EBSO haziran ayı meclis toplantısı İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu ve meclis üyesi sanayicilerin katılımıyla düzenlendi. Yıllardır yerelde kalkınmanın önemine dikkat çektiklerini belirten Yorgancılar, “Tüm gücümüzle İzmir için güç birliğinin önemini dile getirmekteyiz. İzmir'in yatırımcıyı çekme konusunda büyük avantajları var. Her türlü iş birliğine hazırız. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda yaptığımız toplantılarda da belirtildiği gibi örneğin turizmde her kurumun tek tek çalışması yerine belediyemizin çatısı altında ortak aklın hakim olması ve bunun diğer alanlar için de geliştirilmesini çok değerli buluyorum. Fuarlar ve kongreler şehri olarak kendini tanımlayan bir şehirde, fuarların doğru planlanmasından, kongre merkezi yapılmasına, turistler için cazibe noktalarına kadar birçok hususta ortak aklın işletilmesi gerektiğine inanıyorum. Türkiye için bir şans olarak gördüğüm İzmir'e bunu borçluyuz" ifadelerini kullandı.
'İZMİR NE VERİRSENİZ KARŞILIĞINI VERİYOR'
“OSB'ler planlı kalkınmanın en önemli unsurudur" diyen Yorgancılar, “EBSO olarak bugüne 21 OSB'nin kurulmasında öncü olduk. İzmir özelinde ise 17 OSB'nin 14'ünün kurucu ortağıyız. Türkiye'de bir ilk olan Atık İhtisas OSB için de yer arayışımız devam ediyor. Yeni sanayi alanları için özellikle de büyük sanayi yatırımları için yer ihtiyacımızı tekrarlamadan geçemeyeceğim. Çünkü, ABD'nin ardından, Avrupa'dan da Çin'e karşı ciddi adımlar atılıyor ve yakın coğrafyalarda yeni üretim merkezleri aranıyor. Bu kapsamda, en güçlü adaylardan biri olarak bizim de yeni sanayi alanları planlamamız gerekiyor. Kemalpaşa Lojistik merkezimiz bu anlamda kentimize güç katacaktır" dedi. İzmir'in ihracatı ithalatından fazla bir il olduğunu dile getiren Yorgancılar, “Cari açık vermeyen, kayıt dışı istihdamın az olduğu bir il konumunda. İzmir ne verirseniz karşılığını veriyor. İstediğimiz sadece arsa ve yer tahsisi" diye konuştu.
SANAYİCİLER, SANAYİ TESİSLERİNİN KULLANDIĞI YOLLARIN ASFALTLANMASINI İSTİYOR
EBSO üyelerinin Tugay'a taleplerini sıralayan Yorgancılar, “Sanayi bölgelerimizden sanayi tesislerinin kullandığı yolların asfaltlanması, çukurlu toprak yolların düzeltilmesi, altyapı, kanalizasyon sorununun, su kesintilerinin giderilmesi, OSB'lerin otoyol bağlantılarının yapılması, ihtiyaç duyulan alanlara otobüs seferleri yapılması, ikinci çevre yolunun yapılması, şehir içi trafiği rahatlatmak adına belirlenen noktalara battı-çıktı yapılması, otoparkların yer altına alınarak sayısının artırılması, otobüslerin seferlerinin yeniden planlanması, raylı sistem ve deniz taşımacılığından daha fazla yararlanılması, afetlere dirençli bir kent yapılanmasında; başta okullar olmak üzere riskli binaların dönüşümü için gerekli desteğin sağlanması, kentsel dönüşümün hızlandırılması, çarpık kentleşmenin önlenmesi, ada bazlı dönüşüme imkan tanınması, suyun daha verimli kullanılması, tabela kirliliğinin gerekirse ceza yöntemi ile önlenmesi gibi talepler var" dedi.
