Haber/ Sinan KESKİN / Didar DEMİRCİ
Korona virüs salgınında kritik bir sürece girdik. Türkiye genelinde toplam hasta sayısı 15 bini geçerken hayatını kaybedenlerin sayısı ise 300'e yaklaştı. Türkiye'de hasta bulunmayan il kalmayınca illerin hasta sayılarını açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir'in en fazla korona virüsü hastası bulunan ikinci il olduğunu açıkladı. Önceki gün yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından illerin hasta sayılarını paylaşan Koca, İzmir'de 853 hasta olduğunu ve 18 kişinin de yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz ise İzmir'de hasta sayısının açıklanandan fazla olduğunu söyleyerek, 918 korona hastası tespit ettiklerini ve bunun 100’ünün sağlık çalışanı olduğunu belirtti. Koca’nın ‘ekipmanlar konusunda yardımların devam ettiği ve ihtiyaçların karşılandığı’ yönündeki açıklamalarını eleştiren Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Nursel Yücesoy ise, “Bakan karşılanacak diyor ama sahada gerçekler böyle değil. Sağlıkçılar ekipman bulmakta hala zorlanıyor ve kendi aralarında bir şekilde ekipmanlara ulaşmaya çalışıyorlar” dedi.
Sayı daha fazla
Bakanın hasta sayısına ilşkin açıkladığı verilerin sadece testleri pozitif çıkan kişilere ait olduğunu ifade eden Obuz, bu aşamada rakamlara fazla takılmamak gerektiğini de vurguladı. Obuz, “Çünkü günden güne bu sayılar değişiyor. Rakamlardan daha çok şehirlerin nüfusunu ele alarak bunların ortalama etkisine bakmamız lazım. İstanbul en fazla hasta sayısına sahip olsa da Isparta nüfusa göre hasta sayısında birinci sırada yer alıyor. Bu nedenle İzmir nüfus olarak incelendiğinde hasta sayısındaki dağılımla 9’uncu sıraya yerleşiyor” diye konuştu. İzmirlilere izolasyon çağrısında bulunan Obuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu aşamada en önemli konu; izolasyon. Yani, test yapılan, pozitif olan ve genel durumları iyi olan hastaların izolasyona uymaları, evlerinden çıkmamaları gerekiyor. Bu çok ama çok önemli. Ayrıca 'filyasyon' dediğimiz temaslıların tümüne ulaşılması etkin bir şekilde sağlanmalı. Yani pozitif çıkan kişinin temaslı olduğu kişiler hızla tespit edilmeli. Çok daha sıkı kontrol edilmeli. Devlet iş yerleri ve fabrikalardaki çalışmama koşullarını da sağlayabilirse, katı bir şekilde hareketlilik azaltılabilirse önemli bir mesafe kat edilebilir. Ancak özellikle 60 yaş üzerinin çok dikkatli olması gerekiyor. Daha kırılgan kişilere bulaşma durumunun önünü almak gerekiyor."
Tespit edemiyoruz
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Nursel Yücesoy ise Koca'nın 601 sağlık çalışanın korona virüse yakalandığını açıklamasına değinerek, “İzmir’de kaç sağlık çalışanının korona virüs olduğunu tespit edemiyoruz. Bu bilgilere erişimimiz yok. Açıklanan sağlık çalışanlarından yatan hastaların da olduğunu biliyoruz ve hemen hemen her hastanede korona virüs hastası olan sağlık çalışanı var” dedi. Sağlık alanındaki personel eksikliği nedeniyle yeni atamalar beklediklerini ifade eden Yücesoy, “Çalışanlar dinlenemiyor, mesai saatlerinde sıkıntı var. Personel sayıları yetersiz. Meslekten ihraç edilen sağlıkçıların, tecrübeleri gereği bu olağanüstü dönemde göreve çağırılmaları gerekiyor. Güvenlik soruşturmasına takılan, davaları sonuçlanmayan sağlıkçıların bir an önce önlerindeki engeller kaldırılarak iş başına yapmalılar” diye konuştu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘ekipmanlar konusunda yardımların devam ettiği ve ihtiyaçların karşılandığı’ yönündeki açıklamalarına da değinen Yücesoy, şunları söyledi: “Bakan ihtiyaçlar karşılanacak diyor ama sahada gerçekler böyle değil. Sağlıkçılar ekipman bulmakta hala zorlanıyor ve kendi imkanlarıyla bir şekilde ekipmanlara ulaşmaya çalışıyorlar.”
