İspanya Meclisi'nde bugün görüşülen önergede silah ambargosu getirilmesi, diplomatik ilişkilerin kesilmesi başta olmak üzere İsrail'e karşı farklı başlıklarda yaptırımlar istendi. Podemos'un önergesine sadece koalisyon hükümetinin küçük ortağı Sumar ittifakı ile Bask ve Katalonya'daki iki ayrılıkçı siyasi parti (EH Bildu ve ERC) destek verdiğini açıkladı.

Srebrenitsa ile ilgili tasarı, BM Genel Kurulu'na gönderildi Srebrenitsa ile ilgili tasarı, BM Genel Kurulu'na gönderildi

Azınlık sol koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), önergeye karşı çıkarken bazı maddeleri çıkartıp bazılarını da yumuşattığı yeni bir önerge sundu. PSOE'nin önergesi üzerinde çalışacağını söyleyen Podemos, Meclis'teki oylamayı erteletti. PSOE'nin önergesinde şu maddeler yer aldı:

"Kalıcı ateşkes, rehinelerin serbest bırakılması ve iki devletli çözüm için uluslararası toplumda diplomatik çabalara devam edilmesi, İsrail'e silah ihracatının geçici olarak askıya alınmasına devam edilmesi, işgal altındaki Filistin topraklarında olası uluslararası hak ihlallerini soruşturmak için uluslararası mahkemelerdeki girişimlerin desteklenmesi, Gazze'ye insani yardımın girişini ve yardımların artırılmasını sağlamak için çabaların iki katına çıkarılması, İsrail ile AB arasındaki Stratejik Ortaklık Anlaşması'nın maddelerinin insan hakları dahil, ihlallerini denetleyici önlemlerin teşvik edilmesi, gerek İsrail gerekse İşgal Altındaki Filistin Toprakları'nda sivil haklara karşı işlenmiş insan hakları ihlallerinin sorumlularına karşı önlem alınmasının AB nezdinde teşvik edilmesi"

PSOE'nin bu önergesine Podemos'un da destek vermesi halinde önümüzdeki günlerde bunun Meclis'te kabul edilmesi bekleniyor.

Podemos lideri Belarra: İsrail, Gazze'yi toplama kampına dönüştürdü

Mecliste beş milletvekili olan Podemos partisinin lideri Ione Belarra, Genel Kurul'daki oturumda yaptığı konuşmada İsrail'in Filistin'de masum sivil halkı, kadınları, çocukları, gazetecileri, BM temsilcilerini de hedef alıp öldürdüğünü vurgulayıp "Bu, soykırım değil de nedir?" diye sordu.

"İspanyol halkı 'Neden?' diye soruyor. Hiç kimse bir şey yapmıyor çünkü İsrail, ABD'nin en güçlü ittifakı" diyen Belarra, "İspanya hükümetinin İsrail ile silah ticaretini durdurmamasının ve diplomatik ilişkileri kesmemesinin nedeni, ABD'yi rahatsız etmemek" diye konuştu. Belarra, Avrupa Birliği'nin (AB) de İspanya hükümetiyle aynı gerekçeyle İsrail'e karşı pasif kalarak uluslararası toplumdaki inanılırlığını tükettiğini savundu.

"Nazilerin Yahudilere yaptığını şu anda İsrail, Filistinlilere yapıyor. İsrail, Gazze'yi toplama kampına dönüştürdü" şeklinde konuşan Podemos lideri, İspanyolların meclisinden gurur duyması ve İspanya'nın uluslararası toplumda farkındalık yaratması için İsrail'e silah ambargosu getirilmesini ve bu ülkeyle diplomatik ilişkileri kesmesini istedi.

İsrail'in Filistinli çocukları öldürdüğünü kızına söyleyememiş

Belarra, ayrıca 4 yaşındaki kızıyla evde yaşadığı bir olayı şu sözlerle anlattı:

"Eşimle birlikte salonda konuşurken kızım konuştuklarımızı duymuş ve yanımıza gelerek, 'Anne, Filistin'de çocukları mı öldürüyorlar?' diye sordu. Ona, 'Hayır, beni yanlış anladın' dedim. Doğruyu söyleyemedim. Neden çocuklarımıza İsrail'in Filistinli çocuklara yaptıklarını söyleme kapasitesine sahip değiliz? Oysa olanları kabul ediyoruz. Bu, korkunç bir ikiyüzlülük ve bunu kırmak zorundayız."

PSOE, İsrail ile diplomatik ilişkileri kesmenin çözüm olmadığını savundu

Bu arada koalisyon hükümetinin büyük ortağı PSOE adına konuşan milletvekili Sergio Gutierrez Prieto ise İspanya hükümetinin bu zamana kadar gerek İsrail'in insan hakları ihlallerine gerekse Hamas'ın saldırılarına karşı güçlü ve kararlı adımları attığını, bunun uluslararası toplumca takdir gördüğünü kaydetti.

Prieto, İsrail ile diplomatik ilişkileri kesmenin asla bir çözüm olmayacağını, bunun sadece Filistinlileri daha da yalnız bırakıp Gazze'de daha çok açlık ve ölüme yol açacağını, masum sivilleri daha da korumasız bırakacağını, Hamas'ın tuttuğu rehinelerin serbest bırakılmasını da önleyeceğini söyleyerek "Çözüm, sadece diplomasidedir" dedi.

İsrail'in Filistin'de yaptıklarını soykırım olarak nitelendirdi

Koalisyon hükümetinin küçük ortağı Sumar adına konuşan Teslem Ubbi Andala da önergeyi desteklediklerini, İsrail'in Filistinlileri uyguladığı apartheid rejiminin son bulmasını, Filistin devletinin tanınmasını, hemen ateşkes ilan edilmesini ve silah satışının durdurulmasını istediklerini vurguladı.

Andala, PSOE partisinden olan Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares'in "7 Ekim'den bu yana İsrail ile silah alışverişi olmadı" açıklamalarının yalan olduğunu kaydederek, "Albares, tüm doğruyu söylemedi. Kasım ayında İsrail'e 1 milyon avroluk askeri malzeme satışına onay verildi. İsrail'i askeri açıdan finanse ederek barıştan söz edemeyiz" diye konuştu. Sumar partisinin temsilcisi, İsrail'in Filistin'de yaptıklarını "soykırım" olarak nitelendirdi.

Ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ise sadece Gazze'ye insani yardım koridorunun açılmasının teşvik edilmesiyle ilgili maddeye destek vereceğini duyurdu. Aşırı sağcı Vox partisi de önergeye tamamen karşı çıkıp İsrail'in saldırılarına destek verdi.

Kaynak: AA