Uzmanlar, konut fiyatlarındaki artış oranının enflasyonun altında kalmasını, azalan konut talebi, artan satılık konut sayısı ve sermaye transferlerinin durmasına bağlıyor.

Konut Fiyatlarındaki Artış Yavaşladı

Merkez Bankası'nın (TCMB) yayınladığı konut fiyat endeksi verilerine göre, konut fiyatları bir önceki yıla göre %58,31 arttı. Şubat ayında Türkiye'de yıllık enflasyon ise %67,07 olarak kaydedildi. Bu durum, konut fiyatlarındaki yıllık artışın 2019 Aralık ayından bu yana ilk kez yıllık enflasyonun gerisinde kalmasını sağladı.

Uzmanlardan Açıklama

Eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökce, konut fiyatlarındaki artış oranının enflasyonun altında kalmasını sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla değerlendirdi.

Gökce, konut fiyatlarındaki artış hızının azalırken satılık konutların ilanda kalma süresinin de 68 güne yükseldiğini belirtti. Gökce, bu durumu "epistemolojik bir kopuşu temsil eden, heterodoks yaklaşım"ın sonuçlarına bağladı.

Düşük ve Orta Gelirli Vatandaşlar Satışa Çıktı

Gökce, uygulanan politikalar nedeniyle düşük ve orta gelirli vatandaşların konutlarını satmak zorunda kaldığını ve yapılan sermaye transferi ile yüksek gelir gruplarının ise üçüncü, dördüncü konutlarını satın aldığını savundu.

Aynı dönemde yabancıların da konut satın alarak vatandaş olduğunu ve şimdi ise konutlarını satarak rant transferi yapmaya başladığını belirten Gökce, "sadece rantı önemseyen piyasa aklıyla konut sektörü iyileşmez" dedi.

Yeni Bir Yönetim Zihniyeti Gerekli

Gökce, Türkiye'nin konut hakkını koruyacak, çeşitli tiplerde sosyal konut üretip halkına sunan yeni bir yönetim zihniyetine ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Konut Fiyatları Ne Olacak?

Uzmanlar, konut fiyatlarındaki artış trendinin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini ancak enflasyon kadar yüksek olmayacağını öngörüyor. Satılık konut sayısının artması ve talebin azalması fiyat artışlarını sınırlayacak etkenler arasında yer alıyor.

Editör: Utku Çelik