Hafif ve orta düzeydeki down sendromlu ve otizmli öğrenciler ile kas ve iskelet hastası çocukların bireysel yeteneklerini geliştirmeleri, iletişim becerileri kazanmaları ve sosyalleşmelerine katkı veren Samsun Büyükşehir Belediyesi, atla terapi etkinliğini sürdürüyor. Çocukları gruplar halinde Atlı Spor Tesisleri’nde misafir eden Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü, etkinlik kapsamına ilçelerin kırsal mahallelerinde yaşayan özel gereksinimli öğrencileri de aldı.
İLK KAFİLE VEZİRKÖPRÜ’DEN
2 bini atla terapi hizmetinden faydalanan engelli çocuklar olmak üzere geçen yıl toplam 65 bin kişinin ziyaret ettiği Büyükşehir Belediyesi Atlı Spor Tesisi, 2023 yılının ilk 9 ayında da 47 bin vatandaşı ağırladı. Bunlardan 12 bini ise atlara bindi, bin 215’i de binicilik eğitimi aldı. Tüm atlı sporların yapılabildiği Atakum İlçesi Büyükoyumca Mahallesi’ndeki tam teşekküllü tesis, atla terapi etkinliğinde bu kez Vezirköprü İlçesi Akça Anakucağı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nden 20 öğrenciyi misafir etti.
İngiliz, Arap, İran, Belçika, Amerikan, Avusturya, Hollanda ve Midilli cinsi toplam 28 atın bulunduğu Atlı Spor Tesisine getirilen özel gereksinimli öğrenciler, ilk olarak atlara elleriyle şeker verip, sevdi. Atlara dokunan öğrenciler, tımarlayarak tüylerini temizledi. Ardından binicilik deneyimi yaşadı. Hayatlarında ilk defa ata binen öğrenciler büyük mutluluk yaşadı. Öğrenciler daha sonra gezikapsamında kentteki turistik noktaları ziyaret etti.
İLK KEZ ATA BİNDİLER
Geziye Vezirköprü’nün Arıca Mahallesi’nden katılan Arif Dereoğlu, “Atları çok seviyorum. İlk kez ata bindim. Çok eğlendim ve mutlu oldum. Benim için güzel bir gündü” dedi. Atları yakından gördüğünde çok heyecanlandığını söyleyen Yeni Mahalle’den gelen Onur Çelik ise “Daha önce televizyon hariç yakından hiç at görmemiştim. Çok merak ediyordum. Onlara dokunup sevmek istiyordum. Yakından ilk kez at gördüm. Burada ata binmenin mutluluğunu yaşadım. Çok heyecanlaydı, çok eğlendim” dedi.
BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR
Vezirköprü Akça Anakucağı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğretmeni Tuğçe Salgın Ünal, “Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle öğrencilerimize hem farkındalık kazandırmak hem de sosyalleşmelerini sağlamak amacıyla şehir gezisi düzenledik. Öğrencilerimin çoğu Samsun’u ilk defa gördü. Şehri gezdirerek atlı terapiye getirdik. Atlarla bağ kurup vakit geçirmelerini sağladık. Ata binmekten dolayı da çok mutlu oldular. Bu etkinliklerin eğitimlerine ve akademik başarılarına çok olumlu etkileri var. Dolayısıyla çocuklarımız bundan faydalandırıldı. Belediyemize çok teşekkür ederiz” diye konuştu.
HERKES FAYDALANACAK
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürü Emrah Baş ise “Özel gereksinimi bulunan çocuklarımıza atlı terapi hizmeti veriyoruz. Çünkü atların karakteristik özellikleri ve enerjilerin insanı sakinleştirerek, huzurlu hale getiriyor. Özgüven kazanmalarını sağlıyor. Bu sebeple atlarla iletişim kurdurarak öğrencilerimizin rahatlayıp kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlıyoruz. Yaz ve sonbahar aylarında düzenlediğimiz atlarla terapi etkinliğimizi şimdi il geneline yaygınlaştırıyoruz. İlk öğrenci kafilemiz ise Vezirköprü’den geldi. Çok mutlu oldular. Bu hizmetten tüm ilçelerimizdeki çocuklarımızı da faydalandıracağız. Ayrıca şehri turuyla da tarihi, doğal ve kültürel yerleri gezdireceğiz” dedi.