İzmir Demokrasi Üniversitesi Konferans salonunda gerçekleştirilen arama konferansında,  otizm konusunda ortak akıl ile mevcut durumun tespitinin yapılması, sorunlar ve çözüm önerilerinin belirlenerek raporlaştırılmasını amaçlandı.

Hacite Suna Kocagül 2

Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları

Arama Konferansı’nın açılış konuşması yapan İzmir Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Hatice Suna Kocagül, otizm alanında çalışmaları yakından takip ettiğini ve kent özelinde otizm toplumu için yapılacak çalışmalara desteklerini sürdüreceklerini belirtti. Kocagül şunları söyledi:

“İzmir Valiliği olarak bu programın düzenleyicisi, doğru bileşenleri bir araya getiricisi, koordine edicisi olmaktan onur duyduğumu belirtmek istiyorum. Otizm alanı, elbetteki yıllardır gerek ilgili resmi kurumlarımızın gerek akademisyenlerimizin gerek sivil toplum kuruluşlarımızın üzerinde çalıştığı, çırpındığı bir nebze olsun farkındalık oluşturduğu, yadsınamaz emeklerle yol da alındığı bir konu. Bugünkü çalışmamıza büyük katkıları olan Demokrasi Üniversitesi Otizm Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr. Emre Ünlü ve Kedi Otizm Derneği Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu’nun ciddi anlamda konuya eğildiklerini görüyorum. Çalışmalarının gerçek ve istenilen, ihtiyaç duyulan sonuçlar getireceğine inanıyorum. İl Sosyal Etüt Proje Müdürlüğü olarak her zaman birlikte çalışmaktan mutluluk duyacağımızı belirtmek istiyorum. Rektör hocamız Sayın Bediye Tunçsiper’e misafirperverliği nedeniyle,  çalışmalarımızda her daim yolumuzu açan İzmir Valimiz Sayın Dr. Süleyman Elban’a teşekkür ediyorum.”
İzmir Demokrasi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi ve Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr. Emre Ünlü, arama konferansı ile İzmir’de otizm alanında var olan durumu tespit edip yapılabilecekler üzerinde oluşturulacak güçbirliği ile planlama yapmayı amaçladıklarını vurguladı. Ünlü, “Biz artık, 2 Nisan’da mesajlar paylaşıp 3 Nisan’da herşeyi unutup eski hayatımıza devam etmek istemiyoruz. Sayın Rektörümüz Prof. Dr.  Bedriye Tunçsiper'in de desteği ile tüm yıl boyunca yapılabilecekleri planlamak, sürdürülebilir etkinlikler yapmayı istiyoruz. Buradan çıkan sonuçlar, çözüm önerileri doğrultusunda İzmir özelinde ne yapabilirizi ve çözüm önerileri üzerinden ne yapılabiliri tespit etmeyi amaçlıyoruz. Buradaki ekibi kendi birimlerinde eyleme geçmeleri için tekrar arayacağız, artık harekete geçmemiz gerekiyor. Sorunları biliyoruz, yaşıyoruz, bundan sonra ikinci aşamaya geçeceğiz” dedi.

Serap Dikmen Ahmetoğlu

Hiç bir oluşumun tek başına hareket ederek sonuca ulaşmasının mümkün olmadığı dikkat çeken KEDİ Otizm Derneği Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu, “Bizler otizm için herkesin yapabileceği bir şey olduğunu biliyoruz. Özellikle bu salonda bulunan insan kaynağının mensubu olduğu kurumlar, sivil toplum örgütleri, ebeveynler, özneler oluşturulacak güç birlikleriyle, doğru planlamayla İzmir’de bu alanda belki de şimdiye kadar ihmal edilen çalışma biçimini, koordinasyonu ortaya koyarak fark yaratacak. Buna yürekten inanıyorum” diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İzmir Gençlik Spor İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Barosu, Kedi Otizm Derneği, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi’den katılımcıların yer aldığı etkinlikte, Eğitim, Aile, İstihdam, Sağlık ve Sosyal Hizmetler temalarında farklı uzmanlardan oluşan masalarda odak grup görüşmeleri gerçekleştirildi.

Çalışma Masaları

Çalışma sonunda her bir temaya ilişkin oluşturulmuş olan masaların sonuçları tüm katılımcılar ile özet halinde paylaşıldı. Çalışma tüm tema masalarındaki konuların yazılı olarak raporlaştırılarak ilgili paydaş kurumlara teslim edilmesine ilişkin planlama yapılarak sonlandırıldı.

Editör: Kazim Bozkurt