OĞUZ ÖRNEK/Çeşme’nin Sakız Adası’na nazır en değerli kumsallarından Altınkum‘da yaklaşık 25 yıl önce kurulan ve yurt dışı ortaklıklarla inşa edilen turizm tesisi, son olarak ilçenin gündemine ‘güvenlik zaaf merkezi’ olarak oturdu. Ortaklar arasındaki anlaşmazlıklara, uluslararası mahkemeler boyutlu dava süreci eklenince kaderine terk edilen döneminin 5 yıldızlı ultra tesisi, 21 yıl önce terk edilmiş olmanın sosyal bedellerini Çeşme’ye ödetiyor. Aradan geçen süre içinde de sahipsizliğini fırsat bilen insan kaçakçılarının gözde sığınak durağı ve limanı haline gelen tesise Çeşmeliler çözüm bulunmasını istiyor.
“Altın Çeşme Tatil Köyü” adı ile kurulan, günümüzde terk edilmiş durumdaki tesisin ilçeye verdiği rahatsızlığı, Çeşme-Urla-Seferihisar-Karaburun-Güzelbahçe Yarımada Çevre Platformu Koordinatörü, Çeşme Çevre Derneği ve Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ahmet Güler seslendirdi. Güler durumu şu ifadelerle dile getirdi:
‘’Bölgeye yoğun turist getirecek çok güzel bir proje oluşturmuşlardı. Ancak işler beklenilen gibi olmadı, ortaklar kendi aralarında ihtilafa düştüler, söylentilere göre bir takım karanlık güçler devreye girdi ve proje yarım kaldı. Türkiye’de ve yurtdışında sonu gelmeyen mahkemeler, davalar sonucu bu önemli yatırım atıl kaldı. Binalar çürümeye başladı, talan edildi ve burası düzensiz göçmenlerin Yunanistan’a kaçmak için konuşlandıkları bir moloz yığını haline geldi. Başlangıç projesi çok güzeldi 100 konut ve havuzlu sosyal tesisten oluşacak 'Altın Çeşme Tatil Köyü', ne Bilhassa Almanya’dan turistler gelecekti ve Çeşme önemli bir turizm tesisi kazanacaktı.
Çeşme Çevre Derneği 21 yıldır atıl durumda kaderine terk edilen tatil köyünün harabeye dönüştüğünü, güvenlik tehlikesi oluşturduğunu belirterek, tesisin yeniden ülke ekonomisine kazandırılmasını veya tamamen kaldırılmasını talep ederek, “Tatil köyünün bulunduğu yer Çeşme’nin en güzel yeri, her açıdan deniz görünüyor. O kadar güzel başka bir yer yok, bu kadar güzel bir yer harabe merkezi olarak kalmamalı” diye görüş bildirdi.