İskenderun Teknik Üniversitesi Su Altı Müzesi’nde Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan’ın ev sahipliğinde, gerçekleştirilen, uluslararası çalıştaya yurtdışından da uzmanlar online katılım sağladı. Çalıştay, köpek balıkları ve vatozların yaşam alanları üzerine yapılan bilimsel sunumlar ve gelecekteki koruma stratejileri üzerine detaylı tartışmaların yapıldığı verimli bir platform sundu. Bu türlerin korunması ve popülasyonlarının artırılması için yapılan çalışmaların, bölgesel ve uluslararası ölçekte önemli sonuçlar doğurması bekleniyor.

Çalıştayı İskenderun Teknik Üniversitesi Doğa ve Bilim Derneği, Turquoise Coast Environment Fund Turkey (Sivil Toplum için Destek Vakfı), ilgili birimlerin desteklerinden dolayı teşekkür eden Prof. Dr. Cemal Turan, "Köpek balıkları ve vatozlar bilindiği gibi gerek dünyada, gerek Akdeniz’de, gerek ülkemizde birçok tür bulundurmakta. Bu türlerin nesillerinin birçoğu tehdit altında veya kritik derecede nesilleri bulunmaktadır. İskenderun Körfezi’nde özellikle Samandağ bölgesinde, Hırlavut bölgesinde vatoz tarlası denilen yer, köpekbalığı ve vatoz türlerinin üreme alanıdır. Biz de bu üreme alanını koruma altına almak istiyoruz. Çünkü bazı türlerin nesilleri tükenmek üzere. Bundan dolayı bu bölgede, belirli bir kesimde deniz koruma alanı oluşturmayı düşünüyoruz ki bu kesimde bu türler üremektedir. Daha sonrasında balıkçılık faaliyetlerine orayı kapatmayı düşünüyoruz. Bu bölge balıkçılık faaliyetlerine kapandığı zaman, orada köpekbalığı, vatozlar ve benzeri birçok tür daha çok olacak, daha fazla üreyecek, bölgedeki balıkçılara katkısı olacağını düşünüyoruz” dedi.

'YURT DIŞINDAN SUNUMLAR ALDIK'

Deniz koruma alanının, birçok yabancı türlerin geçişine ve çoğalmalarına engel olmasını planladıklarının altını çizen Prof. Dr. Cemal Turan, "Hibrit bir konferans olduğu için birçok ülkeden katılımcı bulunmakta. Hem online hem de yüz yüze olarak insanlar sunumlarını yapmaktadırlar. Birçok sunumlar var. Köpekbalığı ve vatozlar üzerine yurt dışından birçok sunum aldık. Gelecekte bu türlerin korunması ve yaygınlaşması için çalışmalar ve planlar üretmeye devam ediyoruz" diye konuştu.

BM: Gazze'de durum giderek kötüleşiyor, ortak insanlığımız tehlikede BM: Gazze'de durum giderek kötüleşiyor, ortak insanlığımız tehlikede

'PROJE ÇOK ÖNEMLİ'

Split Üniversitesi Deniz Araştırmaları Bölümü, Hırvatistan Uluslararası Doğa Hayatı Koruma Derneği Temsilcisi Alen Soldo da çalıştayla bölgedeki köpekbalıkları ve vatoz türlerinin yaşam alanları hakkında bilgilendiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Kuzeydoğu Akdeniz’in köpekbalığı ve vatoz türleri arasında ne kadar önemli olduğunu gördüm. Biz daha çok Batı Akdeniz tarafında, yani Avrupa kıyılarında köpekbalığı ve vatoz türlerinin daha çok olduğunu sanıyorduk. Bu proje çalışması sayesinde Kuzey Doğu Akdeniz kıyıları, köpekbalığı ve vatoz türlerini daha fazla barındırdığının farkına vardım. Bölgede daha fazla çalışma yapılması gerektiğiyle ilgili önerilerde bulunacağım. Özellikle Samandağ kıyısında dalış gerçekleştirdik. Gördüğüm kadarı ile bu alanda kritik düzeyde, tehlike altında olmasına rağmen, bu alanda üreme gerçekleştirdiği bilinmemekte. Halbuki bu alanda üreme alanı olduğunu görmekteyiz. Bu birçok ülke tarafından bilinmiyor. Proje ile bu türlerin üreme alanlarının ortaya çıkartılması ve bilinmesi, bu anlamda çok önemli.”

Kaynak: DHA