İzmir Büyükşehir Belediyesi desteği ve İzQ Girişimcilik & İnovasyon Merkezi, Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), Girişimcilik Merkezi İzmir iş birliğinde afet öncesi, sırası ve sonrası için teknolojik odaklı çözümler üretmek amacıyla Ideathon Fikir Maratonu 17-18 Kasım tarihlerinde İzQ İnovasyon Merkezi'nde düzenlendi. Etkinlikte; İzmir başta olmak üzere Türkiye'de ve dünyada yangın, deprem, sel, kuraklık, hava ve daha birçok orta ve büyük ölçekli doğa olaylarında karşılaştığımız yıkıcı etkinin bir parça da olsa önüne geçebilmek hedefiyle; afet öncesi, sırası ve sonrası için teknoloji tabanlı öneriler değerlendirildi. Afetlerdeki etkiyi en aza indirmek ve hazırlıklı olabilmek için teknoloji tabanlı çözüm önerilerinin dinlendiği Ideathon Fikir Maratonu'nda söz ve kürsü gençlerin oldu. Genç yarışmacılar, bu alandaki sorunlar ve ihtiyaçlar etrafında belirlenen vakalara teknolojik fikirler üreterek önemli çözümleri gündeme getirdi. Genç fikirlerin teknoloji odağında geliştirilecek çözümleri aktardığı etkinlikte, açılış konuşmalarını, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İzQ Yönetim Kurulu Üyesi Emre Kızılgüneşler, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu gerçekleştirdi.
'AFET YÖNETİMİNE YENİ BAKIŞ AÇISI'
EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer yaptığı konuşmada, bu etkinliğin, afetlere karşı daha dayanıklı ve hazırlıklı bir toplum yaratma yolunda önemli bir adım olduğunu belirterek, gençlerin getireceği taze bakış açıları ve yaratıcı fikirlerin, afet yönetimi konusunda yeni stratejilerin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Yelkenbiçer, “Girişimcilik ve afet yönetimi, ilk bakışta birbirinden oldukça farklı alanlar gibi görünse de aslında birbirini tamamlayıcı ve etkileşim içinde olan iki önemli konu. Girişimciler, yaratıcılıkları ve yenilikçi yaklaşımları ile afet yönetimine yeni perspektifler getirebilirler. Afetlere hazırlık, müdahale ve iyileştirme süreçlerinde kullanılacak yeni teknolojiler, ürünler veya hizmetler geliştirebilirler" dedi.
'ÖNEMLİ KATKILARDA BULUNABİLİRLER'
Yelkenbiçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Afet yönetimi konusunda çalışan sosyal girişimciler, toplumun afetlere karşı dirençliliğini artırma ve afet sonrası toplulukların daha hızlı iyileşmesini sağlama konusunda önemli katkılarda bulunabilirler. Sosyal girişimciler, afet risklerini azaltmaya yönelik eğitim programları veya topluluk bazlı projeler geliştirerek bu alanda etkili olabilirler. Yatırımcılar ise afet yönetimi çözümlerine yatırım yaparak bu alanın gelişimine katkıda bulunabilirler. Küresel düzeyde iş birlikleri ve ağlar oluşturarak afet yönetimi konusunda uluslararası tecrübe ve kaynak paylaşımını teşvik edebilirler. Bu tür iş birlikleri, afetlere karşı daha etkin küresel yanıtların geliştirilmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle, bu iki olgu, girişimcilik ve afet yönetimi, arasındaki sinerji, her iki alanın da daha etkili ve yenilikçi şekilde gelişmesine katkıda bulunabilir."
'ORTA GELİR TUZAĞINDAN ÇIKIŞI GİRİŞİMCİLİKTE GÖRÜYORUZ'
EGİAD olarak 2011 yılında bu yana kent ve bölge girişimciliğinin desteklenmesine yönelik inisiyatif alıp, yatırımlar yaptıklarına dikkati çeken Yelkenbiçer, “Ülkemizin içinde bulunduğu orta gelir tuzağından bir çıkış yolu olarak girişimciliği görüyoruz. Girişimciliğe yapılan yatırıma sadece finansal bir yatırım ve buna finansal geri dönüş olarak bakmaktan çok beşerî sermayemize yapılan yatırım ve toplumsal geri dönüşüne bakmayı daha uygun görüyoruz. Akıllı ve yetenekli gençlerimizi beyin göçüne kaptırmamızın için var gücümüzle de bu alanda çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
'ÇOK DAHA İYİ PLANLAMAYA ODAKLANMAMIZ GEREKİYOR'
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İzQ Yönetim Kurulu Üyesi Emre Kızılgüneşler ise “Yakın bir geçmişte İzmir'de ve 2023'ün başında Kahramanmaraş'ta yaşanılan depremlerde herkesi derinden üzen kayıplar yaşandı. Aynı acıları tekrar yaşamamak için afet öncesi, sırası ve sonrasında neleri daha iyi yapabileceğimizi, hangi önlemleri almamız gerektiğini çok daha iyi planlamaya odaklanmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. Teknoloji odaklı, dinamik, hızlı büyüme potansiyeli vaat eden, startuplar'ın; daha güvenli bir geleceğin birlikte inşa edilmesini sağlayacak iş birlikleri içerisinde önemli roller alabileceğinin altını çizen Kızılgüneşler, İzmir'deki ilgili kamu kurumları, meslek odaları, STK'lar, ilgili dernekler ile birlikte afet yönetimi, eylem planı, yeni teknolojilerin kullanımı konusunda yapılacak her çalışmaya katkı koymaya da hazır olduklarını sözlerine ekledi.
