İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), bilimsel araştırmalarını ekonomik faydaya dönüştürmek için geliştirdiği projeyle TÜBİTAK’tan 3 milyon TL hibe desteği aldı. Proje, afet teknolojileri, yapay zeka, gastronomi, moda ve yaratıcı endüstriler gibi öncelikli alanlarda yenilikçi adımlar atmayı hedefliyor.


İEÜ Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi tarafından hazırlanan "Öncelikli Araştırma Alanları Bazlı Çıktıların Ekonomik Değere Dönüştürülmesi" başlıklı proje, 24 ay içinde tamamlanacak. Proje kapsamında, üniversite-sanayi iş birliği güçlendirilirken teknoloji transferi ve girişimcilik eğitimleri düzenlenecek. Ayrıca, hedef sektörler belirlenerek pazar araştırmaları yapılacak ve bilimsel çıktılar sanayiye entegre edilerek yeni iş olanakları yaratılacak.


Projenin detaylarını paylaşan İEÜ Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Onur Kanyılmaz, şu açıklamalarda bulundu:


“Afet teknolojileri, yapay zeka, gastronomi, moda ve yaratıcı endüstriler gibi alanlarda araştırma sonuçlarını ekonomik faydaya dönüştürmeyi amaçlıyoruz. İlk aşamada, mevcut araştırma çıktılarımızı analiz edip hedef sektörleri belirleyeceğiz. Ardından bu sektörlerin ihtiyaçlarını tespit ederek stratejik yol haritaları oluşturacağız.”

Mahfi Eğilmez: Almanya bizi kıskanıyor mu? Mahfi Eğilmez: Almanya bizi kıskanıyor mu?


Bölgesel kalkınma vurgusu


Projenin bir diğer önemli ayağı ise iş birlikleri. İEÜ Proje Geliştirme ve Yönetim Şefi Yağmur Büyükkurt Kahraman, projeyi İzmir Ticaret Odası, organize sanayi bölgeleri ve Ar-Ge merkezleri gibi bölgesel aktörlerle yürüteceklerini belirterek, “Bu projeyle girişimcilik, teknoloji transferi ve ticarileştirme süreçlerini hızlandırmayı, bölgesel kalkınmaya katkı sunmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda yenilikçi ürün ve teknolojilerin sanayiye kazandırılmasıyla girişimcilik ekosistemini güçlendireceğiz” dedi.


Yol haritası belirlenecek


Proje sonunda yapılacak analizlerle bilimsel araştırmaların ekonomik değere dönüşmesi için net bir yol haritası çıkarılacağını vurgulayan Kahraman, şunları söyledi:


“Paydaşlarla yapılacak görüşmeler, literatür taramaları ve veri analizleri sayesinde sektörlerin ihtiyaçlarına uygun fikri mülkiyet varlıkları oluşturacağız. Firmalarla düzenli toplantılar organize ederek ortak çalışma grupları kuracak ve girişimcilik ekosistemini daha güçlü bir hale getireceğiz.”
 

Kaynak: DHA