9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre:  Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 2023 yılı üretimden satışa göre en büyük 100 sanayi kuruluşunu açıkladı. Açıklanan listede, zirve yine değişmedi. Star Rafineri A.Ş listede birinci sırada yer alırken, TÜPRAŞ, PETKİM, İzmir Demir Çelik, Phılıp Morris ardından gelen firmalar oldu. İZQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sektöre ve ekonomiye dair önemli açıklamalar da yaptı.  Yorgancılar, İzmir’deki 100 büyük firmanın KDV alacak miktarı bir önceki yıla göre yüzde 97 artarak 7,5 milyar TL’ye ulaştığını söyledi.

İLK 10’DA DEĞİŞİKLİK YOK

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, listede bir önceki yıla göre ilk 10'da değişiklik olmadığını, ilk 3'te yer alan Star Rafineri, Tüpraş İzmir Rafinerisi ve Petkim Petrokimya'yı, İzmir Demir Çelik, Philip Morris Tütün, Abalıoğlu Lezita Gıda, JTI Tütün, Abalıoğlu Yağ, Ravago Petrokimya ve Kardemir Çelik'in izlediğini söyledi.

GERÇEK ANLAMDA CİRO DÜŞTÜ

Listedeki firmaların cirosunun geçtiğimiz yıla göre yüzde 31.5 oranında arttığını söyleyen Yorgancılar, enflasyon nedeniyle gerçek anlamda ciroların yüzde 11.6 düştüğünü ifade etti.

‘İLK YÜZ FİRMANIN KDV ALACAĞI YÜZDE 97 ARTTI’

Yorgancılar, listedeki ilk 100 firmanın KDV alacağının geçen seneye göre yüzde 97 artarak 7.5 milyar TL’ye ulaştığı bilgisini verdi. Yorgancılar, “Bu paranın ödenmesi lazım çünkü üreticinin buna ihtiyacı var. Eğer bu para ödenirse İzmir piyasasında bir bölgesel rahatlama olur ve para sisteme girer” diye konuştu.

ÇÖZÜM YERLİ ÜRETİM

Yorgancılar, Türkiye'de üretilen ürünlerin yerli olanlarının dahi büyük oranda ithalata bağlı olduğunu söyledi. Yorgancılar, sorunların çözümünün yerli üretimden geçtiğini dile getirdi.

‘KEŞKE DOĞRUDAN YATIRIMCI GELSE’

Keşke Kredi Derecelendirme firmalarının da son günlerde Türkiye’nin notlarını olumlu şekilde revize ettiğini vurgulayan Yorgancılar “Portföy yönetimi girişimleri yatırıma geliyor ama keşke bunun yerine doğrudan yabancı yatırımcı sermayesi gelse. Maalesef mevduata, hazine bonosuna, Borsa’ya yatırım yapıyorlar. CDS puanı artarsa yani ülke risk düzeyi yükselirse bu adamların hepsi parasını alıp çıkacak. Keşke zamanında Volkswagen’i Manisa’ya yatırıma getirebilseydik. O zaman ülkemize gelecek yeni yatırımlar 10-20 milyar dolarları görürdü” diye söyledi.

‘SIKINTI ÇEKMEMİZ LAZIM’

Asgari ücrete yeni bir zam yapılıp yapılmaması konusunda sorulan soruya da cevap veren Yorgancılar, “ “Enflasyon düşük olduğu yıllarda yılda bir kez zam yapılırdı. Fakat artan enflasyon nedeniyle bu yılda 2’ye çıkmıştı. Çalışan geçim sıkıntı yaşıyor. Enflasyon aşağıya çekilmeli ki çalışanın maliyetini de işveren ödeyebilir olsun. Ödeyemeyecek durumda olunursa o zaman işsizlik ortaya çıkar. O zaman işçi, yeni bir iş aramak zorunda kalacak. Enflasyon düştüğü zaman asgari ücrete zam tartışması da ortadan kalkacak. Haziran ve Ocak’taki zammın toplamı bu yılki enflasyonun çok üstünde zaten. Zam yapılması gerekiyor ama enflasyon ve faizler artacak. Bunun dengelenmesi gerek. Bizim hep birlikte bir sıkıntı çekmemiz lazım” dedi.  

İŞTE İZMİR'İN EN BÜYÜK 10 SANAYİ KURULUŞU

Kaynak: HABER MERKEZİ