Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) tarafından İstanbul’da düzenlenen tsunami çalıştayında, Türkiye’nin tüm deniz kıyılarında tsunami riskine dikkat çekildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti ve Marmara kıyısındaki belediyeler dahil birçok kurumun katıldığı çalıştayda, özellikle kritik altyapıların bulunduğu kıyı bölgelerinin tsunamiye hazırlıklı olması gerektiği vurgulandı.

Türkiye’de 49 tsunami uyarısı gönderildi

KRDAE Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, 1 Temmuz 2012’den bu yana 46’sı bilgi ve 3’ü acil uyarı olmak üzere toplamda 49 tsunami mesajı yayınladıklarını açıkladı. Kıyı bölgelerinde meydana gelebilecek depremler sonrası gaz dolum tesisleri ve nükleer santraller gibi kritik bölgelerin etkilenebileceği konusunda uyarıda bulunan Özel, "Türkiye'nin yaklaşık 8 bin 300 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridinde tsunamiye hazırlıklı olmalıyız" dedi. 2017'de Bodrum ve 2020’de Seferihisar’da yaşanan tsunamiler, bu riski somut olarak gözler önüne sermişti.

Tsunamiye karşı erken uyarı sistemi ve hazırlık çalışmaları

Türkiye genelinde 297 sismik sensör ve uluslararası iş birliğiyle elde edilen veriler doğrultusunda 7/24 deprem çözümlerini gerçekleştirdiklerini belirten Özel, tsunami uyarılarında Harita Genel Müdürlüğü’ne ait 20 mareograf istasyonu ve KRDAE’nin 28 çok disiplinli erken uyarı istasyonundan yararlanıldığını kaydetti. Bu istasyonlar, basınç, nem, sıcaklık ve deniz seviyesi değişimlerini anbean izleyerek tsunami potansiyeli taşıyan depremler hakkında sürekli veri sağlıyor.

Can Borcu dizisi konusu ve oyuncuları Can Borcu dizisi konusu ve oyuncuları

UNESCO kapsamında tsunamiye karşı dirençli kent çalışmaları

UNESCO bünyesinde sürdürülen NEMATWS bölgesindeki tsunami farkındalığı çalışmaları sayesinde, Türkiye kıyılarında tsunamiye karşı dirençli kent projeleri hayata geçirildi. LastMile (Bodrum) ve CoastWAVE (Büyükçekmece) projeleri, kıyı bölgelerindeki direnç seviyesini artırmada önemli rol oynadı. Bu çalışmalar sonucu İstanbul Büyükçekmece, UNESCO tarafından “Doğu Akdeniz ve Avrupa’da Tsunamiye Hazır Kent” olarak tanındı ve Türkiye’de bu unvanı alan ilk kent oldu.

Kandilli Rasathanesi'nin çalıştayında yapılan bu uyarılar, Türkiye’nin kıyı şehirlerinin güvenliği için önemli önlemler alınması gerektiğini gösteriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