TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Endonezya ziyareti dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde uygulanan yüzde 50+1 uygulamasının revize edilebileceğini ancak sistemin temelinden dönüş olmayacağını belirtti.
Geri Dönüş Yok Ama Revizyon Mümkün
Kurtulmuş, "Milletimiz üç seçimde de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini onaylamış. Hem anayasada hem de iki kez Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini dile getiren Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı seçerek bunu onaylamıştır. Zaten öyle zannediyorum ki, 'Tekrar parlamenter sisteme dönelim' talebi yakın vadede gündeme gelmeyecektir" ifadelerini kullandı.
Başbakanlık Sistemi ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Karşılaştırması
Kurtulmuş, Türkiye'de esas değişikliğin Başbakanlık sisteminden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesi olduğunu belirtti. Başbakanın parlamentodaki çoğunluğa göre belirlendiği eski sistem yerine, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği yeni sistemin daha etkin olduğunu vurguladı.
Sistem İçinde Revizyon Mümkün
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içinde, beş yıllık uygulamalar çerçevesinde revizyonlar yapılabileceğini söyleyen Kurtulmuş, ancak asıl önemli olanın sistemin Türkiye'nin geleceğinde sürdürülebilirliğini ve etkinliğini sağlamak olduğunu ifade etti.
Yeni Anayasa Çağrısı
Kurtulmuş, gelecek dönemde umut ettiği konunun, bütün partilerin olumlu katkı sağlayarak tartışabileceği yeni bir anayasa olacağını dile getirdi. Türkiye'nin 12 Eylül Anayasası'nın etkilerinden kurtulması için iyi niyetle ve samimiyetle yeni anayasa sürecine katkıda bulunmanın önemine vurgu yaptı.
Siyasi Partilere Çağrı
Siyasi partilere yönelik yaptığı çağrıda, partilerin farklı fikirlere sahip olabileceğini ancak uygar ve olumlu bir ortamda meselelerini konuşabilecekleri zeminlerin oluşturulması gerektiğini belirtti. Numan Kurtulmuş, partiler arasında iyi niyetli bir tartışma zemininin oluşturulması ve milletin anayasasının ortak bir ittifakla çıkarılması gerektiğini söyledi.