Yılmaz Özdil uyarmıştı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın önceki gün yaptığı açıklama ile Türkiye'de korona virüsü hastası sayısının en fazla olduğu ikinci ilin İzmir olduğu ortaya çıktı. Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, 853 hasta 18 can kaybıyla İstanbul'un ardından ikinci olan İzmir için günler öncesinden uyarıda bulunmuştu. “Ruhat Mengi ile Her Açıdan” adlı programda konuşan Özdil, İzmir'le ilgili rakamların elinde olduğunu belirterek kent yöneticileri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in topluma açıklamada bulunması ve kentin alarma geçilmesi gerektiğini söylemişti. Özdil programda şu ifadeleri kullanmıştı: "Üzülerek söylemem gerekir ki bu meselede İstanbul'dan sonra şu anda en büyük darbeyi yemiş olan şehir İzmir. Buradaki rakamlar benim elimde var. İzmir'i yöneten, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere topluma bu rakamları açıklamak zorundalar. İnsanların alarm durumuna geçmesi lazım."
En fazla hasta İstanbul'da
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından Türkiye genelindeki Kovid-19 hasta sayılarını, il bazında ilk kez açıklamıştı. Buna göre, en çok hasta sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Konya ve Kocaeli'de görüldü. İstanbul'da 8 bin 852, İzmir'de 853, Ankara'da 712, Konya'da 584, Kocaeli'de 410 kişide korona virüs tespit edildi. Virüsten kaynaklı en çok ölümün yaşandığı 10 il sıralamasında, İstanbul 117 kişiyle ilk sırada yer aldı. İzmir'de 18, Kocaeli'de 8, Konya ve Ankara 7'şer, Zonguldak, Balıkesir ve Trabzon'da 5'er, Adana ve Sakarya'da ise 3'er ölüm kayıtlara geçti. Öte yandan nüfusa oranla en fazla hasta ise Isparta'da bulunuyor. İzmir'de her 100 bin kişiden 19.7 kişide virüs tespit edilirken Isparta da bu oran 60.7.
En riskli 8 ilçe
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ın il il korona vakalarını açıklamasının ardından Prof. Dr. Onur Başer İzmir için son durumu değerlendirdi. Başer İzmir'de en riskli bölgenin Karabağlar olduğunu söyledi. HaberTürk'e açıklamalarda bulunan Michigan Üniversitesi’nden Sağlık Ekonomisi Uzmanı ve MEF Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Onur Başer İzmir için şu değerlendirmelerde bulundu, “Karabağlar ne toplam nüfus sayısına ne de kilometrekare başına düşen kişi sayısı bakımından İzmir'de ilk bölge olmasına rağmen İzmir'in en sıkışık bölgesi. Konak ikinci sırada yer alıyor. Aliağa ilçesi sıkışıklık endeksinde 3. sırada. Bahçedere Mahallesi kadar yoğun bir mahalle İstanbul'da dahi yok. En az riskli bölgeler Seferihisar, Karaburun, Kınık ve Foça.” Başer en riskli ilçeri ise şöyle sıraladı; 1- Karabağlar 2- Konak 3- Karşıyaka 4- Balçova 5- Bayraklı 6- Gaziemir 7- Narlıdere 8- Güzelbahçe.
İzmir'de bin 237 yatak var!
İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz İzmirde son yapılan düzenlemelerle 1237 yoğun bakım yatağı bulunduğunu açıklarken iYi Parti TBMM Grup Başkan Vekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ise twitter hesabından bir açıklama yaparak Kamu hastanelerinde 3. düzey anestezi ve reanimasyon yoğun bakım yataklarının % 93’ünün dolduğunu söyledi. Türkkan, bir hekim arkadaşına dayandırdığı bilgileri şöyle duyurdu; “Kamu hastanelerinde 3. Düzey anestezi ve reanimasyon yoğun bakım yatak sayısının % 93’ü doldu. Tüm kamuda 46 boş yatak kalmış görünüyor. Özel hastanelerde ise doluluk oranı % 82 ve 32 boş yatak kalmış görünüyor.”
İzmir için acil karantina çağrısı
SÖZCÜ Haber Muhabiri Gökmen Ulu’nun sorularını yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu konuda neden sessiz kaldığını açıkladı. Devletin bilgi saklamasının tedirginliği ve belirsizliği büyüteceğini söyleyen Soyer, İzmir’de en az iki hafta sokağa çıkma yasağı uygulanması çağrısı yaptı. Soyer, belediyelerin bağış ve yardımlaşma faaliyetlerini iktidarın yasaklaması hakkında ise “Onlar para derdinde, biz can derdindeyiz” dedi.