İzmir Avrupa’ya daha yakın olacak İzmir Avrupa’ya daha yakın olacak

İzmir Konak'ta bulunan ve 2012 yılında yapımına başlanarak 2015 yılında tamamlanan Yeşildere Köprülü Kavşağı, Türkiye'nin en büyük kavşaklarından biri olma özelliğini taşıyor. 200 metre çapındaki kavşaktan her gün binlerce araç geçiş yapıyor. Hizmete açıldığı tarihten bu yana kentin en işlek noktalarından biri olan ve Buca, Konak, Bayraklı, Gaziemir gibi ilçelere geçiş için kullanılan Yeşildere Caddesi üzerindeki kavşak, sürücüler için adeta bir kabusa dönüştü.

Karmaşa ve Kaza Tehlikesi Her An

Özellikle sabah saatlerinde işe gidiş ve akşam mesai saatleri çıkışlarında yoğunluğun oluştuğu kavşakta, zaman zaman trafikteki sürücüler arasında tartışmalar ve kazalar meydana geliyor. Kavşağa gelen ve gideceği güzergaha geçiş yapmak isteyen sürücüler, kaza tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Açıldığı tarihten bu yana onlarca kazanın yaşandığı ve sürücülerin gün içerisinde kavşakta ilerlemekte zorluk çektiği anlar, havadan görüntülendi.

Sürücülerden Tepkiler: Işıklandırma ve Alt Geçit Talep Ediliyor

Sabah saatlerinde işe gitmekte olan trafikteki sürücülerden Vedat Yunus, kavşağın çok tehlikeli olduğunu ve ışıklandırma eksikliğinin kazalara yol açtığını belirtiyor. Yunus, "Kabiliyetimize göre geçmeye çalışıyoruz. Motorlular, arabalar kaza yapıyor. Tünele girerken kazalar oluyor. Devamlı sıkıntı yaşıyoruz. Buraya ışıklandırma yapılırsa iyi olacağını düşünüyorum" diyor.

İşe gitmekte olan ve zaman zaman kaza atlattığını dile getiren Ege Yıldırım Can ise önlerinde atlayan sürücülerin kaza riskini artırdığını ve ışıklandırmanın gerekli olduğunu ifade ediyor. Can, "Önümüze atlıyorlar, kaza yapma riskimizi arttırıyorlar. Genellikle kazalar da oluyor. En sol şeritten en sağ şeride atlayıp tünele giriyorlar. En sağ şeritten en sol şeride atlayan bir sürücüden dolayı bende direksiyonu önüne kırarak kaza atlattım" şeklinde konuşuyor.

Aydın'dan İzmir'e geldiklerini belirten sürücü Murat Balcı ise tabelaların karmaşık olduğunu ve alt geçit veya ışıklandırma yapılması gerektiğini savunuyor. Balcı, "İnsanlar için tabelaların karmakarışık bir durumda olduğunu görüyoruz. Bir alt geçit veya ışıklandırma yapılabilir" diyor.

Editör: Utku Çelik