Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan sıcaklıklar, serinlemek için klima kullanımını da beraberinde getiriyor. Ancak uzmanlar, klimaların yanlış kullanımının çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ufuk Ertural, klimaların doğru kullanılmadığı takdirde "konforumuzu sağlayan klimaların kabusumuz olabileceğini" belirtiyor.

Klima Kaynaklı Sağlık Sorunlarına Dikkat!

Dr. Ertural, klima kaynaklı sağlık sorunlarının başında viral enfeksiyonlar, alt solunum yolu enfeksiyonları, kas ağrıları, kas tutulmaları ve hatta yüz felci gibi ciddi rahatsızlıkların gelebileceğini vurguluyor. Klimaların içinde üreyen bakterilerin zatürreye bile sebep olabileceğini belirten Ertural, özellikle çocukların, bebeklerin, yaşlıların ve bağışıklığı düşük olan bireylerin klima kullanımına ekstra dikkat etmesi gerektiğinin altını çiziyor.

İdeal Klima Sıcaklığı 22-24 Derece

Peki, klimaları kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Dr. Ertural, klimaların direkt olarak vücuda temas etmemesi gerektiğini, ideal oda sıcaklığının ise 22-24 derece arasında tutulması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, klima çalıştırıldıktan sonra odanın serinlemesi beklenmeli ve odaya daha sonra girilmelidir.

Laboratuvar ortamında üretilen kök hücreleri başarıyla enjekte edildi Laboratuvar ortamında üretilen kök hücreleri başarıyla enjekte edildi

Klimaların Bakımı İhmal Edilmemeli

Dr. Ertural, klimaların her yıl düzenli olarak bakımlarının yaptırılması gerektiği konusunda da uyarıyor. Özellikle alerjik bünyeli kişilerin ani ısı değişikliklerinden ve hızlı hava sirkülasyonundan korunmaları gerektiğini belirten Ertural, sulu bazlı hava nemlendiricisi olan klimaların yol açtığı lejyoner hastalığına da dikkat çekiyor.

Lejyoner Hastalığına Karşı Önlemler

Çocuklarda, yaşlılarda ve yetişkinlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen lejyoner hastalığından korunmak için klima bakımlarının düzenli olarak yaptırılması büyük önem taşıyor. Dr. Ertural, lejyoner hastalığının insandan insana bulaşmadığını, ancak havalandırma sistemlerinin hastalığın yayılmasında direkt kaynak olduğunu belirtiyor. Sigara dumanının da lejyoner hastalığı riskini artırdığını belirten Ertural, kapalı alanlarda sigara içilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Editör: Kazim Bozkurt