Muş'ta çiftçiler arasında popüler hale gelen çilek ekimi, yüzleri güldürüyor. Yılın ilk hasadının yapıldığı çilek tarlalarında çiftçiler, sabahın serin saatlerinden öğle vaktine kadar hasat yapıyor.

Murat Özkan'ın Hikayesi

Geçmiş yıllarda yonca ektiği arazisinde çilek üretimine başladı

Muş'un merkeze bağlı Kepenek köyünde bulunan 15 dönümlük arazisinde çilek üretimine başlayan Murat Özkan, daha önce yonca ekimi yapmaktaydı. Geçen yıl Manisa'dan getirttiği 100 bin adet çilek fidesi ile çilek ekimine başlayan Özkan, kısa sürede hasat dönemine ulaştı.

Engelliler tasarruf tedbirlerine takılmayacak Engelliler tasarruf tedbirlerine takılmayacak

İlk hasattan elde ettiği kazançla ekonomiye katkı sağladı

Hasat döneminde tarlasında aylık ortalama 40 ton çilek elde eden Özkan, bu üründen elde ettiği gelirin yaklaşık 1,5 milyon TL olduğunu belirtti. Özkan, çilek üretimine başlamadan önce 15 dönüm arazisinde yonca yetiştirdiğini ifade ederek, bu değişikliği yapmaya karar verdikten sonra verimli sonuçlar aldığını dile getirdi.

Çilek Üretimi ve İş Gücü

Çilekleri toptan satarak ekonomik getiri elde ediyor

Ürettiği çilekleri toptan sattığını ve bazen vatandaşların tarlalarından aldıkları çilekleri yol kenarlarında sattıklarını söyleyen Özkan, günlük ortalama 25 kişinin çalıştığı tarlada sabahın erken saatlerinden öğlene kadar hasat yapıldığını ve toplanan çileklerin müşterilere teslim edildiğini ifade etti.

Diğer çiftçilere tavsiyelerde bulunuyor

Diğer çiftçilere tavsiyelerde bulunan Murat Özkan, boş arazilerin değerlendirilmesi noktasında çilek, fasulye ve barbunya ekiminin karlı olacağını söyledi. Özkan, çilek ekimi yaparken doğru fidan seçimi ve düzenli bakımın önemine vurgu yaparak, çiftçilere yönelik tarımsal bilgiler paylaştı.

Editör: Utku Çelik