Hüsnü Erkan, kitabında beynin genetik ve içgüdüsel kalıplarının ötesine geçmenin, yani bilinçli düşünmeyi öğrenmenin, bir zihniyet devrimi olduğunu savunuyor. Kitapta, zihnin çoğunlukla hazır davranış kalıplarıyla çalıştığını vurgulayan Erkan, geleneksel toplumların bu otomatik işleyişi, düşünmeye olan ihtiyacı azalttığını belirtiyor. Erkan’a göre, bu bilinçli düşünmeyi geliştirmek, beynin neo-korteks ve özellikle de ön alın loblarını daha aktif kullanmaktan geçiyor.
Yeni nörobilim verileriyle desteklenen bir anlayış
Erkan, kitabında yeni nörobilim bulgularına da değiniyor ve bilinçli düşünmenin, aslında öğrenilmesi gereken bir beceri olduğunun altını çiziyor. Özellikle günümüzde toplumların ve bireylerin karşılaştığı karmaşık ve uzun dönemli sorunların çözülmesi için bilinçli düşünme becerisinin devreye girmesi gerektiğini savunuyor. Beynin bilinçli düşünmeyi etkin kullanması gerektiğini, sadece içgüdüsel davranış kalıplarıyla yetinmenin toplumsal ve bireysel düzeyde yetersiz kaldığını açıklıyor.
Toplumsal zihniyet dönüşümüne katkı sağlayacak bir eser
Kitap, bireysel farkındalık yaratmak isteyen okurlara olduğu kadar, toplumdaki zihniyet dönüşümünü anlamaya çalışanlara da hitap ediyor. Erkan, toplumların zihinsel işleyişine dair daha derin bir anlayış geliştirmek için bu kitapta önemli çıkarımlar sunuyor. Zihniyet Devrimi İçin Bilinçli Düşünmeyi Öğrenmek, kitabın hem bireyler için, hem de toplumsal yapıyı dönüştürmeyi amaçlayan okurlar için eşsiz bir kaynak olma niteliği taşıyor.
Kitapta yer alan konu başlıkları
Hüsnü Erkan’ın kitabı yaklaşık 450 sayfadan oluşuyor ve bir dizi önemli konuya değiniyor. Kitapta yer alan bazı başlıklar ise şunlar:
Beyin, zihin ve bilinç
Zihnin inanç üretme işlevi
İnanç sistemi olarak dinler
Düşünme üzerine düşünme
Türk toplumlarında dünya görüşü ve davranış yapılanması
Zihnin bilinçli ve etkin kullanımını öğrenmek
20. yüzyılda 21. yüzyıl düşünürü olmak: Atatürk’ün kuantum anlayışı.