MERT YASİN ALPDÜNDAR-İzmir Diş Hastanesi’nde dün sabah saatlerinde sağlıkta şiddet vakası meydana geldi. Hasta yakını S.İ’nin hastayla birlikte kliniğe girmek istemesi üzerine hastanede ağız diş sağlığı teknikeri olarak çalışan U.D, bunun uygun olmayacağını söyledi. Bu uyarının ardından S.i, U.D’ye önce sözlü, ardından ise fiziki saldırıda bulundu. U.D bu saldırı üzerine darp raporu alarak, gerekli şikayetlerde bulundu. Bu olayın ardından Birlik Sağlık Sen’de örgütlü sağlık çalışanları, İzmir Diş Hastanesi önünde ‘sağlıkta şiddete karşı’ basın açıklaması yaptı.

‘VATANDAŞ İLE SAĞLIK PERSONELİ KARŞI KARŞIYA GELİYOR’

Birlik Sağlık Sen’de örgütlü sağlık çalışanları adına basın açıklamasını okuyan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, sağlık çalışanlarının her gün onlarca saldırıya mağruz kaldığını söyledi.  Doğruyol, “Maalesef son yıllarda uygulanan sağlık politikaları vatandaşlarımızla sağlık çalışanlarımızı karşı karşıya getirmiştir. En tepede bulunan makam sahiplerinin, sağlık personeline karşı kullandığı olumsuz ifadeler, sağlık personellerinin vatandaşın emrinde, vatandaşın hizmetkârı, her ne sebeple olursa olsun vatandaş haklıdır görüntüsü vermesi sağlıkta şiddeti artırmaktadır” ifadelerini kullandı.

ahmet-dogruyol-1

‘ADALETSİZLİK VE HAKSIZLIK BULUNMAKTADIR’

Bir Cuma hutbesinde camii imamının sağlık çalışanları ile ilgili sözlerini hatırlatan Doğruyol, “Sokaktaki vatandaşa uzatılan mikrofona vatandaş ‘şu an doktor beğenmiyoruz. Doktor dövüyoruz” diyebilecek kadar, pervasızlaşabilmektedir.  Sağlık çalışanlarını korumak için yeterli olmayan Hukuki Yardım ve Beyaz Kod Uygulamasına karşılık, ALO 184 şikâyet hattı ve hasta hakları birimleriyle çalışanları adeta kıskaca almıştır. Biz elbette hiçbir vatandaşımızın mağdur olasını istemeyiz. Ancak ortada sağlık personeline karşı büyük bir adaletsizlik ve haksızlık bulunmaktadır.” diye konuştu. 

‘CEZALAR CAYDIRICI OLMALI’

Sağlıkta şiddetin önlenmesi için çözüm önerileri sunan Ahmet Doğruyol, “Öncelikle verilen cezaların caydırıcılığının olması gerekmektedir. Sağlık hizmeti veren çalışanların görevi başında olan bir devlet memuru olduğu unutulmamalıdır. Sağlık personeline bırakın şiddet uygulamayı, hakaret ve küfrün de caydırıcı ceza karşılıkları olmalıdır. Sağlık personeline karşı işlenen suçların cezasının hiçbir şekilde paraya dönüştürülememesi sağlanmalıdır.” diye söyledi. 

Sağlık müdürlüklerine bağlı avukatların şiddet olayları yaşanır yaşanmaz sağlık çalışanlarının yanında olması gerektiğini vurgulayan Doğruyol, “Avukatlar, sağlık çalışanlarının yanında yer almalı, verilen ilk ifadelerin, tutulan raporların hukuka uygun olmasını sağlayarak süreci yakından takip etmelidir. Gerekli vakalara kolluk kuvveti sağlanmalıdır.Uygulanan sağlık politikaları siyasi endişelerden uzak, vitrine değil, hizmete yönelik olmalıdır.” dedi. 
 

Editör: Mert Alpdündar