Erdoğan'dan pastane ziyareti Erdoğan'dan pastane ziyareti

9 Eylül Gazetesi'nden Fevzi Efe Sekitmez'in haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyonda yıllık bazda 61,78 artış görülürken artıştan en çok etkilenen yerlerdenbir tanesi 2 bin yıllık tarihi olan Kemeraltı Çarşısı oldu. Ekonomik anlamda karabulutlar tarihi çarşının üzerinde dolaşırken esnaf kepenklerini kar etmeden kapatmaya devam ediyor. Ayrıca ekonomik sıkıntılar yüzünden Kemeraltı’nın kültürünün de olumsuz yönde etkilendiğini söyleyen esnaf, ‘eski güzel günlerin’ artık çok uzak olduğundan şikayet etti. 

‘YARI AÇ YARI TOK YAŞIYORUZ’ 

Eşi rahatsızlandığı için 15 yıldır tek başına çalışan aktar işletmecisi Eda Sakarya, zorlu süreçler yaşadıklarını ve bunun giderek ağırlaştığını belirtti. Sakarya, şunları söyledi: “Eşim 50 yıldır esnaf, ben de işte eşim rahatsız olduğu için 15 yıldır buradayım. Eşime de dükkanımıza da bakmak zorundayım. Tabii eski işler yok, oturup bekliyoruz akşama kadar. İnsanlarda para yok, gelip alamıyor. Beş lirayı, bir lirayı hesap edenler var. Onlar alamayınca tabii biz de mağdur durumdayız. Kiralar yüksek, elektrik faturası yüksek, her şey yüksek. İnsanlar zor durumda, bilmiyoruz halimiz ne olacak bilmiyoruz.” 

Tek başına çalışmak zorunda kaldığından yakınan Sakarya, Kemeraltı’nın eski halinden eser kalmadığını belirterek şöyle devam ediyor: “Tek başına bakıyorum, insan çalıştıramam ki. Nasıl vereyim vergisini, sigortasını, harçlığını nasıl vereyim? Kendime yetemiyorum ki... Yalnız biz değil, herkes yarı aç, yarı tok yaşıyor. Her şey ateş pahası. Hani az bir karla satış yapıyoruz ama biz zor durumda kalıyoruz. Fiyatlar sürekli değişiyor artık. Ürünlerin geliş fiyatlarının çok az üstüne çıkıyoruz, fazla bir kar koyamıyoruz. Vergi mi ödeyeceğiz? Kira mı ödeyeceğiz? Sigorta mı ödeyeceğiz yani? Çok zor. Eskiden buranın bir kültürü vardı. Evvelden insanlar buraya geliyorlardı. Sonuçta burası tarihi Kemeraltı Çarşısı. Hem insanlar memnundu hem esnaf memnundu. Her şey güzeldi. Ancak insanlar artık buraya da gelemiyor. Dışarıda daha ucuz ama sağlıksız ürünler tercih ediyorlar.” 

‘PAHALILIĞA ŞAŞIRIYORLAR’ 

Kemeraltı’nın gözde sokaklarından Havra Sokağı’nda peynircilik yapan Caner Can, enflasyonun çarşıdaki fiyatları etkilediğini anlatıyor. Can, alım gücü düşen vatandaşın da haklı olduğunu vurgu yaparak yaşadıklarını şöyle özetliyor: “Kemeraltı’na artık daha çok orta gelirli insanlar geliyor. Kemeraltı’nda durum beş senede beş misli geriye gitmiştir. Biz ürünlerimizi eskisi kadar ucuza mal edemiyoruz artık. Tabii biz de pahalı alınca pahalı satmak durumunda kalıyoruz. Yalnızca ürünlerin değil, bizim de kendi işletme giderlerimiz her sene artıyor. Bir de bir kültür var burada, o kültür ekonomi yüzünden olumsuz yönde etkileniyor. Ancak Kemeraltı bir alışkanlık. Gelip almayacak bile olsa Kemeraltı’nı bir gezeyim, dolaşayım hem buranın havasını teneffüs edeyim diye insanlar, özellikle daha yaşlı nüfus, tercih ediyor burayı. Ama bize iş yapma anlamında çok yararı olmuyor.” 

‘DÜĞÜNLER DE BİZİ KURTARMADI’ 

Ayakkabı ve kemer satışı yapan butik işletmecisi Eda Varol ise düğün sezonunun açılmış olmasına rağmen işlerin tepetaklak gittiğini belirterek şunları söyledi: “Düğün sezonları açılmış olmasına rağmen çok düşük işler. Şu an çok sakin ilerliyoruz, bir sezon içerisinde gibi değiliz. Geçen seneye göre kıyaslama yaparsak sattığımız ürünü yerine koyamıyoruz. Müşteri geldiğinde duyduğumuz en büyük şikayet sürekli zam yaptığımız oluyor. Ancak zammı biz yapmıyoruz, enflasyon bizim de tepemizde dolaşıyor. Sürekli bunları duyuyoruz ama elimizden bir şey gelmiyor maalesef. Bütçesi olan alıyor, alamayan alamıyor. Kemeraltı elbette enflasyondan etkilenen bölgelerden bir tanesi. İnsanlar buradan alışveriş yapmak yerine interneti tercih ediyorlar. Çünkü internetle Kemeraltı’ndaki rakamlar arasında çok büyük bir fark olduğu için interneti daha güvenli bulup oradan sipariş veriyorlar. Bizim ürünlerimizin maliyeti ile satış fiyatları arasında çok az bir kar farkı var artık... müşteriye bunu anlatamıyorsun. ‘Maliyeti karşılamıyor’ dediğimizde inanmıyorlar. Örneğin geçen sene bir ayakkabıyı 150 TL’ye alabiliyorsan şuan 300 TL’ye yerine koyamıyorsun.” 

Muhabir: Fevzi Efe SEKİTMEZ