İzmir Ticaret Odası (İZTO) İş Geliştirme Müdürlüğü tarafından, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 8 Aralık 2022'de açıkladığı İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verileri esas alınarak hazırlanan raporda, İzmir'in, Türkiye ekonomisine daha fazla katkı vermeye başladığı belirtildi. Raporda, 2018 yılında Türkiye ekonomisine yüzde 6,3 katkı yapan ancak 2019 yılında yüzde 6,1'e küçülen İzmir ekonomisinin, 2020 yılında yüzde 6,1 ile Türkiye ekonomisine tekrar katkı yapmaya başladığı belirtildi. 2021 yılında ise Türkiye ekonomisinden aldığı payı arttırarak yüzde 6,4'e çıkardığı ifade edildi. 2021 yılında, sanayi, imalat sanayi ve hizmetler sektörünün İzmir GSYİH'sına önemli katkılar yaptığı dile getirildi. Ayrıca raporda, bilgi ve iletişim sektörünün 2010 yılındaki küçülmeden sonra devamlı büyüme trendinde olmasının İzmir'in bilgi ve iletişim alanında güçlenmesi adına önem taşıdığı vurgulandı.


İZMİR, ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ PAYINI ARTIRDI

İZTO İş Geliştirme Müdürlüğü'nce, TÜİK tarafından açıklanan İl Bazında GSYH, 2021 rakamlarına ilişkin hazırlanan raporda, İzmir'in Türkiye ekonomisine katkısına ilişkin veriler paylaşıldı. İzmir ekonomisinin, pandemi sürecine rağmen ülke ekonomisine 2020 yılında yüzde 0,13 düzeyinde bir katkı yaptığı belirtilen raporda, 2021 yılında bu katkının artarak devam ettiği ve yüzde 0,85'lik katkı ile yüzde 11,4'lük Türkiye büyümesine İstanbul ve Ankara'dan sonra en fazla katkıyı veren il olduğu aktarıldı. 2020 yılı itibariyle İzmir'in, 307 milyar TL ile Türkiye ekonomisinden yüzde 6,1 pay alırken, 2021 yılında 462 milyar TL ile ülke ekonomisinden aldığı payı yüzde 6,4'e çıkardığı ve İzmir'in bu süreçte yüzde 14,1'lik büyüme ile Türkiye ortalamasının üzerine çıktığına dikkat çekildi.


BİLGİ VE İLETİŞİM SEKTÖRÜ DEVAMLI BÜYÜME TRENDİNDE

Raporda, İzmir'de 2020 yılından 2021 yılına sanayi sektörünün yüzde 23,5, imalat sanayinin yüzde 25, inşaat sektörünün yüzde 11,6, hizmetler sektörünün yüzde 18, bilgi ve iletişim sektörünün yüzde 21,6 ve diğer hizmetler sektörünün ise yüzde 13,8 büyümesi dikkat çektiği belirtildi. Ayrıca, bilgi ve iletişim sektörünün 2010 yılındaki küçülmeden sonra devamlı büyüme trendinde olması, İzmir'in bilgi ve iletişim alanında güçlenmesi adına önem taşıdığı raporda vurgulandı. İzmir 2021 yılında genel anlamda güçlü bir büyüme kaydetmesine rağmen, tarım sektöründe yüzde 0,9 ve finans ve sigorta faaliyetlerinde yüzde 3,9'luk bir küçülme yaşaması da gözden kaçırılmaması gerektiği ifade edildi. İzmir'in tarım, ormancılık ve balıkçılık alanında Türkiye genelinde Konya'dan sonra ikinci sırada yer aldığı vurgulandı. Raporda, İzmir'in 2013 yılından 2021'e kişi başı milli gelirde 3 bin dolar kaybı olmasına da dikkat çekildi.


ÖZGENER: İZMİR BİLGİ TEKNOLOJİLERİ ALANINDA ATILIM YAPABİLİR

Rapora ilişkin değerlendirmede bulunan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, "Son iki yılda kentimizin GSYİH rakamlarında pozitif bir geri dönüş var. Bu geri dönüşün kalıcı olup olmadığını görebilmek için 2022 yılı Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) rakamları test niteliğinde olacak. Özellikle büyüme kaydedilen sektörlerde çalışmalarımızı daha detaylandırarak bu alanları nasıl geliştirebileceğimizi komitelerimizle birlikte tekrar değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum. Büyüme kaydedilen alanlardan bilgi ve iletişim sektörüne ayrıca bir parantez açmak istiyorum. Oda olarak önem verdiğimiz bilgi ve iletişim sektörünün, 2010 yılındaki küçülmeden sonra devamlı büyüme trendinde olması, İzmir'in bilgi ve iletişim alanında ilerleme kaydetmesi adına önem taşıyor. İzmir'in bilgi teknolojileri alanında atılım yapmasının, tüm sektörlerimize olumlu katkı yapacağı inancındayım" dedi.


DİJİTAL DÖNÜŞÜM OFİSİ İLE ÖNCÜ OLMAYI HEDEFLİYORUZ

İzmir Ticaret Odası'nın girişimcilik, inovasyon ve dijitalleşmeye yönelik projeleri hakkında bilgi veren Özgener, sözlerini şöyle sürdürdü: "İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezlerimizi kurduktan kısa bir süre sonra iş dünyası ile girişimcileri buluşturmak için ilk profesyonel anlaşmanın imzalanmasına zemin hazırladık. Türkiye İş Bankası'nın İstanbul'dan sonra ikinci Girişimcilik Şubesi'ni İzQ iş birliğiyle merkezimizin içinde açtık. İzQ'daki faaliyetlerimize paralel olarak, üyelerimizin dijital dönüşümlerini artırmak, bir yandan kendi altyapısını dönüştürürken diğer yandan dijital dönüşümleri konusunda faaliyet, etkinlik ve hizmetlerde bulunulmasını sağlamak amacıyla İzmir Ticaret Odası Dijital Dönüşüm Ofisi'ni kurmayı planlıyoruz. Dijital Dönüşüm Ofisi ile Google Trends istatistiklerine göre dijital dönüşüm aramalarında mevcut durumda 11'inci sırada yer alan İzmir'in daha üst seviyeye çıkmasını, Türkiye'nin ekonomide gelişime açık en önemli kentlerinden biri olarak dijital dönüşümde öncü bir rol almasını hedefliyoruz." (DHA)

Editör: Yusuf Tomruk