Konut kiralarındaki yüzde 25'lik tavan artış oranı uygulaması 1 Temmuz 2024 itibarıyla sona erecek. Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKONFED) Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren, bu durumun hem kiracılar hem de ev sahipleri için çeşitli zorluklar doğuracağını belirtti.

Ev Sahiplerinin Tedbirleri

TÜKONFED Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren, uygulamanın sona ermesiyle birlikte eski sisteme geri dönüleceğini ifade etti. Eski sistemde senelik enflasyon oranında 12 ayın ortalaması olan TÜFE oranı geçerli olacak. Tren, ev sahiplerinin 1 yıllık peşin kira ve çıkış taahhütnamesi istemeye başladığını, bunun da kiracıları zor durumda bıraktığını vurguladı. "Önümüzdeki dönemde kira tespit davalarının ikiye, üçe katlanacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

Kira Artış Sınırı ve Belirsizlikler

Konut kiralarına 11 Haziran 2022'de getirilen yüzde 25 kira artış sınırı, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmıştı. Bu süre zarfında birçok ev sahibi ve kiracı arasında anlaşmazlıklar yaşandı. Yeni bir düzenlemenin olup olmayacağı konusundaki belirsizlik ise tarafları karşı karşıya getiriyor. Kiracılar, ev sahipleri ve emlakçılar, mevcut uygulamanın yeterince verimli olmadığını belirterek daha kapsamlı bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Şikayetlerin Artışı

Bora Tren, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ev sahiplerinden gelen şikayetlerin arttığını belirtti. Kiracılar, mevcut durumda memnun gözükse de ev sahiplerinin çeşitli tedbirler almaya başladığını söyledi. "Mal sahipleri kendi gayrimenkullerini kiraya vermek istemiyor ve kendince önlem alıyorlar" dedi.

Kira Tespit Davaları Artacak

Tren, TÜKONFED olarak kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirterek, önümüzdeki dönemde kira tespit davalarının artacağını öngördüklerini söyledi. "Bölgesel olarak kira artış oranlarına sınırlama getirilebilir" dedi. Ankara ile İstanbul Etiler'deki kira artış oranlarının farklı olabileceğini belirten Tren, her bölgenin kendi dinamiklerine göre çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

Hukuki Görüşler ve Uyuşmazlıklar

Avukat Alican Şatır, yüzde 25'lik uygulamanın kiracılar ve ev sahipleri arasında anlaşmazlıklara yol açtığını belirtti. "Bu uygulama, kiracıları zora sokacak beyanlarla yargı yükünü artırdı" dedi. Şatır, 1 Temmuz'dan itibaren uygulamanın uzatılmayacağını düşündüğünü ifade etti.

Borçlar Kanunu ve Kira Uyuşmazlıkları

1 Temmuz itibarıyla başlayacak süreçte, Borçlar Kanunu'na göre TÜFE ile önceki 12 aylık ortalamaların dikkate alınacağını belirten Şatır, "Bu durum kira fiyatlarını düşürebilir veya artırabilir, ancak uyuşmazlıkların devam edeceğini düşünüyorum" dedi. Ev sahiplerinin aşırı fahiş fiyatlarla kiraya vermekten kaçınması gerektiğini belirtti.

Editör: Kazim Bozkurt