Sulak alanlar, tatlı ve tuzlu suların birleştiği noktalarda bulunan ve yaban hayatı, kirlilikle mücadele ve karbon tutma gibi birçok önemli işlevi olan ekosistemlerdir. Dünya yüzeyinin ortalama %4'ünü kaplayan turbalıklar, dünyadaki toplam karasal karbonunun 3'te birini depoluyor. Sulak alanlar ayrıca aşırı suları emerek sellerin ve kuraklığın önüne geçiyor.
Sulak Alanlar Neden Yok Oluyor?
Son 300 yılda sulak alanların %85'i yok oldu. Bunun en önemli nedeni, sulak alanların tarımsal faaliyetler nedeniyle kurutulması. İklim değişikliği, aşırı tarım faaliyetleri, aşırı otlanma, plastik kirliliği ve turba madenciliği de sulak alanların tahribatına yol açıyor.
Sulak Alanların Yok Olmasının Sonuçları
Sulak alanların yok olması, biyoçeşitliliği ve küresel ısınmayı 1,5 derecede tutma hedefini tehdit ediyor. Ayrıca, sulak alanlarda yaşayan milyonlarca insanın geçimini de etkileyebilir. Sulak alanların bir yıllık ekonomik değerinin 47 trilyon ABD doları olduğu tahmin ediliyor.
Sulak Alanları Korumak İçin Ne Yapılabilir?
Sulak alanların korunması için yerel ölçekte güçlü çabalara ve sulak alanların sürdürülebilir kullanımı ve bozulmanın durdurulması için güçlü politika ve düzenlemelere ihtiyaç var.