ÖZEL/ Didar DEMİRCİ- Türk incirine dünya pazarlarında ciddi bir talep artışı var. Dünyanın en kalitelisi olan Ege'nin incirlerine klasik ihracat pazarları dışında son yıllarda Çin ve Japonya'dan da ciddi talepler gelmeye başladı. Yaptığımız görüşmelerde sektör temsilcileri, incirde bir çok göstergenin olumlu seyrettiğini belirterek, ihracatçılarımızın dış pazarlarda rekabet için fiyat kırmaması uyarısında bulundular. Konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EKMMİB) Başkanı Mehmet Ali Işık, geçtiğimiz yıl 70 bin ton kuru incir ihracatı karşılığında 246 milyon dolar dövizi ülkemize kazandırdıklarını hatırlattı.

HASAT SONRASI KAYIP RİSKİ

Geçtiğimiz yıl çok iyi bir mahsul elde ettiklerini aktaran EKMMİB Başkanı Işık, inciri kuruttukları dönemde hava değişiminden dolayı meydana gelen lodos ve yağmur nedeniyle ürün kaybı yaşandığını ifade etti. Son yıllarda iyi gelir getiren tarım ürünlerinden biri olduğunu açıklayan Işık, İzmir’de incir dikim alanlarında da yüzde 20 artış olduğunu söyledi. Işık, “Geliri iyi olduğu için çiftçi incir dikimini artırdı. Talep iyiydi. İncir üretimi 90-100 bin tonlardaydı. Diğer tarım ürünlerine göre incir daha iyi gelir getirince ona yönelme oldu” dedi. İncirin 5 yıl içerinde yetişip ürün verebileceğini belirten Işık, incir dikim alanlarının artmasına karşılık mahsulün çok olacağını ancak hava şartlarından kaynaklı kayıplar yaşanabileceğini dile getirdi.

DÜNYA İNCİRİ BİZDEN YİYOR

Beydağ Ziraat Odası Başkanı Ünal İçmesu, İzmir’de Tire, Kiraz ve Beydağ ilçelerinde incir dikim alanlarının artığını belirtti. İzmir’de incir alanlarının son 3 yılda yaklaşık yüzde 20 artığını aktaran İçmesu, incirden çiftçinin de ihracatçının da kazandığını belirti. Dünyanın en kaliteli incirini Türkiye’nin ürettiğini de aktaran İçmesu, kaliteli incir ürettiğimiz için dünyada da söz sahibi olduğumuzun altını çizdi. İncirin eskiden bu kadar tanınmadığını ve bu nedenle de kar ettirmediğini dile getiren İçmesu, “Bu son yıllarda dünya İncirle tanıştı. Eskiden incir çok fazla dışarı açılmıyordu. Hatta hatta İtalya bizden alıp, kendi menşei ile dünyanın belli ülkelerine pazarlıyordu. Artık teknolojinin de ilerlemesiyle dünyanın her bir köşesine incirimizi pazarlayabiliyoruz. Hele hele Çin incirle tanıştı. Onlar bu işin içine girince bu fiyatlar 2-3 yıl içinde yüzde 100’ün üzerinde artış yaşadı. Mesela Japonya dahi incirin reklamını yapıyor” sözlerini kaydetti. Eskiden iç pazarda da incire talep olmadığını söyleyen İçmesu, bugün ülkemizde kişi başına yaklaşık bir kilo incir düştüğünü kaydetti.

İHRACATTA İŞ BİRLİĞİ YAPMALIYIZ

Milli servet noktasındaki incir için ihracatçıların elinden geleni yaptığını aktaran Şentaş A.Ş. firmasının ortaklarından Ege Genç İş Adamları Derneği (EGİAD) Danışma Kurulu Üyesi Temel Aycan Şen, incir ticaretindeki tek sorunun fiyat kırıcı uygulamalar olduğunu ifade etti. Şen, “Türk malı olan incirin hak ettiği değere satılması adına iş birliği yapılması ve fiyat düşürücü, rekabet ortamından uzak tutulması gerekiyor” diye konuştu. Şen, “İncir, aranan ve dünya pazarının bir numarası olan bir ürün. Ne kadar rekabetin getirdiği fiyat indiriminden arındırabilirsek, ülkemizin milli geliri o kadar çok artar. Döviz kurlarının her alanda olduğu gibi inciri de zorladığını belirten Şen, bu durumun alıcılarda alternatif arayışına sebep olduğunu söyledi. Şen, “Ürünün döviz bazındaki rakamı artıyor, artınca da alıcısı alternatif kuru meyvelere yönelebiliyorlar. Daha çok bizim tekrar etmemiz gereken konu Türkiye’deki ihracatçıların birbirini dış pazarda kıracak rekabete kalkışmamaları. Bu ürünün yurt dışındaki pazarlardaki başarısı herkes için önemli. O nedenle en sorunsuz şekilde paketlenip arzı içinde çalışılması lazım” diye konuştu. Öte yandan incire katma değer kazandırıp o şekilde pazara sunmak gerektiğini açıklayan Şen, “İncirin çoğu da işlenerek satılıyor. Dökme olarak satılmasından fazlası ambalajlı olarak satılması. Ama bundan daha katma değerli ürünler geliştirmemiz lazım. Bunun içinde son yıllarda güzel adımlar var. Türkiye’de tüketim konusunda zaman içerisinde arttı” şeklinde konuştu.