Farklı nane çeşitlerinden papatyaya ve melisaya kadar birçoğu yetiştirilmesi kolaydır ve mağazadan satın alınanların çok daha düşük bir maliyetle elde edilir.

papatya-cayi

Papatya

Sakinleştirici özellikleriyle bilinen, mutfakta faydalılığıyla bilinen Roma papatyası (Chamaemelum nobile) yetiştirmek en iyisidir.

Yetiştirilmesi: Papatya yetiştirilmesi kolaydır, ancak çok fazlasına ihtiyacınız olmayacağından tohumlardan ziyade küçük bir bitkiyle başlamak daha iyi olabilir. İyi drene edilmiş toprağı ve tam güneşi tercih eder ve ayrıca bir saksıda da yetiştirilebilir. Papatya, elma kokulu, tatlı kokulu beyaz papatya çiçekleri üreten, alçakta büyüyen bir bitkidir. Bu çiçekleri kurutabilir ve sakinleştirici bir çay için sıcak suda demlemek üzere ezebilirsiniz.

Nane Çayı

Nane

Nane yetiştirmek çok kolaydır, ancak istilacı olduğundan ve ekim alanınızı hızla ele geçirebileceğinden muhtemelen bir saksı ile sınırlandırmak en iyisidir. 120 tür, çeşit ve hibritten bazıları çay için diğerlerinden daha iyidir.

100 Herbs To Grow kitabının yazarı bitki uzmanı Jekka McVicar, çaylar için Fas nanesini (Mentha spicata var. crispa ‘Moroccan’) ve İsviçre nanesini (Mentha x piperita f. citrata ‘Swiss Ricola’) önermektedir.

Yetiştirilmesi: İlkbaharın sonlarında ve yazın başlarında bitki çiftliklerinden, fidanlıklardan veya bahçe merkezlerinden genç bitkiler satın alın. Nane, güneşli veya kısmi gölgeli, zengin, nemli, iyi drene edilmiş toprağa ve bol miktarda organik madde eklenerek dikilmelidir. İyice sulanmasını sağlayın ve bitki çiçek açmadan önce yaprakların daha lezzetli olduğunu unutmayın. Sindirime yardımcı olabilecek ferahlatıcı bir çay için yaprakları sıcak suda demleyin.

Limon Otu

Limon Otu (Aloysia Citriodora)

Limon otu, sadece canlı yaprakları ve yoğun limon kokusuyla bir süs bitkisi değildir. Britanya Bahçe Merkezlerine göre, potansiyel antiviral ve antifungal özelliklerinin yanı sıra stresi azaltan ve rahatlatan canlandırıcı uçucu yağlar içerir. Bir fincan çaya güzelce dönüşen hafif, turunçgil aromasıyla popüler bir sindirim yardımcısıdır.
Yetiştirilmesi: İyi drene olan kompostlu ve en az 30 cm genişliğinde bir saksıda genç bir bitkiye yatırım yapın ve tam güneşe yerleştirin, sıcak havalarda sulamayı artırın, ancak asla su basmasına izin vermeyin. İlkbaharın sonlarında satın alırsanız, Haziran ayına kadar dışarıya koymayın çünkü geç don onu alır. Yarı dayanıklı, yaprak döken bir çalı olduğundan, sıcaklık düştüğünde korunmaya ihtiyaç duyacaktır. Yaprakları yetişme sezonu boyunca hasat edebilirsiniz. Daha da yoğun bir narenciye etkisi için, yaprakları sıcak suda demlemeden önce kurutabilirsiniz.

Melisa

Melisa

Bu, nanenin kuzenidir ve aynı zamanda istilacıdır, bu nedenle yine, ele geçirmesini istemiyorsanız bir saksıda olması muhtemelen daha iyidir, ancak son derece hoş kokuludur ve arılar için bir mıknatıstır. Elizabeth döneminde salatalarda ve çay olarak kullanımı popülerdi ve kaygıyı ve stresi gidermeye yardımcı olduğu biliniyor.
Yetiştirilmesi: Melisa gerçekten yetiştirilmesi kolaydır ve güneşli bir noktayı ve zengin, nemli bir kompostu tercih etmesine rağmen çoğu toprak ve mekana toleranslıdır. Yaprakların çıkmaya devam etmesi için çiçeklenme bitmeden kesin, aksi takdirde odunsu bir bitkiyle karşılaşırsınız. Yaprakları kesin ve lezzetli bir çay için sıcak suya ekleyin.

RHS, kişilere küçük bir demliğe beş adet taze nane veya melisa yaprağı veya daha küçük yapraklı bir veya iki dal ot kullanmasını tavsiye ediyor.
Mutfak kağıdına koyun ve hafifçe ezin, bu, tencereye koymadan önce aromasını salmaya yardımcı olacaktır. Yaklaşık 10 dakika veya damak zevkinize uygun yoğunluğa gelene kadar demlenmeye bırakın ve ardından sıvıyı bir süzgeçten geçirerek fincanınıza dökün.

Kaynak: HABER MERKEZİ