İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, kasım ayına dair iş cinay*tleri raporunu kamuoyuna sundu. Rapora göre, kasım ayında en az 164 işçi çeşitli nedenlerle iş kazalarında hayatını kaybetti. Yılın ilk 11 ayında ise bu sayı toplamda 1708’e ulaştı.

Raporda, iş kazalarının nedenleri arasında patronların maliyet odaklı yaklaşımları, yetersiz iş güvenliği önlemleri, devletin denetim eksikliği ve uzun çalışma saatleri ön plana çıktı. Ayrıca, sendikal örgütlenme üzerindeki baskıların da iş kazalarındaki artışta etkili olduğu belirtildi.

İzmir'de fahiş fiyatlandırmaya karşı denetim İzmir'de fahiş fiyatlandırmaya karşı denetim

İnşaat ve taşımacılık sektöründe ölümler öne çıkıyor

İSİG Meclisi’nin sektörel analizine göre, en fazla ölüm inşaat ve taşımacılık iş kollarında yaşandı. Kasım ayında inşaat sektöründe 42 işçi, taşımacılık sektöründe ise 23 işçi hayatını kaybetti. Tarım ve orman sektöründe 20 emekçi (10 çiftçi ve 10 işçi), metal işkolunda ise 13 işçi yaşamını yitirdi.

Raporda, diğer sektörlerde meydana gelen ölümler şu şekilde sıralandı: Ticaret, büro, eğitim ve sinema iş kollarında 8 işçi; enerji sektöründe 7 işçi; madencilik ve ağaç-kâğıt sektörlerinde ise 5’er işçi yaşamını kaybetti. Ayrıca, konaklama ve eğlence sektöründe 4, tekstil ve deri sektöründe 3 işçi hayatını kaybederken, çeşitli sektörlerde toplamda 11 işçinin ölümü kayıtlara geçti.

Trafik kazaları ölüm nedenlerinde ilk sırada

İş kazalarının nedenlerine ilişkin verilerde, en çok ölümün trafik ve servis kazaları sonucu yaşandığı belirtildi. Bu nedenlerden dolayı 35 işçi hayatını kaybederken, yüksekten düşme nedeniyle 33 işçi yaşamını yitirdi. Ezilme ve göçük kazaları ise 25 işçinin ölümüne neden oldu.

Raporda, diğer ölüm nedenleri ise şöyle sıralandı: Kalp krizi ve beyin kanaması sonucu 19 işçi; patlama ve yanma nedeniyle 8 işçi; şiddet olaylarında 8 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 7 işçi; intihar sonucu 6 işçi; nesne çarpması veya düşmesi nedeniyle 4 işçi; zehirlenme ve boğulma olaylarında ise 4 işçi hayatını kaybetti.

İSİG Meclisi'nden çağrı

Raporun sonunda, iş cinayetlerinin önlenmesi için daha sıkı denetimlerin yapılması, işverenlerin iş güvenliği tedbirlerine daha fazla önem vermesi ve çalışanların sendikal haklarının korunması gerektiği vurgulandı.

Editör: Kazim Bozkurt