Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU-ÖZEL HABER Kahramanmaraş depremi sonrası uzmanların 'deprem uyarısı' verdiği İzmir'de, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, olası bir depremde Karşıyaka'nın risk altında olduğunu ve ilçede sıvılaşma tehlikesi olduğunu ifade etmişti. Tugay, dikkat çeken bir açıklama yaparak, Bostanlı ve Mavişehir Mahallelerin yerleşim yerlerinin Yamanlar Dağı mevkiine doğru kaydırılması gerektiğini, bu doğrultuda toplantı ve çalışmalara başlandığını söylemişti. Bu açıklamanın ardından gözler Karşıyaka'ya çevrilmiş, Tugay'a tepkiler çığ gibi büyümüştü. Mart ayı meclis toplantısında konuşan Tugay, sözlerinin yanlış çarpıtıldığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Bir gazeteciye yaptığım açıklamamda haberin başlığı ile yorumu sebebiyle yanlış anlaşılmalar oldu. Kıyı bölgemizde sıvılaşma riski yüksek bir alan var, bu alanlarda yüksek yapılar sıkıntılar olabilir. Bundan sonra daha katı önlemler alınabilir ve kentin daha güvenli zemine kaydırılması gerekebilir dedim. Olay birden bire Mavişehir’e geldi. Mavişehir’i itham etmedim.”
'HATAYA YER YERİLMEYECEK'
Tugay, belediyenin çok hassas çalıştığını ifade ederek, “600 hektarlık alanda sıvılaşma riski yüksek alanlar var. Bunların hepsi gözden geçirilmesi gereken binalar. 99 depremi sonrası 24 yıldır yeterince dönüşümü sağlamadı. Yıkıcı bir boyutta yaşarsak bunun vebali hepimizin boynunda kimse altından kalkamaz. Bu işin ne siyaseti ne hükümeti var. 30 Ekim’den sonra binalar yapılırken çok daha titiz davrandığımızı bilmenizi isterim. Jeoloji mühendisimiz gidip zemin etüd çalışmalarını denetliyoruz. Bundan sonra hiçbir hataya yer verilmeyecek. Halkımızın bilmesini istiyorum” diye konuştu.
'ZAN ALTINDA BIRAKTI'
Tugay'ın açıklamalarına AKP Karşıyaka İlçe Başkanı Didem Dereboylu Keseli tepki gösterdi. Keseli, “Mavişehir ve Bostanlı'yı Yamanlar'a taşıma söylemi, sorumlu yöneticilik anlayışından çok uzakta kalmıştır. Mavişehir ve Bostanlı için ortada bir risk varsa bu risk, tam da deprem felaketinden birkaç gün sonra mı oluştu? Eğer elinizde bir rapor varsa bölgenin muhtarlarını, bina yöneticilerini, STK'larını çağırır ve onlara durumu açıklarsınız. Konunun yetkin isimleriyle formüller üstüne çalışırsınız. Böylesi önemli bir konuda, böyle çarpıcı bir ifadeyi bir basın demecine birkaç cümleyle sıkıştırırsanız on binlerce insanın vebalini alırsınız. Bununla birlikte altı doldurulmamış bir söylem ortaya atıp, ardından gelen tepkiler karşısında 'sözlerimi çarpıttılar' diye basını suçlamayı da doğru bulmadığımızı ifade etmek istiyorum. Madem verdiğiniz demeç yanlış aksettirildi, o zaman tekzip yayınlarsınız. Bunu yapmadan "Basın çarpıttı" demek, İzmir basınını da zan altında bırakmaktır” dedi.
'YAMANLAR DA YER YOK'
Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Zafer Akçığ ise büyük depremler sonrası belediye başkanlarının dahi insanları paniğe sevk edecek açıklamalar yapmaması gerektiğini ifade ederek, deprem haritalarında ilçenin en riskli mahalleleri olarak gösterilen Alaybey Mahallesi için şu açıklamayı yaptı: “Alaybey, Tershane riski deniliyor. Alaybey, Karşıyaka'nın Yamanlar'a en yakın olduğu bölge. Yamanlar'ın uzantısı burası. Yani kayaya en yakın yerler. Bu kayaya yakın yerlerde bu kadar risk olabilir mi? Olmaması gerekir. Ayrıca, hemen Karşıyaka'ya saparken sağ tarafta hakimlerin savcıların bir kooperatifi var. Bu binada, 35-40'a yakın kat var. O binanın kazıkları hepsi kayaya soketli. En sağlam bina.” Akçığ, şöyle devam etti: “Yamanlar eteklerinde boş yer var mı? Yok. Anca dağa çıkmanız lazım. Bu bir belediye başkanının söyleyeceği bir şey olabilir mi? İlçesini bilen ve ilçesini yöneten bir belediye başkanı böyle bir konuşma yapar mı? Yapmaz.Yapmamalı.”
'BİNALAR FORE KAZIKLI'
Bölgedeki sıvılaşma tehlikesinin ortadan kaldırılabilir olduğunu dile getiren deprem uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir de şunları söyledi: “Mavişehir'de fore kazıklar üzerine binaları yaptılar. Fore kazık demek sıvılaşma tehlikesi olan bölgeyi geçerek belli bir seviyeye inmek ve deprem sırasında binanın salımını ve yıkımını engellemek demek" ifadelerini kullandı. Öte yandan Sözbilir, “Karşıyaka, Bostanlı ve Mavişehir'den diri fay geçmez. Bu 3 semtin deprem açısından problemi, zemin ve yapı stoku kalitesiyle ilgilidir” şeklinde konuştu.