Tülay CENGİZ - Doçent Doktor Topaloğlu , ‘’Ancak kalp ve damar hastalıkları tedavisindeki son gelişmelerle artık koroner anjiyografik görüntüleme yöntemiyle by pass kararı verilen fakat klinik durumu cerrahi tedaviye uygun olmayan hastaların kalp damarlarını balon ve stent yoluyla açabiliyoruz’’diye konuştu.
Düşük doz kan sulandırıcı aspirinin kalp krizinde hayat kurtardığını da anlatan Medical Point Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Caner TOPALOĞLU sorularımızı yanıtladı. Topaloğlu’nun Dokuz Eylül Gazetesi'nden Tülay CENGİZ’e verdiği yanıtlar şöyle:
- Kardiyoloji alanında en son gelişmeler ne aşamada bulunuyor?
Dünyadaki ölümlerin birinci nedeni kalp ve damar hastalıklarıdır. Sonra kanserler gelir. En sık ölüm nedenlerinden birisi kalp damarlarının tıkanıklığı, yani kalp krizidir. Eskiden sadece ilaç tedavisi ile müdahale ederken son 30-40 yıl içerisinde girişimsel tedaviler ön plana çıktı. İlaç kaplı olan ve olmayan balonlar ile ilaç kaplı stentlerin varlığı artık bizim elimizi kuvvetlendiriyor ve hastaya oldukça fayda veriyor.
- Stent ve balon teknolojilerinde de ilerlemeler var mı?
Tabi ki, bunlar daha da ilerleyecektir. Özellikle eriyebilen stentler (uzun dönem hasta takipli çalışmaları çok az) geliştikçe girişimsel tedavide ivme daha da artacaktır.
- Kalp damar cerrahisinde durum aynı mı?
Evet. Eskiden by-pass cerrahisi için büyük kesiler olurdu. Şu an minimal invaziv cerrahi dediğimiz meme altı veya koltuk altından küçük bir kesi ile kalp damar cerrahisi tarafından by-pass ameliyatları yapılabiliyor. Önceden direkt cerrahiye verdiğimiz vakaları artık anjiyo yöntemi ile de tedavi edebiliyoruz. Malzemelerdeki gelişmelere ek olarak çıkan yeni teknikler, özellikle hasta by-pass’ı kabul etmiyorsa veya yapılamıyorsa, biz balon veya stent ile tedavisini yapabiliyoruz.
- Sanıyorum, kamuoyunun henüz bilmediği yöntemlerden söz ediyorsunuz…
Kapak cerrahisinde önceden direk aort kapağı ve mitral kapağında müdahaleler yapılamaz veya cerrahi yöntemle tedavi edilirken, en son teknolojilerle aort kapağına müdahale ederek anjiyo yöntemi ile (TAVI yöntemi) kalp kapağını değiştirebiliyoruz ya da hastanın mitral kapaktaki kaçak seviyesi yüksek derecede ise, biz MITRACLIP yöntemi uygulayarak artık girişimsel tedavilerle hastayı sağlığına kavuşturabiliyoruz.
- Türkiye’de kalp krizi geçirme yaşı neden erken yaşlara düştü ve kalp krizi ve spazmı neden geçirilir?
Kalp-damar hastalıklarında hastaya ait değiştirebileceğimiz (hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı, sigara kullanımı gibi) ve değiştiremeyeceğimiz (yaş, cinsiyet, genetik gibi) faktörler vardır. Kalp hastalıkları erkeklerde daha sık olur ama kadınlarda menopoz sonrası görülme oranı eşitlenir. Kalp damarlarında zaman içinde daralmanın olmasıyla, hastalık ortaya çıkar. Bu daralma özellikle kandaki kolesterol partiküllerinin kalp damar duvarında birikmesi ile oluşur ve bunlar ciddi bir seviyeye gelir ise hastada semptom ve bulgular ortaya çıkar. En sık görünen belirti göğüs ağrısıdır. Kalp krizi geçiren hastada tedavi yöntemleri son yıllarda oldukça gelişti. Daha önce de belirttiğim gibi özellikle stent ve balon teknolojisindeki gelişmeler, hastalarda büyük fayda sağlamaya başladı.
Sayın Topaloğlu, Stent mi? By-Pass mı?
