Kamuoyunda büyük tepki toplayan "etki ajanlığı" düzenlemesi, TBMM'de yürütülen yoğun görüşmeler ve muhalefetin çabaları sonucu geri çekildi. CHP Genel Başkanvekili Murat Emir, kararın sosyal medya üzerinden duyurulmasıyla bu gelişmeyi kamuoyuna iletti.

Murat Emir: "Halkın desteği ile geri çektik"

Murat Emir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, haftalardır süren bilgilendirme ve eleştirilerinin sonuç verdiğini ifade ederek, "Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, haftalardır sürdürdüğümüz gerek halkımızın büyük desteğini alarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız ile gerek meclisteki çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibari ile geri çekildi." dedi. Emir, toplumun bu konuda gösterdiği hassasiyetin kararın geri alınmasında etkili olduğunu vurguladı.

Muhalefetin eleştirileri gündemdeydi

Toplantıda muhalefet sözcüleri, etki ajanlığı maddesine dair eleştirilerini bir kez daha dile getirdi. Yapılan görüşmeler sonucunda, iktidar ve muhalefetin karşılıklı uzlaşmaya vardığı ve söz konusu maddenin tekliften çıkarılacağı bilgisi muhalefetle paylaşıldı. İlgili maddenin, kamuoyunun tepkileri dikkate alınarak yeniden düzenleneceği ifade edildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bir gün önce grup toplantısında bu maddeye dikkat çekmiş ve etki ajanlığı yasasının muhalefeti baskı altına almak için kullanılabileceğini ifade etmişti. Özel, "Kırmızı alarm! Tüm milletvekillerimiz etki ajanlığı yasasını geçirmemek için ellerinden ne geliyorsa onu yapacaklar" diyerek tüm parti üyelerine çağrıda bulunmuştu.

Maddede değişiklik için önerge verilecek

TBMM Genel Kurulu'nda kanun teklifinin görüşmeleri sırasında, "etki ajanlığı" maddesinin çıkarılması yönünde bir önerge verilmesi bekleniyor. Bu adımın ardından düzenleme, yeniden ele alınarak revize edilecek.

Kabinede değişiklik iddiası: İki bakandan biri... Kabinede değişiklik iddiası: İki bakandan biri...

"Etki ajanlığı" ifadesi yanlış anlaşılıyor mu?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, düzenlemeyle ilgili yanlış anlamalar olduğunu ifade etti. Tunç, "Etki ajanlığı" kavramının yanlış aktarıldığını belirterek, kamuoyunda yanlış algı oluşturulduğunu dile getirdi. Yılmaz Tunç, "Türkiye aleyhine suç işleyenlerin cezalandırılması amaçlanıyor; ancak 'etki ajanlığı' ifadesi bu amaçtan saptırılarak farklı yansıtılıyor," açıklamasında bulundu.

Tunç’tan "casusluk" vurgusu

Yılmaz Tunç, düzenlemenin yalnızca Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden suçlar için geçerli olacağını söyleyerek, "Türkiye'de araştırma yapanlar veya fikir beyan edenler değil, devlet aleyhine casusluk faaliyeti yürütenler cezalandırılacak," ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