İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karece, organize sanayi bölgesinden Ağıl Deresi’ne ‘kaçak atıksu deşarj’ edildiğine dair iddialara, yazılı olarak yanıt verdi. Açıklamada ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ekipleri tarafından haberlerin çıktığı gün hem arıtma tesisinden çıkan sudan hem de suyun deşarj edildiği dereden örnekler alındığını ve çıkan sonuçların yasal standartlara uygun olduğu ifade edildi. Karace,“ Bu tür hassas konularda sağlıklı bilgi paylaşımı, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından kritik bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte, asılsız haberlerin kamuoyunda yanlış algılara yol açması durumunda, kurum olarak yasal haklarımızı saklı tuttuğumuzu belirtmek isteriz” dedi. 

Cenk Karace-1

‘ARITMA TESİSİMİZİN SU ÇIKIŞI 2018 YILINDAN BERİDİR ONLİNE İZLENİYOR’

Karece arıtma tesisinden derelere kirli su deşarj edildiğine yönelik iddialara verdiği yazılı yanıtta, İAOSB’de bulunan arıtma tesisinden deşarj edilen atık su çıkışının, 2018 yılından bu yana T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Sürekli Atık Su İzleme Sistemi (SAİS) ile 7/24 online olarak izlendiğini ve arıtılmış atık sudan 1-15 dakikada bir numune alınarak analiz yapılarak bakanlığa iletildiğini ifade etti. Ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ekipleri tarafından üç ayda bir Bütünleşik Karşılaştırma Testi (BKT) yapıldığı bilgisini verdi. 

‘NUMUNELER STANDARTLARA UYGUN’

Karace, söz konusu iddiaların kamuoyuna yansımadan önce yapılan analizlerde, arıtma tesisinden deşarj edilen suların standartlara uygun olduğu sonucunun çıktığını vurguladı. 

Karace sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“22 Kasım 2024 tarihinde basında yer alan iddiaların ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ekipleri tesisimizde tüm denetimlerde olduğu gibi habersiz bir denetim gerçekleştirmiştir. Bu denetim sırasında hem arıtma tesisimizden çıkan arıtılmış atık sudan hem de bu suyun deşarj edildiği dereden numuneler alınarak analiz edilmiştir. Bakanlık tarafından yaptırılan analizlerin yanı sıra, şahit numuneler Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Ölçüm Laboratuvarı’nda da incelenmiş ve tüm sonuçlar, arıtma tesisimizin yasal standartlara uygun ve çevreye duyarlı olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur” 

‘ARITMA TESİSİ PROJEMİZ ÖRNEK OLACAK

İAOSB olarak, çevre sorumluluğu bilinciyle çalışmaları sürdürmekte olduklarını vurgulayan Karace, “Bu anlayışla başlattığımız yeni ve örnek projemiz "İAOSB Arıtılmış Atık Suyun Geri Kazanımı ve Yeniden Kullanımı Tesisi" 9 ay önce başlamıştır. 1993 yılından beri 7/24 faaliyette olan Atık Su Arıtma Tesisimizden alıcı ortama deşarj edilmekte olan suyun günlük yüzde 50’si, ileri arıtma teknikleri sayesinde yeniden sulama ve proses gibi alanlarda değerlendirilmesi sağlanabilecektir. Bu sayede İzmir su şebekesine yılda yaklaşık 2 milyon metreküp su temin edilmiş olacaktır. Bu önemli proje hem su kaynaklarının korunmasına hem de bölgesel tarıma ve çevresel sürdürülebilirliğe büyük katkı sağlayacaktır” diye söyledi. 

‘YASAL HAKKIMIZI SAKLI TUTUYORUZ’

Karace, “Bu vesileyle, basın mensuplarının, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi hakkında herhangi bir haber yayımlamadan önce, doğru ve teyit edilmiş bilgiye ulaşabilmek adına kurumumuzla iletişime geçmelerinin önemini vurgulamak isteriz. Bu tür hassas konularda sağlıklı bilgi paylaşımı, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından kritik bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte, asılsız haberlerin kamuoyunda yanlış algılara yol açması durumunda, kurum olarak yasal haklarımızı saklı tuttuğumuzu belirtmek isteriz” diyerek sözlerine son verdi. 

NE OLMUŞTU?

İzmir’de 22 Kasım’da bazı medya organlarında çıkan haberlerde, İAOSB’nin, Ağıl deresine standartlara uygun olmayan ‘kaçak atıksu deşarj’ ettiği iddia edildi. Basına yansıyan görüntülerde derede siyah renkte suyun dereye yayıldığı görüldü.

Mavi Vatan-2025 Tatbikatı tamamlandı Mavi Vatan-2025 Tatbikatı tamamlandı
Kaynak: HABER MERKEZİ