağlandığını duyurdu.

PKK ve HTŞ arasında uzlaşı

PKK’nın çatı örgütü PKK/SDG’nin elebaşı Mazlum Kobani ve PKK/PYD eş başkanı Salih Müslim, Suriye’deki gelişmelere ilişkin açıklamalar yaptı. Kobani ve Müslim’in mesajları, HTŞ ile uzlaşma yönünde oldu. Salih Müslim, Suriye’de barış ve ortak yaşam için HTŞ ile diyaloğa hazır olduklarını açıkladı.

Suriye’de PKK'nın geçmişi ve Esad yönetimi ile ilişkisi

Esad yönetimi, "Öcalan'a Suriye Kürtlerini kontrol etmesi" karşılığında PKK'nın eğitim kampları açmasına yardımcı oldu. PKK'nın ideolojik ve askeri eğitim merkezi, Bekaa Vadisi'nde kuruldu. 12 Eylül darbesinden sonra birçok PKK'lı bu kamplarda eğitim aldı.

PKK'nın Suriye'deki kazanımları

PKK, Suriye’deki en büyük kazanımlarını, Esad yönetimindeki Şam’ın Kürt siyasi hareketlerini yasaklaması döneminde elde etti. Kamışlı, Rasulayn, Kobani, Afrin ve Haseke gibi bölgelerde siyasi ofisler açan PKK, kısa sürede Ortadoğu’daki uyuşturucu ve insan kaçakçılığı faaliyetlerini kontrol altına aldı.

Yeni Yaşam Gazetesi'nin yorumu ve PKK'nın geleceği

PKK yanlısı Yeni Yaşam Gazetesi, Esad yönetiminin düşmesini “Kürdü yok sayan yıkılıp gidiyor” manşeti ile gördü. PKK/PYD eş başkanı Salih Müslim ise PKK’nın geleceği için HTŞ ile diyaloğa hazır olduklarını belirtti. Suriye'nin özgür iradesiyle karar alabilecek her birey ve hareketle müzakere etmeye hazır olduklarını ifade etti.

Nedim Şener'in tepkisi

Nedim Şener, PKK/DSG elebaşı Mazlum Abdi’nin açıklamasını X hesabından alıntılayarak, “Şerefsiz teröriste bak, yıllarca Esad ile işbirliği yaparak ayakta kaldı, şimdi de 'muhalifçilik' oynuyor" şeklinde sert bir tepki gösterdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