İzmir Büyükşehir Belediyesi arazisi üzerine 1987 yılında yapımına başlanan ve 1991 yılıında açılışıyla kentin simgesi haline gelin Hilton Oteli yıllardır atıl durumda bekliyordu. 2020’deki deprem sonrası kısa bir süre depremzede misafir eden otelin son olarak hastane yapılacağı iddiaları ortada dolaşıyordu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Hilton Oteli yapılırken kurulan İzmir Enternasyonal Otelcilik A.Ş. arasında yapılan anlaşma sonrası kurulan ortaklık 1987 yılından bu yana sürdü. Başkan Cemil Tugay İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Enternasyonal Otelcilik A.Ş.’deki yüzde 23,5’luk şirket ortaklık payını satmak için harekete geçti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay; belediyenin mali yapısını da göz önüne alarak hazırlattığı ve geçtiğimiz Haziran Ayı Meclisi'nde Hukuk ve Plan-Bütçe Komisyonuna gönderilen bir önerge hazırlamıştı. Önergede bu ortaklığın bugüne kadar verimli olmadığı ve belediyeye bir gelir sağlamadığı belirtildi. Ayrıca otelin 2020 yılından bu yana atıl ve boş olduğu da vurgulanarak belediye menfaatleri doğrultusunda ortaklık payının ihale ile satılması için meclisi satışa onay vermesi istendi.
CUMHUR İTTİFAKI'NIN KARARI NET DEĞİL
Plan-Bütçe ve Hukuk komsiyonlarında yarın görülecek önergenin oy çokluğuyla kabul edilip, Büyükşehir Meclisi'nde de oy çokluğuyla kabul edilmesi bekleniyor. Ayrıca Cumhur İttifakı meclis üyelerinin satışa olumlu bakmasına ve Başkan Tugay'a hak vermesine rağmen çekimser olduğu ve durumun yarın netleşeceği öğrenildi.
Gazeteci Erhan Gülenç'in iddiasına göre; İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1987’de kentin göbeğindeki 6 dönümden fazla arsasını vererek ortak olduğu ancak bugüne kadar tek kuruş gelir elde edemediği Çankaya’daki Hilton Oteli binasının sahibi olan şirketteki yüzde 23.5 hissesini satma kararı aldı. Bugün ortak bir toplantı yapan Belediye Meclisi Plan ve Bütçe ile Hukuk Komisyonları, satış için Başkan Cemil Tugay’a yetki verilmesini oy çokluğu ile kararlaştırıldı.
AK Parti’nin ret oyu verdiği önergenin yarınki Meclis toplantısında yine oy çokluğuyla kabul edilmesi bekleniyor. Belediyenin borcu giderek artan şirketteki hisselerini satarak hem bu artan zararın önüne geçmek hem de 10 milyon dolar civarında bir gelir elde etmeyi düşündüğü öne sürülüyor. Öte yandan belediyenin şu ana kadar bu hisselerin satışı konusunda ana hissedarlar Ata Holding ve MNG Holding ile de bu konuda hiçbir görüşme yapılmadığı kaydedildi.
Bu arada İstanbul merkezli Liv Hospital – Medikal Park Grubu’nun otelin yıllardır boş duran binasını kiralayıp otel-hastane projesine çevirme projesinden vazgeçtiği de öğrenildi.
45 MİLYON DOLARLIK BORÇ ÇIKTI
(Ata Holding Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Kurdoğlu)
Bu arada şirketin dudak uçuklatan miktarda borcu olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmada eski Hilton Oteli binasının sahibi İzmir Enternasyonal Otelcilik A.Ş’nin büyük hissedarı Kurdoğlu ailesine ait Ata Holding’in şirketten tam 44 milyon dolar alacaklı olduğu anlaşıldı. Toplam borç rakamının ise, 45 milyon dolar civarında olduğu görüldü. Ana hissedar Ata Holding’in 2007 yılında şirketin bankalara olan borcunu ödeyip kendisine temlik ettiği ifade edildi.
