Eski SHP Genel Başkanı ve eski bakanlardan Murat Karayalçın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda seçim sonuçlarını ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) içinde bulunduğu durumu değerlendirdi. Karayalçın, adil olmayan bir seçimde alınan yüzde 48'lik oy oranının ciddi bir kazanım olduğunu belirtirken, CHP'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) seçimlerinde, 4 partiyle birlikte yüzde 25 civarında oy alması durumunun ciddi bir başarısızlık olarak görülmesi gerektiğini vurguladı. Eğer parlamenter sistemde olsaydık, bu oy oranının başarısızlığın ötesinde bir hezimet olarak nitelendirileceğini ekledi.

Kurultay Sürecinin Başlatılması Kararı Olumlu Karşılandı

Karayalçın ayrıca CHP'nin Parti Meclisi toplantısında alınan kararla kurultay sürecinin başlatılmasını olumlu bir şekilde değerlendirdiğini ifade etti. Bu sürecin, parti örgütünün seçimleri değerlendirmesi ve geleceğe yönelik öneriler geliştirmesi için bir fırsat olduğunu belirtti.

CHP Örgütünün Yeniden Yapılandırılması Sorunları Aşabilir

Karayalçın, paylaşımında CHP'nin meclis seçimlerindeki başarısızlığının temel nedeninin, parti örgütünde uzun bir süredir yaşanan düşük siyaset kapasitesi olduğunu belirtti. Örgütün yıllardır sadece broşür, afiş, pankart işleriyle sınırlı bir çalışma içine kapatıldığını ve bunun parti görevleri arasında olduğunu kabul etti. Ancak örgütün asli görevinin siyaset üretmek ve parti adaylarını belirlemek olduğunu vurguladı. Düşük kapasitenin ise bu görevlerin tamamının eşzamanlı olarak yerine getirilememesi sonucunu doğurduğunu dile getirdi.

Önümüzdeki kurultay sürecinde taktik ve stratejik hataların yanı sıra genel başkanlık konusunun tartışılacağını belirten Karayalçın, asıl tartışılması gereken konunun, CHP'nin düşük kapasiteye yol açan yapısal sorunları olduğunu ifade etti. Bu sorunların CHP'nin merkez ve taşra örgütlerinin yeniden yapılandırılmasıyla aşılması gerektiğini vurguladı.

Karayalçın, paylaşımında şunları kaydetti:

“Partimizin, Kurultay sürecini başlatma kararını son derecede olumlu karşılıyorum. Örgütümüz bu süreçte seçimleri değerlendirebilecek, geleceğe yönelik öneriler geliştirebilecektir.

Sn. Kılıçdaroğlu seçim sürecinde yüksek bir performans ortaya koymuştur. Adil olmayan bir seçimde alınan yüzde 48’lik oy ciddi bir kazanım olarak görülmelidir. Ancak Partimizin TBMM seçiminde, hem de 4 parti ile birlikte, yüzde 25 dolayında oy alabilmiş olması ise ciddi bir başarısızlık olarak görülmelidir. Eğer parlamenter sistemde olsaydı, bu oy oranı, başarısızlığın ötesinde bir hezimet olarak değerlendirilecekti.

Meclis seçimindeki başarısızlığın nedeni CHP örgütünde, uzunca bir süreden bu yana, yaşanan düşük siyaset kapasitesidir. Örgütümüz yıllardır; broşür-afiş-pankart işleri ile seçim güvenliği ile sınırlı olan bir çalışma içine kapatılmıştır. Kuşkusuz bunlar da parti görevleridir. Ancak örgütün birincil görevi siyaset üretmek ve bir ölçüde bununla da bağlantılı olarak partinin adaylarını belirlemek olmalıdır. Örgüt kapasitesinde düşüklük bunların tümünün eşzamanlı olarak yerine getirilememesi durumunda ortaya çıkar.

Önümüzdeki Kurultay sürecinde, seçimlerde yaşanan taktik ve stratejik yanlışlıkların tartışılacağını biliyorum, buna genel başkanlık konusu da eklenebilir. Oysa bana göre, asıl tartışılması gereken konu, Cumhuriyet Halk Partisi’nde düşük kapasiteye yol açan yapısal sorunlardır. Bu sorunlar CHP’nin merkez ve taşra örgütlerinin yeniden yapılandırılması ile aşılabilir.”

Sonuç Olarak

Murat Karayalçın, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda seçim sonuçlarını ve CHP'nin içinde bulunduğu durumu değerlendirdi. Yüzde 48'lik oy oranını ciddi bir kazanım olarak gören Karayalçın, TBMM seçimlerinde alınan yüzde 25 civarındaki oy oranını ise ciddi bir başarısızlık olarak nitelendirdi. Kurultay sürecinin başlatılması kararını olumlu bir şekilde karşıladığını belirtti ve CHP örgütünün yeniden yapılandırılmasıyla sorunların aşılacağını vurguladı. Önümüzdeki kurultay sürecinde taktik ve stratejik hataların yanı sıra genel başkanlık konusunun tartışılacağını ifade etti. Ancak asıl odaklanılması gerekenin, parti örgütünün düşük kapasitesine yol açan yapısal sorunlar olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: Kazim Bozkurt