ÖMER CEYLAN- Son günlerde İzmir'de artan ishal vakaları, halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Vatandaşın ishal şikayetiyle hastanelere başvuruları artarken, ‘ishal salgını mı başladı’ sorularını akıllara getiriyor. İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel ve Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yüce Ayhan, sahadan bir salgın olduğuna dair bilginin gelmediğini ifade ederken, özellikle kış mevsimlerinde viral hastalıkların arttığını ve bu hastalıkların bazılarının ishale sebebiyet verebileceğini ifade ediyor. Ayrıca uzmanlar, sıcaklıkların düşmesiyle birlikte solunum kaynaklı hastalıkların daha yaygın hale geldiğini belirterek, vatandaşları hijyen kurallarına uymaları konusunda uyarırken, İl Sağlık Müdürlükleri’nin de saha araştırmasını arttırması gerektiğini vurguladı.
Sıvı kaybı önemli
İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel, artan ishal vakalarının mevsimsel nedenlerle ilgili olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı: “İshalin de eşlik ettiği üst solunum yolu rahatsızlıklarının sık rastlandığı bir dönemdeyiz. Her yıl bu dönemlerde aynı rahatsızlıklar gözlemleniyor. Kapalı alanları daha çok kullanmaya başlıyoruz, yakın temaslarımız daha çok artıyor. Sıcak, soğuk değişikliğine daha çok maruz kalıyoruz. Kaygı verici bir durum yok. Vücudumuzun sıvı kaybına izin vermemeliyiz bu dönemde.”
Solunum yolu enfeksiyonları
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yüce Ayhan, artan ishal vakalarıyla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Saha bilgisi bende yok şu anda, ancak mevsim viral enfeksiyonlar mevsimi zaten, solunum yolu virüslerinin bir kısmı ishalli tablolarla seyredebilirler. Dolayısıyla solunum yoluyla bulaşıp, solunum yolu bulgularıyla da seyreden ishalli vakalar olabiliyor. Bu tür viral enfeksiyonlar, kolay bulaşan enfeksiyonlar ve sadece ishalle seyredenler bile kolayca yayılabiliyor. Özellikle okul ortamlarında, çocukların hijyen konusunda eksik davranmaları etkili olabiliyor. Ancak benim sahadan henüz büyük bir salgın ya da ciddi bir rahatsızlık bildirisi gelmedi. Bu durum muhtemelen yüksek olasılıkla solunum yoluyla bulaşan ve mevsimsel virüslerin bazıları tarafından oluşturuluyor. Bunun yanında, halk sağlığını tehdit eden etkenlerin atık sularda araştırılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ishalli hastalıklara sebep olan virüsler dışkıyla atılıyor ve atık sulardan toplumdaki yaygınlığını tespit etmek mümkün.”