DOKUZ EYLÜL - Kadifekale'nin yapım amacı, İzmir Körfezi'nin ve şehrinin savunmasını sağlamaktı. Kale, yüksek bir tepe üzerinde konumlandırılmıştı ve buradan körfezi ve şehri gözlemlemek mümkündü. Lidyalılar tarafından yapılan ilk kale, daha sonra Persler, Helenler, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde değişikliklere uğramıştır.


NEDEN KADİFEKALE ADINI ALDI?

Kadifekale'nin bugünkü adı, 17. yüzyılın başlarına kadar kullanılmamıştı. Bu dönemde kalede, şehzadelerin eğitimi için bir okul açılmıştı ve buradaki binanın duvarları kadife ile kaplanmıştı. Bu nedenle halk arasında "Kadifeli" olarak anılmaya başlandı ve sonrasında Kadifekale olarak bilinmeye başladı.

Kalenin günümüze kadar gelebilmiş en önemli kalıntıları arasında, çeşitli zamanlarda yapılmış farklı kapılar, kuleler, surlar ve zindanlar yer almaktadır. Ayrıca, kalenin en üst noktasına tırmanan ziyaretçiler, İzmir Körfezi'nin ve şehrinin muhteşem manzarasını izleyebilirler.

Bugün Kadifekale, İzmir'in en önemli turistik yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yıl boyunca binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen kale, aynı zamanda çeşitli kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.


BÜYÜK İSKENDER KADİFEKALE'Yİ ALDI MI?

 

Büyük İskender, Kadifekale'yi fethetmemiştir. Bilinen tarihi kaynaklara göre, Büyük İskender MÖ 334 yılında Anadolu'ya girdi ve ardından Pers İmparatorluğu'na karşı seferler düzenledi. İskender'in İzmir'e gelmesi ise MÖ 334 yılının sonlarına doğru gerçekleşti.

Ancak Kadifekale, İskender'in İzmir'i ele geçirmesi sırasında kuşatılmıştı. İskender, İzmir'i ele geçirdikten sonra kuşatmayı kaldırdı ve kaleyi fethetmedi. Bunun nedeni, kalede önemli bir askeri varlığın bulunmaması ve İskender'in kısa sürede İzmir'i ele geçirerek ilerlemeye devam etmek istemesidir.

Büyük İskender'in İzmir'i ele geçirmesi, o dönemde şehrin önemli bir ticaret merkezi olması nedeniyle stratejik bir öneme sahipti. İskender'in İzmir'i fethetmesi, bölgedeki diğer kentlerin de Pers İmparatorluğu'ndan bağımsızlıklarını kazanmasına yardımcı oldu. Ancak İskender'in İzmir'i fethetmesiyle ilgili kaynaklarda Kadifekale'nin özel bir rolü veya değeri belirtilmemiştir.

Büyük İskender’in rüyası

Bugün Kadifekale olarak bilinen ''Pagos Tepesi''nde Smyrna'nın yeniden inşası ve zamanının Efes, Bergama, Rodos, İskenderiye gibi ticaret kentleriyle yarışacak düzeye gelmesi Büyük İskender'in Nemesis Kutsal alanında gördüğü rüya ile ilişkilendirilir.

Efsaneye göre; Büyük İskender Nemesis kutsal alanında avlanırken bir ara ulu bir çınarın altında uykuya dalar. Rüyasında gördüğü iki Nemesis, İskender’den yeni İzmir kentini uyuduğu tepenin eteklerinde kurmasını ister. Smyrna halkı, İskender'in Kadifekale'de gördüğü rüyanın ne anlama geldiğini dönemin önemli kehanet merkezlerinden Klaros Apollonu'nun (Ahmetbeyli) yorumu ile öğreneceklerdir. “Kutsal Melez Çayı kenarındaki Pagos Tepesi eteklerinde yerleşecek İzmirliler, eskisinden dört kez daha mutlu olacaklardır.”

Editör: Yusuf Tomruk