Adıyaman Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri, kanser araştırması ile gündeme bomba gibi düştü. Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız ve ekibi tarafından yürütülen bu araştırma, TÜBİTAK tarafından da destekleniyor.

Wagner Engereği Zehrinin Gücü

'Wagner Engereği Zehrinin Proteomik Karakterizasyonu ve Potansiyel Antikanser Etkinliğinin Araştırılması' projesi kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde geniş kapsamlı çalışmalar yapıldı. Endemik bir tür olan Wagner engereği yılanının zehri, antikanser özellikleri ve biyoteknik kullanım alanlarının belirlenmesi amacıyla Diyarbakır, Elazığ, Tunceli, Erzurum ve Bingöl kırsalında 5 günlük saha çalışması yapıldı.

Yılan Zehirleri Nasıl Sağılır?

Beş günlük saha çalışması boyunca yakalanan yılanların zehri sağarak yeniden doğaya salındı. Prof. Dr. Zülfü Yıldız, bu araştırma hakkında kansere etkili olabilecek maddeleri tespit edip, ovaryum kanser hücreleri üzerinde denemeler yapacaklarını belirtti.

Vural Çelik hayatını kaybetti Vural Çelik hayatını kaybetti

Proje ve Araştırmanın Detayları

Prof. Dr. Yıldız, TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında ülkemizde endemik olan Wagner engereğinin zehir içeriğini belirleyeceklerini ve daha sonra ovaryum kanseri üzerinde deney yapacaklarını ifade etti. Wagner engereği daha önce Aras Vadisi'nde biliniyordu, ancak yapılan araştırmalar sonucunda Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun birçok bölgesinde bulunduğu tespit edildi. Yılan zehirlerinde çeşitli hastalıklara iyi gelen maddeler bulunuyor ve Wagner engereği bu alanda çalışılmamış bir tür.

Yılan Zehrinin Antikanser Etkileri

Yıldız, öncelikli olarak yılanları bulup, zehirlerini sağacaklarını ve zehrin içeriğini belirledikten sonra kansere etkili olabilecek maddeleri tespit edeceklerini vurguladı. Ovaryum kanseri hücreleri üzerinde denemeler yapacaklarını belirten Yıldız, çalışmanın detaylarını şu sözlerle aktardı: "Wagner engereği örneklerimizi bulduk, onlardan zehir sağdık ve onları yine kendi habitatlarına, doğasına saldık."

Kaynak: haber merkezi