GİDEREK ARTAN ZARAR KESİLECEK
(MNG Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal)
Belediye yıllar önce yapılan yanlış sözleşme ile belediyeye tek kuruş gelir getirmeyen ve borcu giderek artan şirketteki hissesini satarak 10 milyon dolar civarında bir gelir elde etmeyi hedeflediği belirtiliyor. Henüz kesin olmamakla birlikte yapılan ön hesaplamada belediyenin sahip olduğu hisselerin değerinin 24 milyon dolar civarı olduğu ve borç miktarının hisse payına düşen kısmı çıkarıldığında elde kalanın 10 milyon dolar civarında bir rakama tekabül ettiğinin hesaplandığı ifade ediliyor. Bu arada şirketin büyük hissedarlarından MNG Holding'in geçtiğimiz aylarda Vakıfbank ve TMSF'nin elindeki yüzde 5'erlik şirket hisselerini de 27'şer milyon lira civarında bir bedelle satın aldığı da açıklanmıştı.
Haberin devamı için tıklayınız.
ÖZFATURA İMZALADI 34 YILDIR TEK KURUŞ GELMEDİ!
Öte yandan Hilton'un otoparkında da Büyükşehir Belediyesinin ortaklık payının yüzde 50 olmasına rağmen herhangi bir gelir elde edemediği öğrenildi. Yani Burhan Özfatura döneminde yapılan ortaklık sözleşmesinin 1991 yılında başlaması sonrası yaklaşık İzmir Büyükşehir Belediyesi ne otel ne de otopark gelirinden tek kuruş gelir elde edemedi. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi'nin 1991 yılında yapılan sözleşme nedeniyle uğradığı zararı karşılamak için dava açtığı satış yapılsa bile 34 yıllık elde edemediği geliri faiziyle almak için mücadelesinin sürdüreceği öğrenildi. Büyükşehir'in satıştan ne kadar gelir elde edeceği bilinmezken meclis karar sonrası düzenlenecek ihaleye katılımın yoğun olması bekleniyor.
İşte haziran ayında başkanlık makamından İzBB meclisine verilen önerge:
“Belediyemizin maliki olduğu İzmir Ili, Konak İlçesi, Basmane Mevkii, 139 pafta, 1019 ada, 6 parsel sayılı taşınmazını ayni sermaye koyarak sermayeye karşılık %23,50 (B) grubu hisse sahibi olarak ve taşınmaz üzerine otel yapılarak, bu otelin hissedarlarından Hilton A.Ş.’ye kiralanması ile ilgili düzenlemeleri içeren 16.04.1987 tarihli Hissedarlar Sözleşmesi ile İzmir Enternasyonal Otelcilik A.Ş.nin hissedarı olmuştur. Bu sözleşmeye uygun olarak 02.10.1987 tarihinde İzmir Enternasyonal Otelcilik A.Ş kurulmuş olup Belediyemizin hisse oranı şirketin kuruluşundan bugüne %23.5 olarak korunmuştur.
Belediyemizin İzmir Enternasyonal Otelcilik A.Ş’de %23.5 pay sahibi olmasına rağmen bugüne kadar gelir ve verimlilik alanlarında olumlu bir gelişme söz konusu olmamışur. Bu nedenlerle kurulduğu 1987 yılından itibaren İzmir Enternasyonal Otelcilik A.Ş. hissedarı olarak hiçbir gelir elde edilememesi ve hälihazırda, şirketin herhangi gelir getirici faaliyetinin bulunmaması, yine şirketin tek mülkü ve faaliyet alanı olan taşınmazın 16.10.2020 tarihinden itibaren boş ve atıl olduğu da dikkate alınarak Belediyemizin daha çok zarara uğramaması amacıyla İzmir Enternasyonal Otelcilik A.Ş.’deki Belediyemiz hisselerinin, Belediye menfaatlerini koruyacak en uygun koşullarda, sürede ve zamanda, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun ilgili maddelerindeki usul ve şartlara uygun şekilde satışa çıkarılarak ortaklıktan ayrılması hususunu 5393 sayılı Belediye Kanununun 18/i maddesi gereğince Meclisimizce karar alınmasını onaylarınıza arz ederim.”