zmir’de bulunan en eski 10 camiyi özellikleri ve tarihçeleriyle birlikte sondan başa doğru sıralayalım. İşte İzmir'in en eski ve en güzel camileri
10. Başdurak Camii
Başdurak Camii, Anafartalar Çarşısı’nda bulunan ve 1652 yılında Hacı Hüseyin Ağa tarafından yaptırılan bir camidir. Caminin altında dükkan ve depoların bulunduğu bir alt yapı üzerine kurulmuştur. Caminin mimarisi Osmanlı tarzındadır. Cami, 1774-1894 yılları arasında çeşitli onarımlar görmüştür. Son restorasyonu ise 1997-2001 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılmıştır.
9. Hisar Camii
Hisar Camii, Kemeraltı’nda bulunan ve İzmir’in en büyük ve gösterişli camisidir. Bazı kaynaklara göre bu cami, Latin Kilisesi’nden dönüştürülmüştür. Bazı kaynaklara göre ise 1597-1598 yılları arasında Aydınoğlu Yakup Bey tarafından yaptırılmıştır. Caminin adı, hisarın aşağı kapısı önünde bulunmasından dolayı verilmiştir. Camide, Osmanlı süsleme sanatının en güzel örnekleri bulunmaktadır. Ayrıca caminin batısında bir kütüphanesi de vardır. Caminin mihrabı üçlüdür ve İtalyan etkilerini taşımaktadır. Bu özelliğiyle ender üç mihraplı camiler arasındadır.
8. Konak Camii
Konak Camii, Konak Meydanı’nda bulunan ve diğer adıyla Yalı Camisi olan bir camidir. 1754 yılında yaptırılan caminin kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Bazı kaynaklar camiyi Katipzade Mehmet Paşa’nın kızı Ayşe Hanım’ın yaptırdığını yazmaktadır. Caminin adı, yapıldığı tarihte deniz kenarında bulunmasından dolayı verilmiştir. Camide, 18. yüzyılın en güzel Kütahya çini örnekleri bulunmaktadır.
7. Hacı Ahmet Sait Salepçioğlu Camii
Hacı Ahmet Sait Salepçioğlu Camii, Konak’ta yer alan ve 1897-1907 yılları arasında inşa edilen bir camidir. Görkemli mimarisi ile dikkat çeken caminin zemininde mektep ve medrese bulunmaktaydı. Ancak 1924 yılında medrese kapatılmıştır. Ayrıca Salepçizade Ahmed Ağa tarafından 80 dükkanın ve iki büyük hanın gelirleri caminin bakımına kullanılması için bırakılmıştır.
6. Şadırvan Camii
Şadırvan Camii, Anafartalar Caddesi’nde bulunan ve adını yanında ve altında bulunan sekiz sütunlu şadırvandan alan bir camidir. Evliya Çelebi’ye göre 1637-1638 yılları arasında Bıyıkoğlu Mahmud tarafından yaptırılmıştır. Caminin batı tarafında bir kütüphanesi bulunmaktadır. Cami, beyaz bir inciye benzetilmiştir.
5. Natırzade Camii
Naturzade Camii, kim tarafından yapıldığı bilinmemekle beraber 17. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasında yapıldığı düşünülen bir camidir. Hacı Mustafa Efendi tarafından 1874 yılında büyük bir tadilat yaptırılmıştır. Caminin mimarisi sade ve zariftir. Bugün itibariyle caminin doğu ve batısında hazire yer almaktadır. Batıdaki hazirede yer alan ve Natırzadeye ait olduğuna inanılan silindirik şahideye sahip mezar kutsal kabul edilmekte ve adakta bulunulmaktadır.
4. Kemeraltı Camii
Kemeraltı Camii, Yusuf Çavuşzade Ahmed Ağa tarafından inşa ettirildiği düşünülen ancak kesin olarak bilinmeyen bir camidir. Caminin yapım tarihi de net değildir. Ancak 17. yüzyılın sonları veya 18. yüzyılın başları olabileceği tahmin edilmektedir. Caminin mimarisi klasik Osmanlı tarzındadır. Caminin Anafartalar Caddesi'ne bakan cephesinde 1990'ların sonuna kadar açık olan 18. yüzyılda inşa edilmiş sebil bulunmaktaydı. Kemeraltı Camii, Konak Meydanı ve İzmir Saat Kulesi'nden Kemeraltı'na girenlerin ilk görebileceği camilerden birisidir. Anafartalar Caddesi üzerindeki ilk keskin viraj üzerinde yani Yemiş çarşısı'na dönülen köşe başında bulunmaktadır. Etrafı çeşitli dallarda ticaret yapan dükkanlar ve lokantalarla çevrilidir.
3. Bergama Şadırvan Camii
Bergama Şadırvan Camii, Selçuk minaresinin yanında ve kendi adıyla anılan bölgede bulunan bir camidir. Kapı üzerindeki mermer yazıttan, 1550 yılında Osman oğlu Hacı Hasan tarafından yapıldığı anlaşılmaktadır. Avluda bulunan şadırvanın Bergama Voyvodası Abdullah Ağa tarafından 1824 yılında yaptırıldığı bilinmektedir. Caminin mimarisi Selçuklu tarzındadır.
2. Doğan Bey Camii-Tire
Doğan Bey Camii, Tire ilçesinin Kayalık Mevkii’ndeki tepelerden biri üzerinde bulunan bir camidir. Aydınoğulları döneminde 1384 yılında Doğan Bey tarafından yaptırılmıştır. Cami duvarları iki sıra tuğla, iki sıra taştan örülmüştür. Ayrıca pencere üstleri ile son cemaat yerinin kemerleri tuğladandır. Kubbenin dış örtüsü ise büyük ölçüde taş levhalarla kaplanmıştır.
1. İsabey Camii-Selçuk
İsabey Camii, Selçuk ilçesinde bulunur ve İzmir’in en eski camisi olarak kabul edilir. Aydınoğlu Beyliği döneminde 1375 yılında İsa Bey tarafından yaptırılmıştır. Cami, Artemis Tapınağı ile St. Jean Kilisesi arasında, tepenin güneybatısında yer almaktadır. Bu konumuyla üç ayrı dinin sembollerinin bir üçgen arasında kalması anlamlıdır ve dünyada örneği yoktur. Caminin batı cephesinde kullanılan mermerlerin çoğunluğu o sırada harabe halindeki Artemis Tapınağı’ndan getirilmiştir. Cephesinin ortasında çok süslü ve kitabeli taç kapı yer alır. Caminin mimarisi Selçuklu tarzındadır. Camide, Selçuklu sanatının en güzel örnekleri olan geometrik ve bitkisel motiflerle süslü çini panolar bulunmaktadır.