21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle cami statüsüne çevrilen İstanbul'daki Kariye Manastırı, 6 Mayıs itibarıyla ibdete açıldı. Bu durum, Yunanistan'da tepkilere yol açtı.

Yunanistan Başbakanı Miçotaki Rahatsızlığını Dile Getirdi

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotaki, Kariye'nin cami olarak ibadete açılmasından 'rahatsızlık duyduğunu' dile getirerek konuyu AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmede gündeme getireceğini ifade etti.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan Tepki Geldi

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Kariye'nin cami olarak ibadete açılmasının ‘UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki statüsüne hakaret niteliğinde’ olduğu ifadelerine yer verilmişti. Açıklamada, Ankara'nın bu kararla ‘uluslararası kamuoyuna meydan okuduğu' iddia edilmişti.

Yunanistan'ın İddiaları

Açıklamada, "Anıtların evrensel karakterinin korunması, dini ve kültürel mirasın korunmasına yönelik uluslararası standartlara riayet edilmesi, tüm devletleri bağlayan açık bir uluslararası yükümlülüktür" ifadelerine yer verilmişti.

Kariye Camii Tarihi ve Önemi

Kariye Manastırı, Bizans döneminden kalma önemli bir tarihi eserdir. 6. yüzyılda inşa edilen manastır, 15. yüzyılda Osmanlılar tarafından camiye çevrilmiştir. Bir süre sonra tekrar manastır olarak kullanılmaya başlanan Kariye, 2020 yılında tekrar camiye dönüştürülmüştür.

Tartışmalar Devam Ediyor

Kariye Camii'nin açılması, Türkiye ve Yunanistan arasında yeni bir gerginlik yaratmışa benziyor. Önümüzdeki günlerde bu konuda diplomatik girişimler ve açıklamalar yapılması bekleniyor.

Editör: Kazim Bozkurt