Isparta'da definecilerin kaçak kazısının ardından Kadir Bey Camisi önünde figürlü kaya bulundu. Kazı yapılan çukur, yapılan incelemeler sonrası toprakla doldurulurken kent sakinleri hazineyi keşfetmek için daha fazla araştırma yapılmasını istiyor.

Haluk Bilginer aday gösterilmişti: Emmy Ödülleri kazananları belli oldu! Haluk Bilginer aday gösterilmişti: Emmy Ödülleri kazananları belli oldu!

Kaçak Kazı ve Ortaya Çıkan Figürlü Kaya

Olay, 19 Kasım'da Isparta'nın Karaağaç Mahallesi'ndeki Kadir Bey Camisi önünde gerçekleşti. Belediye personeli gibi giyinen dört kişi, kazı yapmak için iş makinesiyle kaldırımı kazmaya başladı. Çevredekilerin şüphelenmesiyle polis, zabıta ve ilgili ekipler olay yerine intikal etti. Kazı sırasında figürlü ve kabartmalı bir kaya bulundu. Hemen ardından bölge güvenlik şeridiyle çevrilerek Kültür ve Turizm Müdürlüğü uzmanları tarafından inceleme yapıldı.

Beş Şüpheli Tutuklandı

Polisin olay yerine gelmesinin ardından definecilerin belediye çalışanı gibi davranarak kazı yaptığı tespit edildi. Yapılan incelemeler sonunda kazı yapan beş kişi tutuklandı. Şüpheliler; 'Tarihi eser kaçakçılığı' ve 'Kamu malına zarar verme' suçlarından gözaltına alındı. Şüpheliler, inşaat işi için kazı yaptıklarını öne sürseler de kaçak kazı suçlamasını reddettiler.

Gizli Tarih ve Yerel Tepkiler

Çukurun toprakla doldurulmasının ardından çevre düzenlemeleri yapıldı. Bölgedeki güvenlik önlemleri artırıldı ve cami görevlilerine alanın korunması hakkında bilgi verildi. Yerel halk, olayın ardından kayaya büyük ilgi gösterdi. Isparta İl Müftü Yardımcısı Halil Taş, Kadir Bey Camisi’nin 1700’lü yıllarda inşa edilen Yusuf Ağa Camisi'nin olduğu alana yapıldığını belirtti. Taş, eski cami kalıntılarının hala toprak altında bulunduğunu ifade etti.

Köylülerden Hazine Çağrısı

Mahalle sakinleri, olayla ilgili farklı yorumlar yaptı. 81 yaşındaki Nural Özsungur, "Bu sadece bizim için değil, bütün dünya için geçerli bir şey. Nasıl başka yerlerde harabeler çıkıyorsa burada da bir hazine varsa çıksın" diyerek kazıların devam etmesini istedi.

72 yaşındaki Fehmi Nalçacı ise bölgede eski caminin giriş basamaklarının bulunduğunu ve taşların camiye ait olduğunu belirterek kazılan alanda tarihi eser ya da mezar bulunmadığını söyledi.

Numunelerin İncelenmesi Sürüyor

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, kazıdan alınan kaya örneklerinin Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda incelenmesini sürdürüyor. Numune sonuçlarına göre çukurun yeniden açılıp açılmayacağına karar verilecek.

Kaynak: DHA