Seçim sonrası kemer sıkma politikalarına hız veren ekonomi yönetimi, yeni bir vergi artışı hazırlığında. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağına göre, yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmelerde KDV oranları 2 puan artacak.

Hangi İşletmeleri Etkileyecek?

Taslağa göre, Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nde yiyecek ve içecek sunulan yerlerde KDV oranını düzenleyen maddede değişiklik yapılacak. Buna göre;

  • Kahvehane, kafeterya, pastane ve hazır yemek şirketleri dahil lokantalarda KDV oranı %8'den %10'a çıkacak.
  • Bu işletmelerde alkollü içecekler için uygulanan %18 KDV oranı da %20'ye yükseltilecek.
  • Gazino, bar, dans salonu, pavyon, taverna ve birahane gibi yerlerde verilen hizmetlere uygulanan KDV oranı ise %18'den %20'ye yükseltilecek.

Tebliğ Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Tebliğ taslağı görüşlerin alınmasının ardından Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Açıklamaları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim öncesi yaptığı açıklamada, "İndirim oranlarını gözden geçireceğiz" diyerek vergilere zam yapılacağının sinyalini vermişti. Şimşek, "Vergi artışlarının bir kısmı enflasyonist. 2024'te bu olmayacak. Enflasyonist yeni vergi olmayacak. KDV genel oranını artırmayacağız yüzde 20 üst limit. Kurumlar vergisini artırmayacağız, rekabet gücüne ihtiyaç var. İndirimli oranları gözden geçireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Ekonomistler Şimşek'in açıklamalarının "zam demeden zam yapacağız" anlamı taşıdığını dile getirmişti.

Vergi Artışı Fiyatlara Yansıyacak mı?

Vergi artışlarının gıda ve içecek fiyatlarına yansıması bekleniyor. Bu durum, enflasyonu da yukarı çekebilecek bir etken olarak değerlendiriliyor.

Ekonomi Yönetimi Ne Diyor?

Ekonomi yönetimi, vergi artışlarının enflasyonu kontrol altına almak için gerekli olduğunu savunuyor. Ancak bu durumun enflasyonu ne kadar etkileyeceği ve vatandaşa ne kadar yük getireceği ise merak konusu.

Editör: Kazim Bozkurt