İzmir'de demiryolu emekçileri, mesai başlangıcında bir saat iş bırakarak vergideki adaletsizlik ve kamuda ücret dengesizliğine dikkat çekmek amacıyla oturma eylemi yaptı.

Türk-İş Konfederasyonu'na bağlı Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası üyeleri, bugün mesai başlangıcında bir saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi ve vergide adaletin sağlanması ile kamuda ücret dengesizliğinin giderilmesi talebiyle oturma eylemi yaptı.

'Örümcek Adam 4' gösterim tarihi ertelendi 'Örümcek Adam 4' gösterim tarihi ertelendi

TCDD Halkapınar Lokomotif Bakım Atölyesi önünde toplanan demiryolu emekçileri, “Şimşek şaşırma sabrımızı taşırma”, “İş ekmek yoksa barışta yok”, “Sadaka değil hakkımızı verin”, “Hak, hukuk, adalet” ve “İşçiden tasarruf istemiyoruz” sloganları attı.

"EKONOMİK KRİZİN BEDELİNİ İŞÇİLER ÖDEMEYECEK"

Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bugün yine bir aradayız. Sıkıntılarımız artarak devam ediyor. Hayat pahalılığı, satın alma gücümüzdeki gerileme, adaletsiz vergi sistemi, kamu iş yerlerinde ücret dengesizliği, işsizlik, güvencesiz çalıştırma ve kayıt dışı ve mülteci istihdamı gibi sorunlar, başta işçiler olmak üzere toplumun büyük bir bölümünün yaşama şartlarını ağırlaştırmaktadır. Ekonomik krizin bedelini işçiler olarak biz ödemeyeceğiz."

"GELİR ADALETİ HIZLA BOZULDU"

Giral, "Markete, pazara, temel tüketim ürünlerine, tepeden tırnağa her şeye her gün zam geliyor. Büyükşehirlerde ev kiraları ortalamada asgari ücretin üzerine çıktı. Okullar açıldı, eğitim masrafları altından kalkılamaz bir hale geldi. Elektriğe ve doğal gaza geçtiğimiz aylarda yüzde 38 zam geldi. Kişi başına düşen gelir artıyor ama işçinin ve emeklisinin geliri değil sefaleti artıyor. Ülkemizde gelir adaleti hızla bozuldu" dedi.

"VERGİDE ADALET SAĞLANMALI"

Giral, gelir adaletinin sağlanması için vergide adaletin sağlanması gerektiğini vurgulayarak, "Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. İşçiler 12 ay çalışmakta ve fakat 2,5 aylığını vergi olarak ödemek zorunda kalmaktadır. Vergi sisteminde acil olarak düzenleme yapılmalıdır" diye konuştu.

"KAMUDA ÜCRET DENGESİZLİĞİ VAR"

Giral, kamu kesiminde toplu iş sözleşmelerinde yaşanan sıkıntıya da dikkat çekerek, "Kamuda bir ücret dengesizliği ortaya çıkmıştır. Acilen ek çerçeve anlaşma protokolü yapılmalıdır" dedi.

"KIDEM TAZMİNATI ERİDİ"

Giral, kıdem tazminatının zaman içinde eridiğini belirterek, "Kıdem tazminatı tavanı uygulaması işçilerin mağduriyetini her geçen gün arttırdı. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için kıdem tazminatı tavan miktarının brüt asgari ücretin 7,5 katı olması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