HABER/ Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi şubat ayı olağan meclis ikinci birleşimi Meclis Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde tamamlandı. Kültürpark 4 Nolu Holde yapılan meclis gündeminin açılışında Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem nedeniyle bölgedeki vatandaşa yapılacak yardımlar ele alındı. Meclis Başkan Vekili Özuslu, “Bu büyük bir felaket ve bunun sonuçları giderek hepimizi ilgilendirecek ve hakikaten hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığı günler olacak. Bu nedenle tüm parti guruplarının hassasiyetine teşekkür ediyorum” dedi.

DEPREM DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRDI

Geçtiğimiz mecliste gündemde bırakılan, “Karabağlar ilçesi, Uzundere Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanında IV. Etap olarak belirlenen 11189 ada 11 parsel, 11190 ada 6 parsel, 11193 ada 10 parsel, 11194 ada 11 parsel ve 11195 ada 10 parseldeki mevcut yapılarda "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" kapsamında yaptırdığımız "riskli yapı tespiti" doğrultusunda ihaleye hazır olan IV. Etapta olası depremlere karşı inşaat yapım işi hızlandırıp tamamlayarak hak sahiplerine yeni konut / ticari bağımsız birimlerin teslimini hızlandırmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile İZBETON A.Ş arasında imzalanmak üzere hazırlanan ve önerge ekinde yer alan Protokol ve eki olan Özel Teknik Şartnamenin oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe – Hukuk – Kentsel Dönüşüm – Deprem ve Afet Komisyonları Raporu” mecliste oylamaya sunuldu. Oy çokluğuyla mecliste kabul edilen önergeyle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi AKP Grubu Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, kentsel dönüşümün aceleye getirilmeyecek bir şey olduğunu vurgulayarak, idareyi uyardı. Söz konusu şartnamenin maddelerinin ağır olduğunu belirten Çalışkan, “İtiraz ettiğimiz konu kooperatif usulüyle bu işin yürümesi çok zor. İlk devrettiğiniz 1 ve 2’nci bölgelerde inşaatların sözleşme süresine yetişmeyeceğini göreceksiniz. Sürenin bitmesine 1 yıl var inşaatlar yüzde 20-30 seviyesinde. Kooperatif üyeleri para toplayacaklar ve inşaatı yapacaklar. İstanbul’daki devirlerle bizdeki devirler arasındaki fark ne? Siz İZBETON’a devrediyorsunuz İZBETON da aynı şartlarla kooperatiflere devrediyor. Devir protokolün şartları ağır. Bu şartları yerine getirmediğinde uygulanacak cezalar var. İZBETON, inşaatlar tamamlanamadığında kooperatif bu işi yapamadığında İZBETON’u yasaklı hale getirir” sözlerini kaydetti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise gerekli uyarıları dikkate aldıklarını ifade ederek, “Bu önümüzdeki konu daha önce çok tartıştığımız bir konu. O nedenle bu önerge ilk kez konuştuğumuz bir mesele olmadığı için bugün oylanmasını istiyoruz. Zaten kentsel dönüşümün yavaş ilerlediğine dair eleştiride bulunuyorlar. Bu modelin eleştirilecek yanları olacak. Onlar da buna ilişkin önerilerini uyarılarını dile getiriyorlar. Biz de bu uyarıları dikkate alarak işlerin ilerleyeceğini söylüyoruz” dedi.

“BELEDİYE ŞİRKETİ YAPARDI”

12 Aralık 2021 tarihli 05-1447 sayılı Belediye Meclisi kararının iptal edilerek, belediyenin yetki ve sorumluluğunda bulunan meydan, bulvar, cadde, park, spor alanı ve benzeri yerlerde ATM Yer Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek olan bölümlerde reklam uygulamalı ATM kabinlerinin yaptırılması ve 10 yıl süre ile işletilmesi işinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri kapsamında ihale edilmesi hakkındaki önerge Plan ve Bütçe Komisyonunca oy birliği ile meclise geldi. Söz konusu önergeye ret oyu vermelerinin gerekçesini sıralayan AKP’li Çalışkan, “10 yıl boyunca İzmir’de bir tekel yaratacaksınız. Herhangi bir banka ATM koymak istediğinde bu şirkete gidecek. Bu ihaleyi alan şirketlere kirasını ödeyecek ve istediği miktarda verecek. Bu kadar gelir getirecek basit bir işi belediye şirketi tarafından yapılmaması büyük bir eksikliktir. Dolayısıyla bunu bir daha düşünmenizi bunu ihaleye çıkmaktansa 10 yıllığına bir belediye şirketine vermenizi öneriyoruz” sözlerini kaydetti. CHP’li Aydın ise, 5 yıllık süreyi geçmeyen işler yapmaya özen gösterdiklerini belirterek, “Dolayısıyla biz de 5 yılı geçmeyen işler yapmaya çalışıyoruz ama bazen işlerin niteliği ve ekonomik getirisi veya götürüsü bunları yaptırıyor. Bazı iş ve işlemlerde dönemi aşan kararlar verebiliriz. Burada temel bakış açımız mümkün olduğunca dönemde kalmaktır. Burada tekel mi oluyor, olmuyor meselesi daha önce bu şekilde itirazın olmadığı bir önergeydi. Bu nedenle CHP olumlu oy kullanacak” dedi.