'GENÇLİK GELECEK DEMEK'
Programın açılışında konuşan ve dirençli kent İzmir için yenilikçi fikirlerin önemine değinen İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, bu çalışmanın İzmir'in daha dirençli hale getirilmesi yolunda önemli bir hamle olduğunu söyledi. Özuslu, “Gençlik gelecek demek. Daha yenilikçi fikirlerin kolayca konuşulabildiği, bizim kuşaklara göre daha farklı bakış açısı, farklı enerji ve daha farklı tasarımla, cesaret ile meselelere bakması bir fırsat. Bunu iyi değerlendirmek gerekiyor. Gençleri önemsiyoruz, iyi ki buradalar ve bu çalışmayı yapacaklar" dedi.
'DEĞERLENDİRMELERDE BULUNULDU'
Açılış konuşmalarının ardından paneller de ise hem akademik hem de kalkınma açısından değerlendirmelerde bulunuldu. İzQ Girişimcilik & İnovasyon Merkezi'nden Selen Karaca'nın moderatörlüğünde; Sibel Ersin- Kalkınma ve Strateji Uzmanı, Dr. H.İ. Murat Çelik- İzmir Kalkınma Ajansı- Sürdürülebilir Kalkınma Uzmanı, Prof. Dr. Engin Deniz Eriş- Dokuz Eylül Üniversitesi-Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) Müdür Yardımcısı & Liyakat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü, Doç. Dr. Gökhan Kılıç- İzmir Ekonomi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi fikirlerini paylaştı. İkinci panel ise aynı başlık altında İsmail Derse- İzmir İtfaiye Dairesi Başkanı, Ferdi Gölcük-İzmir Afet Koordinasyon Merkezi (İzmir BB AKOM) Şube Müdürü'nün katılımıyla görüşler paylaşıldı.
PANELLERDE ÖNEMLİ KONULAR YER ALDI
Panelde, Afet Konferansı'nın ilk konuşmacısı Sibel Ersin, kalkınma uzmanı olarak teknolojik gelişmelerin afetlere etkisi üzerine pratik bir çerçeve sundu. Ersin, teknolojik gelişmelerin öncelikli ihtiyaçları nasıl etkilediğini ve afet iş birliği için stratejilerin nasıl izlenmesi gerektiği konularına odaklandı. Dr. H.İ. Murat Çelik, İzmir Kalkınma Ajansı Sürdürülebilir Kalkınma Uzmanı olarak, savaş, afet ve ekonomik kriz gibi toplumsal sorunların neden yaşandığı ve hayatta amaçlanan hedefler üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Engin Deniz Eriş ise afetlerin tanımı üzerine kurduğu konuşmasında, neden-sonuç ilişkisi kurarak gerçek ihtiyacın belirlenmesinin ve doğru çözümlerin üretilmesinin önemine vurgu yaptı. İzmir Ekonomi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Kılıç, doğal afetlere karşı yapı sağlığının önemini vurgulayarak, tetkik ve güçlendirme süreçlerinde teknolojinin avantajlarına dikkat çekti. İzmir İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse afet öncesi, sonrası ve sırasında teknolojinin etkili kullanımının önemine vurgu yaparak; erken tespit, veri toplama, paylaşım ve analiz gibi unsurların kritik olduğunu belirtti. İzmir Afet Koordinasyon Merkezi (İzmir BB AKOM) Şube Müdürü Ferdi Gölcük Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ve İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) gibi projelerin yerel kaynaklarla uygulama çözümlerini paylaştı. İş Modeli Oluşturma ve Etkili Sunum Önerileri ile devam eden etkinlikte, İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve EGİAD Üyesi Serdar Savaşan da önerilerini paylaştı.
ÖDÜLLER VERİLDİ
Ekip Çalışmaları ve Mentor Görüşmeleri ile son bulan ilk gün etkinlikleri ikinci gün ekip çalışmaları, sunumlar ve değerlendirmelerle devam etti. 15 yarışmacı ekibin katıldığı etkinlikte üniversiteli gençlerin ilgisi yoğun oldu. Ödül alan birinci ekip, orman yangınlarını erken tespit etmek amacıyla geliştirilen yüksek sıcaklığa dayanıklı, ultrasonik ses dalgaları kaynağı ile yangına müdahale eden dron teknolojisiyle Nur Bingazi, Kağan Orgun, Osman Acar, Hasan Hüseyin Efe'nin oluşturduğu 'Alsancak Arge Alpha' olurken, ikinci ekip geliştirilen yeni çip teknolojisi ile mobil cihazları internet ve operatör çekmediği durumlarda telsize dönüştüren ve kesintisiz iletişim sağlayan teknolojiyle Özge Çetin, Muhammed Kâmil Saygılı, Müge Çetin, Osman Berk İnan'ın oluşturduğu 'Aegeon Communication Team' oldu. Üçüncü ekip ise deprem, yangın, sel ve benzeri afet durumlarında, yapay zeka destekli çeşitli müdahale yöntemleri ve izleme teknolojisi geliştiren ve dronlar aracılığıyla uygulayan teknoloji girişimiyle Enes Demir ve Melih Altın'ın oluşturduğu 'D-Army' oldu.
Ödülleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve İZQ Yönetim Kurulu Üyesi Alp Avni Yelkenbiçer, EGİAD Başkan Vekilleri Arda Yılmaz ve Kaan Özhelvacı takdim etti. Soyer, projelerin hepsini okuyup değerlendireceğini ve gençleri destekleyeceğini söyledi.