GREBENE KAHRAMANI FİKRİ’NİN AKRABASIYDI
Bugün 10 bine yakın kişinin bir mahallede adı yaşatılan Muammer Akar’ın yüzbaşı rütbesiyle Fahrettin Altay komutasında 9 Eylül 1922’de İzmir’e ilk giren süvari birliğine mensup milli mücadele kahramanlarından birisi olduğu ortaya çıktı. 1904’te doğduğu Grebene’nin işgali sırasında annesi, babası ve abisi gözleri önünde diri diri yakılırken bir mucize sonucu kardeşi Muazzez ile birlikte düşman askerlerinden kurtulan Muammer ve kardeşi Grebene kahramanı Bekir Fikri’ye sığındılar. Henüz 10 yaşındayken iki yaş küçüğü kardeşiyle Bekri Fikri tarafından Ankara’ya gönderilen Muammer Yüksek Muallim Mektebi’nde (Öğretmen Okulu) yatılı olarak öğrenim gördü ve okulu birincilikle tamamladı..
İZMİR’İN KURTULUŞUNDA ÖN SAFLARLARDAYDI
Okulu başarı ile bitirince Mekteb-i Erkan-ı Harbiye’ye kabul edilen Muammer Akar, İzmir işgal edildiğinde 1921 yılında henüz üçüncü sınıftayken yardımcı teğmen olarak Fahrettin Altay’ın komutasında süvari birliğine gönderildi. Milli mücadelede öylesine büyük hizmetler verdi ki kolağası (yüzbaşı) rütbelerine kadar ulaştı. İzmir’e giren ilk Türk generali Mürsel Paşa’nın emrindeki 1. Süvari Birliği’nin içinde yer aldı. İzmir konağına Türk bayrağını diken arkadaşı Şerafettin ile birlikte İzmir’e ilk giren askerlerden olan Muammer Akar, Kordonda ki bombalı saldırıda ağır yaralandı. Güçlükle hayata döndürülen Muammer Akar, gazi unvanıyla emekli olup Milli mücadele sırasında evi bildiği Göztepe’ye yerleşti.
GÖZTEPE KULÜBÜ’NÜ
KURDU STAT YAPTIRDI
İzmir Belediyesi’nde yıllarca üst düzeyde yöneticilik yapan, meclis azalığında bulunan Muammer Akar hiç evlenmemişti ve çocuğu yoktu. Emekli olduktan sonra Göztepe’ye yernleşti ve Göztepe Spor Kulübü’nün kurucuları arasında yer aldı. Bugünkü Halimağa bataklığı içindeki yere bugünkü Gürsel Aksel Stadı’nı, Halimağa Bira Bahçesi olarak bilenen yere de Göztepe Spor Kulübü binasının yapılmasına öncülük etti. Muammar Akar, yalnız yaşadı, yalnız öldü ama ardındabağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti ve Göztepe gibi büyük bir kulüp bıraktı.