Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Halkbank Gençİz Zirvesi'nde ‘Sürdürülebilirlik’ temalı bir sunum gerçekleştirdi. Bakan Kurum, Türkiye’nin 2053 yılına kadar iklim değişikliğiyle mücadele hedefleri hakkında detaylar verdi.

İklim Kanunu, 2025’te Çıkarılacak

Özel’den Beşiktaş Belediyesi’ne ziyaret Özel’den Beşiktaş Belediyesi’ne ziyaret

Bakan Kurum, 2025 yılı itibariyle çıkarılması planlanan İklim Kanunu’na değindi. Bu kanunun Türkiye'nin sürdürülebilirlik hedeflerine hukuki bir zemin sağlayacağını belirten Bakan Kurum, "Yenilenebilir enerji payını yüzde 50’ye, nükleer enerji payını ise yüzde 29’a çıkarmayı hedefliyoruz. Bu adımlarla enerjimizin neredeyse yüzde 80’ini temiz kaynaklardan üreteceğiz" dedi.

Deprem Bölgesindeki İnşaat Çalışmaları ve Gençlerin Rolü

Bakan Kurum, deprem bölgesindeki inşaat çalışmalarına da değindi. "160 bin emekçi işçi kardeşimiz ve genç mimarlarla birlikte bu mücadeleyi veriyoruz. 2025 yılı sonuna kadar evine girmeyen tek bir afetzede kalmamalı" diyerek gençlerin katkısıyla sürdürülebilir inşaat projelerinin önemine vurgu yaptı.

Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilir Üretim

Bakan, sanayide yeşil dönüşümün önemine de şu sözlerle dikkat çekti:

"Sürdürülebilir üretimi sınırsız ham maddelerin olmadığı bilinciyle yapmak zorundayız. Kullan-at değil, kullan-dönüştür anlayışıyla çevremizi korumalıyız."

İklim Elçileriyle İşbirliği

İklim değişikliği ile mücadelede Türkiye'deki 208 üniversiteden iklim elçileriyle projeler geliştirdiklerini belirten Bakan Kurum, bu elçilerin iklim değişikliği politikalarına katkı sunduğunu ifade etti.

Hedef: Sıfır Emisyon 2053

Bakan, Türkiye’nin 2053 yılına kadar ‘net sıfır emisyon’ hedefini benimsediğini vurgulayarak bu hedefe ulaşmak için enerji, sanayi, tarım ve turizm sektörlerinde stratejiler geliştirdiklerini belirtti.

Kaynak: DHA