Göreve gelindiğinden itibaren son 4 yılda İzmir Büyükşehir’in ESHOT, İZSU ve iştirakleri ile kente yaptığı yatırımların tutarı 18 milyar 279 milyon lira'yı buldu. İlçe belediyelerinin kamulaştırma çalışmaları ve projelerine de yaklaşık 68 milyon liralık maddi destek sağlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin son dört yılda yaptığı harcamalarda yatırım oranı harcamaların üçte biri. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, kentin ulaşım altyapısını güçlendirmek için 2019’dan beri çalışmaları sürüdürüyor. Bunlardan biri, Fahrettin Altay-Narlıdere metrosu.  Fahrettin Altay-Narlıdere metro çalışmaları 131 milyon 279 bin Euro’luk bütçeyle yüzde 96 oranında tamamlandı. Bir diğer önemli yatırım ise Buca metrosu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla yaptığı ve kentin en büyük raylı sistem yatırımı olan Buca Metrosu’nun temeli atılarak çalışmalara başlandı. 515 milyon 509 bin Euro maliyeti olacağı hesaplanan projenin 2025 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.

Çiğli tramvay hattında da sona gelindi. Bu yıl içinde hizmete açılması planlanan ve 72 milyon 277 bin Euro bedeli olan Çiğli Tramvayı’nın ise yüzde 93’ü tamamlandı.

32,6 kilometrelik hatla İzmir’in en uzun metro hattı olacak Karabağlar-Gaziemir metrosu ve Otogar-Kemalpaşa metrosu için de çalışmalar başladı. 2 milyar 105 milyon Euro yatırım maliyeti öngörülen ve Karşıyaka Tramvayı ile bağlantılı olacak Örnekköy Tramvayı için de ihalesi 2023 yılında yapılacak.

Başkan Soyer’in 500 otobüs hedefi aşıldı ESHOT, filosuna 457 yeni ve yerli otobüsü dâhil etti. Filo yaş ortalaması, 11,2’den 6,46’ya çekildi. Nisan 2019’da hayata geçirilen Halk Taşıt uygulamasıyla 174 milyon binişte 200 milyon lira İzmirlinin bütçesine destek sağlandı. İZTAŞIT ve İZULAŞ araçlarıyla 4 yıllık dönemde toplu ulaşım ağına dâhil edilen yeni araç sayısı 616’ya ulaşarak Başkan Soyer’in 500 otobüs hedefi yüzde 123 olarak gerçekleşti.

Araç filoları güçlendirildi

İzmir'e 4 yılda 2 feribot satın alındı ve 2 feribot ise kiralandı.2019 yılına göre araç sayısı yüzde 35 artırıldı. Bisikletle ulaşıma da önem verildi. Bisiklet yolları altyapı ve tesis hizmetleri artırıldı, 35 tamir kiosku ve 50 bisiklet pompası konumlandırıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin akıllı bisiklet kiralama sistemi BİSİM’in istasyon sayısı 60’a yükseltildi. 4 yılda bisiklet yolları 111 kilometreye çıkartıldı. 500 kilometre olan EuroVelo bisikletli turizm rotasına tematik rotalar eklenerek 580 kilometreyi bulması sağlandı. EuroVelo rotası onaylanan ilk kent olarak İzmir, 11-13 Ekim 2023 tarihlerinde EuroVelo konferansına ev sahipliği yapacak.

Köylere kadar yeni yollar

Başkan Tunç Soyer'in seçim vaatleri arasında yer alan asfaltta rekor hedefi doğrultusunda merkez ilçelerin ana arterlerinden en uzak köy yollarına kadar yol yapım, bakım ve yenileme çalışmaları yapıldı. 5 milyon 190 bin 750 ton sıcak asfalt döküldü ve 10,7 milyon metrekarelik ova yolunda sathi kaplama çalışması tamamlandı. Kente 4 bin 713 araçlık otopark alanı kazandırıldı.

Yağışlar felaket olmayacak

İZSU Genel Müdürlüğü 200 noktadaki çalışmalarla yağışların neden olduğu su baskınlarını önledi. Yüzülebilir körfez ve koku sorununun çözülmesi hedefi doğrultusunda Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde revizyon çalışmaları devam ediyor.
Aşırı yağışlı dönemlerde yaşanan su baskınlarının önlenmesi amacıyla hazırlanan yağmursuyu yatırımları ile yağmur sularının atık su sisteminden ayrı bir hatta taşınması çalışmaları başladı. Böylece İzmir Körfezi’nin temizlenme sürecine de büyük katkı sağlıyor. Bugüne dek 230 km yağmur suyu kanalı, güncel kurla yaklaşık 7 milyar lira maliyetle inşa edildi.
İZSU Genel Müdürlüğü, atık su arıtma tesisi sayısını 70’e çıkardı. Atık suların doğaya zarar vermeden bertaraf edilmesini sağlamak için Foça Gerenköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, Karaburun Mordoğan İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, Kemalpaşa Ulucak İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ve Çıtak Paket Atık Su Arıtma Tesisi, Torbalı Paket Atık Su Arıtma Tesisi ve Urla Paket Atık Su Arıtma Tesisi tamamlandı.(IGFA)
 

Kaynak: igf