'BENİM İÇİN ÖNEMLİ BİR GÖREV'
2 ay 18 gündür belediye başkanlığını yaptığını belirten Tugay, “Bu süre içinde daha önceden hazırladığım ilk 6 ayda acil eylem planları çerçevesinde yapılması gerekenleri birer birer yapıyoruz. Başladığımız günden beri idari ve mali olarak belediyeyi anlayışım çerçevesinde disiplinize edilmesi için kararlar alıyoruz. Bu çerçevede daha hızlı çözümler üreten, planlamayı biraz daha kısa, orta ve uzun vadelerde yapan, hedeflerini doğru koyan, hangi zamanda hangi projeyi gerçekleştireceğini dokümante eden ve günü geldiğinde sorgulayan bir belediye olacağız. Herhangi bir kurumun bunu yapmadan başarılı olması mümkün değil. Ülkemizde kötü bir kamu yönetimi anlayışı var. Benim yaptığım şey tam olarak bunu değiştirmek. Attığım bütün adımların arkasındaki tek gerekçe budur. Kamu kaynaklarının israf edildiğine inandığım projeleri durdurmak benim için önemli bir görevdi" diye konuştu.
'İKİNCİ ÇEVRE YOLU ÖYLE YA DA BÖYLE BU ŞEHRE YAPILACAK'
Ulaşım Master Planı yapılacağını dile getiren Tugay, “Çalışmalar yapılıyor. Yakında İzmir'in tüm planını hayata geçireceğiz. Bazı yeni ulaşım hatları yapacağız, modern troleybüs getireceğiz" dedi. Tugay, deniz taksileri modeliyle ilgili deneme üretimleri yapıldığını belirtip, ikinci çevre yolunun da yapılacağını dile getirdi. İZBAN konusunda sorun çıkarmadığını İZBAN'ın sorunlu olduğunu söyleyen Tugay, "Seferlerinde gecikmelerin olduğu, trenlerin raydan çıktığı, raylarına bakılmadığı, sinyalizasyonun yenilenmediği ihmal durumu var. Bu ihmallerin tamamından TCDD sorumlu. Aynı hattı sadece İZBAN trenleri değil yük ve yolcu trenleri de kullanıyor. Ulaşımın yoğun olduğu saatte yük trenleri geçiyor" açıklamalarında bulundu.
'ONLARIN SUÇU DEĞİL'
İZENERJİ ve İZDOĞA işçilerine yönelik konuşan Tugay, “Beni protesto ediyorlar, 200 civarında işten çıkartılmış, insanımız haksızlığa uğramış gibi görünüyor ama işsiz yüzbinlerce insan var. 10 binlerce başvuru var. Bu insanlar ihtiyaca binaen alınmış insanlar değiller. Belediyeye kapağı bir şekilde atmışlar, onların suçu değil. Diğer taraftan 'Hak, hukuk, adalet' diye slogan attıkları zaman 'Kimin hakkı?' diye sormak lazım" dedi.
'EXPO 2026'YA KADAR BİTMESİ MÜMKÜN DEĞİL'
Botanik EXPO 2026'da kamulaşmaların bütçe yokluğu nedeniyle 2023 yılında durdurulduğuna dikkati çekip, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün itibariyle yaklaşık 77 bin metrekarelik alanın yaklaşık 34 bin metrekarelik kısmı kamunun eline geçmiş durumda. Bir kısmı kamudan gelmiş ve bir kısmı kamulaştırılmış, bir kısmında da dava süreci var. Hukuki süreçlerin 2026 yılında yapılacak olan EXPO 2026'ya kadar bitmesi mümkün değil." Botanik EXPO'nun Türk yönetim kurulu üyesiyle görüştüğünü belirten Tugay, “Önümüzdeki hafta 2 Temmuz günü Yönetim Kurulu Başkanı Türkiye'ye gelecek. Beraber oturup bir karar vereceğiz. Ya tarihi daha ileri bir tarihe vereceğiz ya yeri değiştireceğiz ya da farklı bir fuara çevrilebilir. Botanik EXPO'nun yönetimiyle beraber karar verilecek" diye konuştu.
Öte yandan toplantı öncesinde işten çıkarılan İZENERJİ ve İZDOĞA işçileri, Tugay'ı protesto için İZTO binasının önünde toplandı. 'İşimizi geri istiyoruz' yazılı pankart taşıyan işçiler, Tugay binaya giriş yaparken slogan attı.