Eskiden stent ve balon teknolojisindeki gelişmeler sınırlı olduğu için kalbin üç damarında darlığı olan hastalara bypass cerrahisi önerirdik. Fakat son dönemde stent ve balon teknolojisindeki gelişmeler beraberinde işlem tekniklerinin ilerlemesiyle bu hastalarla stent yoluyla kalp damarlarının açılması mümkün olabiliyor. Tabii ki uygun hastalar için bu uygulanabilir. Aynı şekilde kapak cerrahisinde de girişimsel kardiyoloji de oldukça önemli yol kat etmeler mevcut. Önceden kapak cerrahisi için direkt ameliyata verdiğimiz hastaların şu an uygun endikasyonlarla girişimsel yöntemlerle tedavisinin yapılması mümkün olabiliyor.
- Pandemi Döneminde kalp damar hastalıklarının arttığı söylentisi çok yaygın ayrıca ülkemizde giderek artan erken yaşlarda kalp krizi vakaları görülmeye başladı, nedenleri?
COVID-19 PANDEMİ DÖNEMİNDE KALP DAMAR HASTALIKLARININ ARTTIĞINI, HASTALIĞIN KENDİSİNİN HASTALARDA KALP KRİZİ OLUŞTURABİLDİĞİNİ YAŞAYARAK ÖĞRENDİK.
Covid Pandemi döneminde bizim kliniğimize çok sık kalp krizi ile başvuran hastalar oldu. Fakat aşılarla ilgili bu bilgi net değildir. Çünkü bu konuda bilimsel çalışmalar oldukça az ve netlik kazanmamıştır.
Yaş olarak neden daha erken yaşlarda kalp krizi görülmeye başladı bunun için birçok faktör var. Tek bir faktöre bağlı diyemeyiz. Beslenme alışkanlıkları, obezite, sigara kullanımı, genetik aktarım, stres, A tipi kişilik gibi özellikler kalp damar rahatsızlığı için risk faktörüdür.
- Kalp krizinde acil ve erken müdahalenim önemi nedir? Halkımız bu konuda yeterince bilinçli mi?
Kalp krizinde acil ve erken müdahale oldukça önemlidir. Kalp damarında tıkanıklık oluşuyor ve oradaki doku beslenmiyor. Doku beslenmeyince o bölgede bir hasar oluşuyor. Bu hasarın derecesi ve yerine göre hastada belirtiler oluşmakta ve geniş bir yelpazede kliniği karşımıza çıkar. En sık belirti göğüs ağrısıdır. Önemli olan erken müdahalenin uygun şekilde yapılmasıdır. Hastanın bilinci açıksa kan sulandırıcı aspirin vererek acil sağlık hizmeti sunan birimlere haber vermesi halkımıza düşen en önemli sorumluluktur. İleri tedavi ve yaşam desteği yetişmiş profesyonel 112 ekibi ve sağlık personeli tarafından yapılmalıdır. Temel ilkyardım eğitimi herkes tarafından bilinmeli ve gerektiğinde uygulanmalıdır.
KALP KRİZİ VEYA BY-PASS GEÇİREN HASTALARDA İLAÇLARIN ÖLÜMLERİ AZALTTIĞI KANITLANDI.
Geçmiş dönemlerde elimizde faydası kanıtlanmış ilaçlar bu kadar çeşitli değilken yeni geliştirilen ilaçlarla hastalarda sağkalımı ve yaşam kalitesini oldukça arttırabiliyoruz. Sadece kalp damar tıkanıklığı olan hastalarda değil aynı zamanda diğer kalp hastalıklarında da ilaç tedavisinde güzel gelişmeler mevcuttur. Özellikle kalp yetmezliği tedavisi son dönemlerde oldukça çığır açmış olup bu ilaçların ek faydaları yeni çalışmalarla her geçen gün ortaya çıkmaktadır.
En son yapılan Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC) kongresinde de bu gelişmeler üzerine basarak belirtilmiştir.
Medikal ve girişimsel tedavideki son dönemdeki baş döndürücü gelişmelerle kalp hastalarına müdahale ederek medikal tedavisini düzenlemek biz hekimler için oldukça sevindirici. Bu sayede hastalarımızı sağlıklı ve mutlu görmek bizleri de mutlu ediyor.