MECLİSİ KARIŞTIRAN ÖNERGE

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun Kararı ile "1. Derece Arkeolojik Sit Alanı"ndan çıkartılarak "3.Derece Arkeolojik Sit Alanı" olarak tescil edilen Urla’nın İskele Mahallesi’ndeki 4392, 4393, 4396, 4397, 4398, 4399, 4400, 4401, 4402, 4403, 4404, 4405, 4406, 4407, 4384, 4385, 4386, 4387 adalarının "Kentsel Gelişme Alanı" olarak belirlenmesine yönelik hazırlanan plan çalışmasının İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliğine Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından askı süresi içerisinde yapılan itirazın reddedilmesi mecliste tartışmalara neden oldu. CHP grubunda da önerge görüş ayrılığına yol açtı. Önerge maddesiyle ilgili söz alan AKP’li Boztepe, “Bu konuyu komisyonlarda çok tartıştık. Biz imar komisyonu olarak önümüzde eksik evrak gelirse nedenini soruyoruz. Burada evrakları tamamlamakla ilgili kurum müdürü yazı yazıyor. Bu konuda neden bu kadar ısrar ediyoruz, anlamış değilim. Buraya yeni bir nüfus yoğunluğu geldi, daha fazla bağımsız bölüm yapılacak ve büyük bir rant doğacak. O yüzden büyük bir haksızlık olur. Bırakın insanlar rezerv alandan çıksın, daha sağlıklı konutlar yapılsın” dedi.

TELAFİSİ İMKANSIZ BİR DURUM YARATACAK

Boztepe’nin ardından CHP’li Burhan Suat Çağlayan da “O alanın çevresi de mutlaka arkeolojik alandır. Bu olay, telafisi imkansız bir durum yaratacaktır. Bu alan, dünyanın gözünün olduğu bir alan. Dünya, burayı izliyor. Ne yazık ki AK Parti grubundan karşı çıkışla birinci dereceden üçüncü dereceye çıkarılması masum gibi gösteriliyor. Keşke ‘Bu alanın üçüncü dereceye çıkarılması arkeoloji faciasıdır’ deselerdi. Bu işin hukuksal, mimari, siyasi ve sosyal boyutuyla ilgilenmiyorum. Orada arkeolojik yapı bozulacak demektir, buna benim vicdanım el vermez. Temel itirazım birinci dereceden üçüncü dereceye çıkaranlara” ifadelerini kullandı.

SINIRLI YAPILAŞMADAN BAHSEDİYORUZ

Çağlayan’ın açıklamalarının ardından CHP Grup Başkan Vekili Aydın ise Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda bu adımın atıldığını söyledi. İZBB’nin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararını denetleme yetkisi olmadığına dikkati çeken Aydın, “Biz bu kararı eleştiririz ama hukuken bir şey yapamayız. Ancak ne bugün itiraz edenler ne de başkaları iptal için bir girişimde bulunmadılar. Şu anda sınırlı yapılaşmadan bahsediyoruz, gökdelenlerden bahsetmiyoruz. Koruma Kurulu’nun kararını yanlış da bulsak İZBB olarak bu kararın geçersizliğini dile getiremeyiz. Aynı şey Kültür Müdürlüğü için de geçerli; bu kararla ilgili yazı göndermez. Bu, bir mahkemeye dava açtığınızda, davanızı yazı işlerinin reddetmesine benzer. Top çevirmek devlet ciddiyetine yakışmaz. Bu tartışmayı tavşana kaç, tazıya tut diyerek yapmanın anlamı yok. Eğer orayı çok önemsiyorlarsa o zaman yapılacak şey memurlarına talimat verilip düzeltilmesini istemektir” açıklamalarında bulundu.

Tartışmaların ardından oylamaya geçildi. CHP’li meclis üyeleri Alpaslan Bilen ve Suat Çağlayan’ın ret oyları ve CHP grubunun kalanının ve İYİ Parti grubunun da onayıyla önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

DEPREMZEDE ÇİFTÇİYE YEM DESTEĞİ

10 ilde felakete neden olan deprem nedeniyle kırsal kesimde hayvancılıkla uğraşan vatandaşların, üretim faaliyetlerine devam edebilmeleri için yem desteği sağlanması hakkında Plan ve Bütçe – Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonlarından meclise gelen önerge oy birliği ile kabul edildi. Böylece İzmir Büyükşehir Belediyesi; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde bulunan üreticilerin üretime devam edebilmeleri adına 20 bin çuval yem desteği bölgeye gönderilecek.